Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Połóg

Polecane posty

Gość gość

Drogie Panie, ponieważ zaopatruję się właśnie w niezbędne rzeczy do domu, zakładając, że poród odbędzie się siłami natury z nacięciem, ile mniej wiecej potrzeba jest podkładów na dobę? Póki co mam jedne bella mama i jakies z Canpol, łącznie 20 sztuk. Ile mam jeszcze dokupić???

Gość gość
Nikt nie chce pomóc? :P

Gość gość
Spokojnie, nie podbijaj tematu co kilka minut :P

Gość gość
średnio co 3 godziny w dzień będziesz zmieniać podpaski to policz sobie ile ich trzeba będzie :) nie każda ma cięcie - ja np nie miałam i nie pękłam :)

Gość gość
Ja przez dwa w szpitalu użyłam 2 opakowania podkładów a potem w domu duże podpaski (bella duże niebieskie, maxi) ważne żeby nie były perfumowane i sztuczne tylko z powłoczką z bawełny. Po 4 dniach od porodu zwykle podpaski bella niebieskie.

Gość gość
ja też nie pękłam. Ale to nie miało znaczenia i tak wylatywało ze mnie tony krwi po porodzie. Kup sobie jeszcze taką jakby ceratkę na łóżko ( podkład na przewijak dla dziecka ) bo czasami podkład przecieknie i pobrudzi się prześcieradło. Powodzenia. Dla mnie pobyt w szpitalu ( choć były to tylko 3 dni) był najgorszym czasem. Nie mogłam się doczekać powrotu do domu.

Gość gość
Te z canpolu są szersze i nie przemakają ale położna w szpitalu je odradzała. Lepsze, bo oddychające są podkłady poporodowe Bella. Po porodzie zużyjesz ich więcej, bo na początku leci więcej krwi. Ja wymieniałam na początku co godzinę, dwie i PR, przemywałam ranę oceniseptem. Dzięki temu czułam się świeżo, a rana zagoiła się błyskawicznie.

Gość gość
20 szt powinno wystarczyć jeśli wyjdziesz po drugiej dobie. Ja polecam tantum rose.

Gość gość
U mnie w szpitalu dawali podkłady do woli - Absorgyn bodajże się to cudo nazywało. Sama mając doświadczenie z pierwszego porodu kupiłam od razu największe podpaski takie na noc ( byle nie z siateczką, bo się przykleja do rany) Podkłady moim zdaniem są niewygodne, używałam tylko w szpitalu bo słabo się trzymają i są grube jak materac:-p Krwawienie w połogu różnie może wyglądać, zasadniczo jak bardziej obfita miesiączka no i dłużej trwa. Ja z kolei korzystałam z poduszki połogowej ( takie kółko z dziurą)- po pierwszym razie miałam duże cięcie i miesiąc nie mogłam siedzieć. Ale nie każda kobieta tak ma.

Gość gość
Ilość krwi chyba nie zależy od nacięcia. Przecież ta krew idzie z oczyszczającej się macicy. Ja miałam cc a zużyłam 2 opakowania podkładów z Bella (dla mnie te były lepsze). Miałam jeszcze 2 op. ale rozdałam dziewczynom, które bardziej krwawiły a sama przerzuciłam się na duże podpaski. Kobieta obok mnie też po cc nie wyrabiała z podkładami i dostała od położnej taką wielką pieluchę dla dorosłych, bo tak z niej leciało. Inna po sn też bardziej ode mnie krwawiła. Nie ma reguły. Ja zużyłam 2, a byłam przygotowana na więcej, bo moja koleżanka rodziła sn tuż wcześniej i mówiła, że tak leci, że 4 to mus.

Gość gość
Podklady uzywalam tylko w szpitalu, dawali do woli, w domu zuzylam niecale jedno opakowanie, potem te największe podpaski a potem normalne. Największych podpasek poszla tez noecala paczka. Kupilam z belli, byly ok. Do tego ceraty, uzywalam w szpitalu swoje bo polozne je mialy u siebie schowane i nie chcialo mi sie latać i prosic. W domu tez poszlo sporo, w sumie ponad 15 sztuk a na tych co mi zostaly przewijalam dziecko w " terenie" tantum rosa w saszetkach i mała butelka po wodzie dzialalo cuda w szpitalu, przemywalam rane częściej ale za to saszetkę dzielilam na kilka razy, mialam 3 szaszetki i mi wystarczylo. Przy drugim dziecku uzywalam octanisept w spreju bo polozne w szpitalu psikaly a ze w domu mialam to uzywalam. Jak cię potną to jest taka maść solcosceryl czy jakoś tak - z krwi cieląt, smarowalam bliznę bo bardzo odstawala, trroche slabo mnie zszyli i zagoilo soe tak ze sladu nie ma, od pierwszego porodu smarujemy wszystkie większe rozcięcia w rodzinie bo faktycznie zmniejsza blizny. Ręczniki papierowe ulatwiaja wycieranie po kąpieli. Majtki wielorazowe - uzywalam jako jednorazowki jak sie zabrudzily krwia a jak nie to normalnie pralam, są o wiele lepsze niż jednorazowki. Bephanten jak chcesz karmić piersią, smarowalam brodawki od początku, zanim cos sie zaczelo dziać. Nivea w kremie ;) nie wiem czy to tylko ja tak mialam ale strasznie mialam wysuszone usta i suche dlonie dlugo po porodzie.