Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

drogie mamy jak dbacie

Polecane posty

Gość gość

Drogie mamy jak dbacie o zabaki swoich dzieciaczkow? Mojej coreczce wlasnie wyszedl pierwszy zabek. Zastanawiam sie kiedy powinnam go szczotkowac poniewaz ostatnia butelke mleka je okolo 20 i zaraz po niej usypia. Czasem nawet w trakcie karmienia. Wiec po jedzeeniu nie ma opcji umycia jej zabka. Czy powinnam go myc przed ostatnim karmieniem? Dodam tylko ze mala je juz pokarmy stale w ciagu dnia.

Gość gość
no niestety musisz myć po karmieniu, bo co za sens przed?

Gość gość
Ale wtedy ja wybudze i zanim usnie minie godzina. Strasznie ciezko ja uspac bo trzeba ja niestety nosic. Myslalam ze moze choc przed ostatnim karmieniem mycie ma sens. Bo vhyba lepiej tak niz wcale. A poza tym coreczka je jeszcze w nocy po okolo 5h.

Gość MamaMloda39
Niestety ale koleżanka wyżej ma racje. Dziecko jeśli śpi twardym snem nie powinno sie obudzić wystarczy ze otworzysz lekki buzie i "nasmarujesz " go pasta. Ja kupuje od pierwszego Zęba elmex dla dzieci. Fluor juz sam zrobi swoje

Gość gość
No wlasnie nie spi twardym snem :(

Gość MamaMloda39
Spróbuj chociaz palec z pastą wcisnąć a najlepiej to zapytaj pediatre on bedzie miał najbardziej wiarygodne rozeznanie w tym temacie :)

Gość gość
to daj jej butelkę trochę wcześniej, żeby zdążyć umyć zęba/y, przecież tak czy siak w końcu będziesz musiała to robić po kolacji

Gość gość
Butelke zawsze dostaje po kapieli. Nie moge jej dac wczesniej bo wtedy nie zje nawet polowy i za 3h znowu bedzie glodna. Licze na to ze kiedys moje dziecko bedzie usypialo samo lozeczku i po jedzeniu wieczornym bedziemy myli zabki normalnie. Postaram sie jutro wyporobowac metode z palcem. Mam nadzieje ze zadziala.

Gość gość
nie mam na myśli godzinę, czy 2 wcześniej, tylko max 30 min, tak żeby przy niej nie zasnęła

Gość gość
no ale znaczy sie.. zasypia z butelka w buzi?????

Gość gość
No to mowie ze jak jej dam nawet pol h wczesniej to nie zje nawet polowy bo ona je x zegarkiem w reku co 3h. A uspac ja jest strasznie ciezko. Ten kto tak nie ma nie zrozumie.

Gość gość
Jezu ale te 10- 15 min chyba da radę- sama stwarzasz problem

Gość gość
Chyba wiem lepiej czy da rade czy nie. Wkoncu to moje dziecko.

Gość gość
to nie myj jej tego zęba w ogóle

Gość gość
A ciebie co ugryzlo? Ja sie pytam o porade i mowie jaki mam problem a ty z wielka pretensja i wogole chamstwem. Moze zamiast dogryzac i byc wredna zajmj sie czyms pozytecznym???

Gość gość
Ile macie niemowlak? 6,7,8 miesięcy? nie słuchaj tych nawiedzonych kobiet do doradzają pastę z fluorem dla takiego malucha. Na początku wystarczy przemywać samą wodą. Zwłaszcza jak dziecku dopiero wychodzą zęby. Dopiero jak zaakceptuje szczoteczkę lub nakładkę używamy najpierw pasty bez fluoru. Dziecko powinno wypluwać pastę a w tym wieku nie ma możliwości, żeby dziecko to zrobiło. Owszem można zbierać jakimś wacikiem, ale to wszystko stopniowo, żeby nie zrazić dzieciaka. Masz trochę problem z usypianiem dziecka i butlą a co za tym idzie myciem zębów. Po pierwsze myj w ciągu dnia po posiłku. Może udałoby się żeby po mleku wypija trochę wody? To zawsze wypłukuje chociaż część pokarmów. Moje dziecko bardzo długi czas jadło w nocy. Po zjedzeniu butli włączałam suszarkę to powodowało twardszy sen dziecka i mogłam spokojnie przemyć zęby.

