Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przepis na rosół drobiowy

Polecane posty

Gość gość
Podczas gotowania rosołu białka rozpuszczalne w wodzie przechodzą do roztworu, następnie zostają ścięte w wyższej temperaturze w postaci nieciekawej mazi. Jeśli mięso zalane było zimną wodą i powoli doprowadzone do wrzenia białka te wydzielają się wolniej i w większych skupieniach. Unoszą się one w całym roztworze. Jednocześnie uwalnia się tłuszcz, który podpływa do góry, po drodze zbierając te białka, otaczając je tłuszczowym płaszczem. Na powierzchni widzimy wtedy szarą pianę - szumowiny. Warto nadmienić, że zalewając mięso wrzątkiem i gotując je, powodujemy, że białka gwałtowniej przechodzą do wody, tworząc małe skupiska, tak małe, że unoszący się do góry tłuszcz nie jest w stanie ich zebrać. Zostają one więc w roztworze, tworząc mętną zawiesinę i w rezultacie otrzymamy mętny rosół.

Gość gość
Mój rosol z kaczki wlasnie się gotuje. Kaczka podzielona na części 1por 2 cebule obsmalone na gazie 4 marchewki 2 pietruszki pol dużego selera Wszystko zalaczylam dzisiaj o 6 , gotuje na bardzo malutki ogniu- rosol musi tylko mrugac nie wolno go gotowac szybko bo będzie metny i neismaczny. Tyle :) To chyba najłatwiejsze danie swiata.

Gość gość ja z 9 55
jak tu czytam , ze niektóre gotuja na skrzydełkach to mi się smiac chce. Cos takiego to nie rosol tylko popłuczyny :P

Gość gość
Poza tym,mocze kurczaka w wodzie całą noc w garnku-trzymam w lodówce.Woda jest krwista ,mętna.Trzeba moczyć.

Gość gość
Można gotować rosół na skrzydełkach-moja mama dla siebie gotuje mały garnek rosołu właśnie na czterech skrzydełkach.☺

Gość gość
Jak kto woli i lubi.

Gość gość
Dziewczyny,autorka pytała o przepis na rosół,a wy z tematu zrobiłyście szumowinę.Kazdy ma swoj sprawdzony przepis i inny smak co was obchodzi jak kto gotuje.

Gość gość ja z 9 55
ja tez mocze wczesneij kurczaka aby krew odlać potem z woda. Radze tez wycinac kurczakowi pluca ( wygladaja jak 2 pianki po obu str kregoslupa) rosol jest wtedy o niebo lepszy.

Gość gość
Oczywiście,że porcje lub kurczaka oczyszcza sie. Należy koniecznie odciąć kuper-tam zbierają sie hormony.

Gość gość
Co to znaczy mruga?

Gość gość ja z 9 55
żeby kuper odciąć to chyba każdy wie. No i najlepiej jest gotowac kurczaka zwlasnego chowu... takie ze sklepu ma okropny smak :P

Gość gość ja z 9 55
Mrugac tzn ze jak się gotuje to tylko takie bulki na jego powierzchni wyskakują ale pojedyncze po prostu rosol nie gotuje się tak żeby widać było bulgotoanie.

Gość gość
Polecam dodać do mięsa kurze łapki oczyszczone, może nie wyglądają super apetycznie ale są bardzo zdrowe, ja do mojego kotła rosołowego wrzucam cały kilogram zawsze łapek, no ale mam garnek 12l

Gość gość
Z tych łapek tworzy sie galareta!

Gość gość
Bidne te wasze rosoły,jedna kupuje kurczaka i odcina uda i piersia a na ochłapie gotuje rosol,jeszcze inna daje ziele i listek. Ja gotuje na wiejskiej kurze,dodaje szponder albo inne rosolowe wolowe,kawalek indyka i wloszczyzne,sol,pieprz,podpalona cebule. Ti wszystkk daje na nie za duzy garnek i gotuje kilka godzin,tzn leciutko sobie pyrka. A na porcjach rosolowych to mozna zupa ugotowac ale nie dobry rosol. Mam kolezanka co na 2 udkach gotuje zupe a 3 osobowej rodziny. A rosol na malej ilosci miesa to po prostu wywar,dla to pomyje.

Gość gość
jadę obojętnie przez jaką wieś, kradnę kurę, przywożę do domu obieram z piór, wrzucam do gara, dodaję warzyw i moja cała 15 osobowa rodzina ma żarcie, teraz jak dostanę po 500 zł na każde dziecko tj. 12 x 500 zł = 6.000 zł to pierdolę teraz te wiejskie, nie będę sie męczyła oskubywaniem ich, kupie w sklepie, niech pracujący idioci za 1300 zł obiorą mi

Gość gość
Sama jestes pomyja! Biedna umysłowo w dodatku-nasze biedne sa jedynie w twoim rozumowaniu rosoły. Dla mnie to nie rosol bez czosnku i co?? Idź kobieto pobiegaj a nie zaśmiecasz wątek. Pytanie było o przepis-kazdy ma SWOJ i TWOJ nie jest uniwersalny dla wszystkich.

Gość asdsas
]] o zesz kur/wa!!!! smiech.gifsmiech.gifsmiech.gifsmiech.gif tobie juz gazety kolorowe mozg wyzarly, idiotko! xxx Biedna kobieto, co się dzieje nie tak w twoim życiu, że tak reagujesz na normalne słowa? Jaka tragedia cię spotkała poza brakiem wychowania? Napisz nam, może coś ci doradzimy, bo niedługo się sama się otrujesz własnym jadem.

Gość gość
gość dziś Mój rosol z kaczki wlasnie się gotuje. Kaczka podzielona na części 1por 2 cebule obsmalone na gazie  4 marchewki 2 pietruszki pol dużego selera Wszystko zalaczylam dzisiaj o 6 , gotuje na bardzo malutki ogniu- rosol musi tylko mrugac nie wolno go gotowac szybko bo będzie metny i neismaczny.  Tyle  To chyba najłatwiejsze danie swiata. gość ja z 9 55 dziś jak tu czytam , ze niektóre gotuja na skrzydełkach to mi się smiac chce. Cos takiego to nie rosol tylko popłuczyny  Zgłoś Ta ktora napisala o gotujacym sie rosole z kaczki ma pojecie o gotowaniu rosołu i ta o rosole na skrzydelkach tez o ma racje kolo rosolu to nie stalo. Ta o tych bidnych rosolach tez wam dobrze dowalila,skoro chcecie autorce tematu podac przepis na rosol,bo taka byla prosba w temacie to podajcie ten przepis a nie na cos co z prawdziwym rosolem nie ma nic wspolnego. A potem sie dziwicie ze ktos po was pojechał.