Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Szwy poporodowe.

Polecane posty

Gość gość

Cześć dziewczyny mam do Was ogromną prośbę, jestem równe 2 tygodnie po pierwszym w życiu porodzie. Miałam naciecie krocza, no i założono mi szwy te rozpuszczalne, mianowicie zastanawia mnie kilka spraw, nie wyczuwam żadnych sznureczków, tam na dole ale małe zgrubnienia w 3-4 miejscach, to normalne? Czy to znaczy że już się szwy wchłonęły? Druga sprawa to ogromny ból przy robieniu (wiecie czego) czuje pieczenie, ze swedzeniem...okropne, nawet jak juz wyjde z toalety przez kilka minut czuje ten dyskomfort...Pomózcie.

Gość gość
ja bym poszła go ginekologa a nie pytała na forum.. :/

Gość gość
Idę dopiero za 3 tygodnie. A jestem po prostu ciekawa, może któraś doświadczona mama mi bedzie w stanie odpowiedziec ;)

Gość gość
Bardzo bym chciała Ci pomoc ale nie miałam nacinanego krocza wiec nie mam o tym pojęcia ;) ale na Twoim miejscu bym wybrała się do ginekologa mimo wszystko. Nawet dla ulżenia sobie w niepokoju.

Gość gość
Chyba tak zrobię. Albo zadzwonię do mamy jeszcze ;) Dziękuje za odpowiedz.

Gość gość
Proszę bardzo :) Jeśli Twoja mama miała nacinane krocze to mysle , że rozwiane Twoje wątpliwości.

Gość gość
wiesz co powiem Ci tak. ja miałam bardzo duze naciecie i dluzo szwow, czułam takie jedno duze zgrubienie, przez 4 tyg nie moglam normalnie usiasc nawet, ale przy np.siusiu nic mnie nie szczypało, dwójeczka tez sprawnie szła ;) pozniej bardziej mnie bolalo ale to sobie sprawdzilam co sie dzieje i porobily mi sie takie krwiaczki, moze i Tobie sie zrobiły, wez sobie zobacz przy lusterku - serio piszę. ale najlepiej to jak juz wiesz do lekarza :)

Gość gość
Hej! Dwa tygodnie to niedługo i ma prawo pobolewa załatwianie potrzeb. Dbaj o dietę lekkostrawna i nie dopuszczaj do zaparć. Ja miałam szwy do wyciągnięcia po 2 tyg i było je wydać na zewnątrz. Rzeczywiście możesz zerknąć lusterkiem czy jeszcze są widoczne. Jak nacięcie nie było duże to mogły się już wchłonąć a w miejscu gdzie była nitka będzie po niej blizna która z czasem się wchłonie.

Gość gość
Możesz mieć też hemoroidy

Gość MamaMloda39
Moje iż mimo były rozpuszczalne to musiałam zdjąć po tygodniu. Moje ciało bardzo szybko sie goi i szwy powodowały duży ból i dyskomfort. Zewnętrzne sie wrosly i również musiały być usunięte po 7 dniach. Najlepiej idź jak najszybciej do lekarza. Ja przez swoje chodzic nie mogłam bo mialam.wrażenie że zaraz pekne i ze mam za mało skóry

Gość gość
Hej ja co prawda nie mialam nacinananego krocza, a kolka szwów mi zakładali. Te miałam takie zgrubienia, nawet panikowałam, że szwy mi wrosły w ciało. To uczucie trwało kilka dobrych tygodni (chyba ok.6). Daj sobie czas, to minie. Pieczenie tez długo czułam, nawet poloZna środowiskowa mnie przeraziła , bo mówiła że po 2 tygodniach nic nie powinnam już czuć. A ja nie mogłam sidać, siusiać itd. Ale tez po jakimś czasie przeszło. Czas leczy rany ;)

Gość MamaMloda39
O wlasnie mi sie przypomniało. Podmywanie sie i nasiadowki z tantum rosa mi baaaaaardzo pomogły. Pieczenie ustalo bardzo szybko

Gość gość
przeczytaj wypis -mi na porodówce i połozna srodowiskowa mówili ze sie rozpuszcza po 4 tyg od porodu zaczellam nagle krwawic (połogowe krwawienie sie skonczylo) -okazało sie ze szwy wrosły na wypisie notatka-zgłosic sie na zdjecie po 3 dniach szwow!!!

Gość gość
Ja też miałam założone rozpuszczalne szwy, ale powodowały u mnie taki ból, że położna u mnie w domu mi je zdjęła po ośmiu dniach od porodu. Od razu ulga. Szkoda, że w szpitalu lekarz nie powiedział, że można te szwy zdjąć, bo nie czekałabym tak długo.

Gość gość
Ja co prawda miałam cesarkę, ale też użyte zostały do zszycia nici rozpuszczalne. Szwy w ciele są niewidoczne i szybko się wchłaniają, ale po obu końcach cięcia były zrobione takie pętelki. Normalnie odcinają je przy wypisie. Ja zostałam dłużej w szpitalu i w miejscu tych pętelek zaczęło mnie po kilku dniach bardzo boleć. Jak tylko położna obcięła te zawiązane końcówki, poczułam wielką ulgę. Ja bym sprawdziła w lusterku, czy gdzieś nie wystają końcówki nici, bo to one mogą podrażniać i wtedy dość mocno boli. Jeśli jest pieczenie czy swędzenie, rozważyłabym też infekcję intymną. Niezależnie, czy to ból od rany, czy swędzenie od infekcji, polecam Tantum Rosa. Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i dodatkowo zmniejsza świąd. Przetestowałam na sobie. I do mycia też jakieś delikatne środki. Ja w celu łagodzącym stosuję piankę Baifem. Całkiem spoko. Ewentualnie nasiadówka z kory dębu działa ściągająco.