Gość gość
UŚPIĆ!!! Nie ma takiego słowa jak uspać!!! xxx No niestety musisz tego zęba umyć PO jedzeniu. Co Ci da umycie go a potem zapaćkanie mieszanką. Bez sensu. Równie dobrze możesz nic z nim nie robić. Przecież sama też myjesz zęby po kolacji a nie przed. Mój maluch jeszcze co prawda zębów nie ma, ale przyzwyczaiłam go, że na noc czyszczę mu całe wnętrze buzi gazikiem jałowym nawiniętym na palec i zwilżonym przegotowaną wodą. Sam już otwiera mi buzię i lubi to. Jak wyjdzie ząbek, to z początku też będziemy go traktować gazikiem, potem jakąś nakładką, do szczoteczki można dojść stopniowo. Pastę dla takiego malucha to lepiej bez fluoru, bo dziecko nie wypluje i będzie ten fluor codziennie jadło, a to nie jest zdrowe. A jak dbałaś o higienę jamy ustnej dziecka zanim wyszedł pierwszy ząbek?

Gość gość
Jeden zab i juz szczotkowanie? Fluorem? Masakra

Gość gość
Tu autorka. Wczesniej o wiele latwiej bylo jej przetrzec dziaselka bo nigdy nie usypiala przy butli. A teraz to juz nawet tak latwo buzki nie otwiera. Jak zacisnie no to koniec swiata :) Dzisiaj postaram sie jej umyc zabka wacikiem zaraz po jedzeniu. Mam nadzieje ze jej nie obudze ;)

Gość gość
Ja tak nie panikowalam. Mylam przed spaniem jak zasypial juz sam. Pierwsze zabki zaczely wychodzic jak mial 4 miesiace. Owszem mylam wtedy ale po kapieli. Oczywiscie ze to tez ma sens bo zapobiegasz nagromadzeniu sie plytki nazebnej. Jak mial 10-11 miesiecy to myslismy juz przed spaniem. Nie raz jak byl senny to nioslam kubek z woda do lozka i paste. I bron boze nie uzywaj tej z fluorem!!! Poczytaj o szkodliwosci a taki maluch nie wypluje jeszcze. Moj trzylatek myje bez fluoru a wiecej zje mimo ze juz świetnie plucze buzie i wypluwa. my z mezem tez myjemy pastami bez fluoru. Polecam ziajke.

Gość gość
No wlasnie tez tal myslalam ze lepiej umyc nawet przed tym ostaynim posilkiem niz wcale. No ale tu dziewczyny wyprowadzily mnie z bledu. Zobaczymy dzisiaj jak pojdzie. Chyba niktorzy nie rozumieja co to znaczy miec dziecko ktore samo nie usypia ba..ktore ciezko wogole uspac i czlowiek robi wszystko co mozliwe zeby chociaz chwilke spalo. Mam kupiona paste i szczoteczke ktora juz uzywalismy ale bez pasty bo jest na niej napisane ze trzeba wypluwac a jak takie niemowle ma to zrobic.

Gość gość
Tak tu wszystkie mamy maja idealne dzieci wiec sie nie przejmuj:)

Gość gość
Tez zauwazylam ze wszystkie matki tu sa idealne a co za tym idzie i dzieci :/ pamietam ze jeszcze kilka lat temu mozna ty bylo zapytac i poprosic o porade a teraz to az strach bo zaraz furiatki wyzywaj i sie pastwia.

Gość gość
pasty dla niemowląt nie zawierają fluoru, widać jak się znacie i dbacie o jamę ustną swoich dzieci, ale do krytyki to pierwsze

Gość gość
ktoś cię tu wyzywał i pastwił się nad tobą???

Gość gość
A czy napisalam ze mnie wyzywal i pastwil ? Napisalam ogolnie. Bo w kazdym temacie znajdzie sie jakas co ma problemy sama ze soba.

Gość gość
Co to znaczy uspać dziecko?

Gość MamaMloda39
Ja swojej córce od pierwszego Zęba myje buzie elmexem. 2 razy dziennie. Na 2.5 roku nie ma dziur ani czarnych zębów jak niektóre dzieci których mamy tłumacza sie ze dziecko płacze i krzyczy bo nie chce myć zębów a one nie będą dodatkowo ich stresować. Moja pediatra nie widzi w tym nic złego A ja nie uznaje past o smaku coli czy pomarańczy. Córka innej pasty nie zna i nie domaga sie zmiany ba smakowa. Wychodzę z założenia ze jeśli dziecko czegoś nie zna to za tym nie tęskni. Wybór należy do rodziców.

Gość gość
A kiedy twoje dziecko mialo pierwszego zabka? Umialo juz wypluwac paste??