Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

OFE czy ZUS? I dlaczego pieniądze mojego taty nie przejdą do naszej rodziny?

Polecane posty

Gość gość

Witam. 1 grudnia podjęłam pierwszą pracę i dostałam pismo z ZUS-u, w którym mam się zdecydować na OFE lub ZUS. Nie znam się kompletnie, nie wiem, co lepsze. Kolejne pytanie: ile mam czasu? Do kwietnia, czy do 4 miesięcy od podjęcia pracy? Druga sprawa: mama była dziś w ZUS-ie, aby oddać dokumenty taty, co do osób, które upoważnia do korzystania z jego pieniędzy po śmierci. I niespodzianka: okazało się, że nikt z nas nie dostanie tych pieniędzy. nie mogą przejść na nas. Przepadną. Nie rozumiem.

Gość gość
lepiej nie wyrzucaj pieniędzy w błoto bo płacenie na piramide zus to marnowanie twojego czasu i kasy

Gość gaajowy
bo taka prawda. Wszystkie pieniądze zgromadzone w ofe zabiera ZUS. Podziekować należy bandzie Tuska.

Gość gość
Dla Ciebie nie ma to akurat żadnego znaczenia. Po pierwsze zanim będziesz mogła przejść na emeryturę to emerytur w tym kształcie co teraz już nie będzie (w ciągu max 10 lat ten system się całkiem rozsypie i jeśli jeszcze będą jakieś emerytury to każdy emeryt dostanie taką samą bezpośrednio z budżetu, na poziomie minimum egzystencji, czyli na dziś jakieś 650zł, oczywiście uprzywilejowania (sędziowie, prokuratorzy, mundurówka) dostaną więcej, aby nie wysadzili w powietrze tego kraju). Po drugie, jakby obecny system emerytalny jakimś cudem przetrwał te dziesiątki lat (nierealne), to jeśli dziś rozpoczynasz pracę, czyli pewnie masz 20-25 lat, to będziesz mogła przejść na emeryturę najwcześniej w wieku 75-77 lat. Po trzecie, tak bardziej krótkoterminowo, to nie ważne co wybierzesz, bo za ,max 2 lata OFE zostanie całkowicie zlikwidowane i środki przeznaczone na domykanie budżetu 2017/2018. PO zabrała połowę, PiS zabierze drugą za max 2 lata, aby załatać chwilowo dziurę po swoim programie rozdawnictwa. Tak więc, może rzuć monetą?