Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy warto być szczerym z ludźmi?

Polecane posty

Gość gość

Dla samego siebie, czy lepiej się lansować i budować swój wizerunek, a kłamstwami się nie przejmować, bo i tak najważniejsze, co my i najbliżsi o sobie wiemy?

Gość gość
szczerość nie popłaca nikt mnie nie lubi

Gość gość
Zależy jak kto potrafi z tym żyć.Niektórych męczy udawanie kogoś innego.

Gość gość
Nie warto, a szczegolnie jesli chodzi o znajomych czy ludzi np. z pracy. Do ludzi nalezy podchodzic z dystansem, bo w najbardziej nieoczekiwanym momencie wykorzystaja kazda slabosc przeciwko nam. Wiem, co mowie bo przeszlam miedzy innymi mobing w pracy.

Gość gość
Ludzie nie lubią słuchać prawdy i taka jest prawda.

Gość gość
Ale kto w dzisiejszych czasach oczekuje od ciebie szczerości? Dziś w dobie całkowitej globalizacji nikt nie oczekuje od ciebie a nawet nie pożąda żadnych czarnych scenariuszy dotyczących twojego życia! Zresztą każde szambo można ubrać we wzniosłe słowa i z każdej zbrodni zrobić czyn chwalebny Dziś nikt się nie zorientuje Żyjemy w świecie chaosu informacyjnego, dezinformacji Nikt nie jest w stanie zapamiętać czy ty siedziałeś czy stałeś czy może leżałeś i g****o to wszystkich obchodzi. Możesz kłamać mówić prawdę a i tak udowodnią ci to co będą chcieli. Zatem ważne jak cos powiesz a nie co powiesz Jak powiesz to dobrze to cię polubią .

Gość gość
23:09 (y) ha ha ha :D

Gość gość
dlatego lubię kafe bo ludzie tu są szczerzy nie na wszystkich forach tak jest na większości jest obłuda taka jest prawda

Gość gość
Czyli macie podobne zdanie jak ja. Uznałam jakis czas temu, że szczerość nie ma sensu. Co kogo obchodzi, że nie mam znajomych, problemy w życiu? Jak ktoś pyta, to wymijająco coś tam mówię, czasem na siłę opowiem. Osób bliskich nie mam, poza rodziną, więc poza domem udaję cały czas. tylko to mocno męczy, ale przyzwyczaję się jeszcze

Nie zawsze, w jakiś niewygodnych kwestiach lepiej pewne rzeczy przmilczec bo nawte jak cos powiesz w dobrej wierze np powiesz kolezance prawde, ze jest twoim zdaniem za gruba i lepiej by wygladala jakby schudla, to może się obrazic, lepiej na takie pytanie odpowiedziec " no co ty jest ok", niż prawde , wiem z doswiadczenia

A jesli chodzi o opowiadanie o swoich jakis problemach itd to tez szczerosc zwykle nie poplaca, mozna opowiedziec tylko zaufanym osobom niestety czesto trzeba klamać ,ze cos nam sie podoba, albo ze np fruzyra kolezanki jest ok, albo cokowiek innego bo prawda moze sie zemscic przeciwko nam, ludzie tacy sa,ja wiele razy sie przejechalam na szczerosci, czasem uznalam, ze bede szczera i wyrazała swoja opinie to nieraz zostalam skrytykowana przez tych co uwazaja inaczej..

Gość gość
a jak wszyscy cos lubia, a ja nie, to czy mowienie o tym jest okej? bo ja uwazam, ze tak. Jesli to dotyczy zjawisk, rzeczy

Zalezy co to jest, jeśli to np jakaś potrawa w knajpie to możesz powiedzieć, a jeśli chodzi np o poglądy polityczne czy religie to lepiej wtedy nic nie mówić jak masz inne bo tak bardzo latwo sobie zrazic ludzi, no chyba , ze Ci to akurat zwisa to mozesz mowic

Albo łatwo zrazic ludzi do siebie jak masz jakieś inne poglądy życiowe na jakiś drazliwe kwestie np ktoś jest fanem polowan ,a Ty przeciwniczką tego i np walczysz o prawa zwierzat, albo np ktoś mówi, ze nie znosi Arabów i uchodźców, a Ty bys powiedziala, ze czemu nie, przeciez są nieszkodliwi To samo dotyczy np lubienia i nielubienia pewnych osob np ktos nie znosi sowjego dyrektora bo przez niego mial problemy itd, a Ty powiesz, ze przeciez fajny z niego gość I tak bym mogla wymieniac, ja czasem jak sie z czyms nie zgadzam to nic nie mowie

Gość gość
Szczerym można być tylko i wyłącznie do osoby która cię kocha. Do całej reszty zasada ograniczonego zaufania. Ci którzy maja masę przyjaciół to zawsze krętacze pierwszej wody. Ci którzy mówią prawdę mają ich mało ale prawdziwych.

Gość gość
ja zawsze mowie prawde a jak mam sklamac to nic nie mowie tylko sie krzywie i ludzie juz wiedza co mysle

Gość gość
Moim zdaniem warto być szczerym przynajmniej w relacjach towarzyskich, bo biznes, polityka itd. rządzą się innymi prawami. Ale warto też zachować trochę życiowej pokory i zanim powie się komuś "prawdę" warto być szczerym samemu ze sobą i szczerze zastanowić się, czy się tę prawdę zna, czy właściwie ocenia się sytuację, czy ma się dobre intencje itd. Jeśli potrafimy zdobyć się na szczerość wobec siebie szczerość z ludźmi na pewno się opłaci.