Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość baranka1122332211

Jak postąpić w takiej sytuacji? Podleczony alkoholik a przyjęcie rodzinne.

Polecane posty

Gość baranka1122332211

Niebawem mamy uroczystość rodzinną, na której wszyscy spodziewają się alkoholu ponieważ zazwyczaj na tego typu spotkaniach wśród naszych znajomych i rodziny podaje się wódkę, wino itd. Jednak ostatnio moja kuzynka wyjawiła nam, że jej mąż leczy się z alkoholizmu i liczą na to, że zachowamy się odpowiednio :o Teraz mam pytanie: czy waszym zdaniem ona rozumie przez to niepodawanie alkoholu na imprezach, kiedy on jest obecny, czy też liczy na to, że nikt nie będzie go zachęcał- wiadomo jak to bywa :o Co byście zrobili na moim miejscu? Nie podać wcale alkoholu czy podać jak zwykle?

Gość gość
Urządziłbym przyjęcie tak jak zwykle. To dorosły facet i musi ponieść konsekwencje sytuacji, w którą sam się wpędził. Poza tym ktoś może przynieść alkohol, a nawet jeśli nie to goście będą się dziwili i zadawali niepotrzebne pytania, a on domyśli się powodu i będzie mu głupio.

Gość gość
co za bzdura, że impreza na której wszyscy piją prowokuje alkoholika do przerwania abstynencji... W takich sytuacjach alkoholik jest jeszcze bardziej zmotywowany bo może "zaimponować" wszystkim swoją silną wolą. Oczywiście nie należy takiego człowieka namawiać do spróbowania nawet jednego kieliszka czy lampki wina.

Gość gość
To nie ty, tylko kuzynka powinna zachować się odpowiednio. Oni są tylko jednymi z gości. Nie namawiać do picia, bardzo dobrze,że Was poinformowała. Natomiast w jej domu nie polecałabym trzymania alkoholu. Tak ja to widzę.