Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ćwiczenia w ciąży?

Polecane posty

Gość gość

Witam, jestem na początku drugiego trymestru. Zastanawiam się czy konkretnie te ćwiczenia z poniższego linku są odpowiednie dla kobiety w ciąży? Czy nie są zbyt intensywne? https://www.youtube.com/watch?v=gwo2G_RnC78 Z góry dziękuję za odpowiedzi, Pozdrawiam.

Gość gość
Moim zdaniem są zbyt intensywne. Powinno wybierać się taki trening, który nie powoduje zadyszki. Chodzi dokładnie o odpowiednie dotlenienie organizmu. A przy dużym wysiłku niestety nie masz pewności, że dotlenienie jest odpowiednie dla płodu. Inna sprawa to kontuzje. Te ćwiczenia obciążają nogi, stawy i w ciąży to nie jest wskazane. Dużo zależy od tego jakie ćwiczenia wykonywałaś przed ciążą. Ja nie podjełabym się tych ćwiczeń pomimo aktywnego trybu życia. Proponuję typowe ćwiczenia dla kobiet w ciąży, basen lub jogę, ćwiczenia z piłką.

Gość gość
Dziękuję bardzo za odpowiedź :) faktycznie...nie pomyślałam o obciążeniu stawów. Przed ciążą dużo ćwiczyłam właśnie z Ewą i biegałam. W pierwszym trymestrze praktycznie się nie ruszałam ze względu na złe samopoczucie i nie odżywiałam się wzorowo i przez ten czas zdążył się pojawić cellulit. Teraz jak już czuję się lepiej staram się znowu zacząć ruszać żeby nie pogorszyć sytuacji. Ale jeśli faktycznie te ćwiczenia są zbyt intensywne to z nich zrezygnuję. Pozostają mi w takim razie typowe ćwiczenia dla kobiet w ciąży i basen. Pozdrawiam

Gość gość
Cellulit niestety najprawdopodobniej pojawiłby się w ciąży nawet jakbyś ćwiczyła. Ja polecam jogę w ciąży i basen. Super są też ćwiczenia z piłką. Sens ćwiczeń w ciąży to przede wszystkim przygotowanie do porodu i utrzymanie kondycji na zadowalającym poziomie. Skup się na ćwiczeniach rozluźniających, przygotuj dolne partie do porodu. To naprawdę działa. I jeżeli wcześniej tego nie robiłaś naucz się oddychać przeponą. A na cellulit rób często masaże pod prysznicem lub w wannie.

Gość gośćania
mój ginekolog zabronił mi zaczynania nowych cwiczen w ciazy-natomiast zezwolił na kontynuuacje tego co robilam przed na twoim miejscu nie zaczynałabym czegos takiego, poniewaz twoje ciało nie ejst wdrożone do wysiłku raczej spróbuj mniej intensywnie i z przeznaczeniem dla ciezarnych

Gość gość
Wszystkie ćwiczenia które bardzo podnoszą ciśnienie są niewskazane. Ja pytałam o rower bo wcześniej dużo jeździłam i można mi jeździć ale tylko dlatego że wcześniej jeździłam i tylko po prostej. Ograniczam się na razie do stacjonarnego bo martwię się bardziej pogodą i jakimś upadkiem. Lekarz jeszcze powiedział że można ćwiczenia które nie uciskają brzucha. ale tak szczerze powiem że ja staram się ćwiczyć od początku ciąży przynajmniej raz albo dwa razy w tygodniu. Jestem w 12 tc i od prawie początku miałam problem nawet z wykonywaniem prostych ćwiczeń które wykonywałam przed ciążą więc nie ma sensu sie porywać też na jakieś bardzo obciążające ćwiczenia bo może się okazać że nie będziesz w stanie ich wykonać. Skup się głownie na ćwiczeniach rozciągających i siłowych. Tylko że te siłowe to też delikatnie z niewielkim obciążeniem i rozciągające też nie za mocno i po rozgrzaniu stawów.

Gość gość
Chodzę na treningi personalne i tam moja trenerka wie, co mogę, a czego nie powinnam robić. Dużo ćwiczeń na piłce do rehabilitacji. TEchnikę mam już opanowaną, więc kupiłam sobie taką piłkę w http://www.cezmed.com.pl/. używam jej też do siedzenia, bo nie obciąża tak kręgosłupa.