Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dlaczego kobiety wolą teraz rodzić dzieci niż robić karierę?

Polecane posty

Gość gość

dlaczego kobiety wolą teraz rodzić dzieci niż robić karierę? dlaczego młodym dziewczynom nie zależy już na karierze zawodowej, tylko zadowalają się byle jaką szkołą i byle jaką pracą? przecież 10-25 lat temu Polki były takie ambitne, pracowite i przedsiębiorcze, były nastawione na pracę, robienie kariery. ciężka praca sprawiała im ogromną satysfakcję, praca po 10-12 godzin była dla nich frajdą i przyjemnością. a teraz co? gdzie te ambicje? masa dziewczyn w wieku 25 lat ma już dzieci, czasami nawet już dwoje, a nawet więcej. a 10-20 lat temu bardzo niewiele 25-letnich kobiet miało dzieci, większość kończyła w tym w wieku studia, robiła kariery, pisała doktoraty, otwierała biznesy. dzieci rodziło się dopiero po 30. dzisiaj młode kobiety nie chcą się uczyć, ciężko pracować nie chcą robić karier. kończą byle jakie szkoły, nie uważają ukończenia dobrej uczelni za swój obowiązek, tak samo nie zależy im na dobrej, wymagającej, czasochłonnej i ambitnej pracy. chodzi im tylko o to by zarobić i się nie narobić.

Gość gość
no i dobrze, niech sie płodza bo kto bedzie j-bal na twojo emerytóre ???

Przeczysz sam/a sobie, więc zapewne to prowokacja. Wątpię, by dla kogokolwiek "ciężka" praca po 10-12 h była "frajdą i przyjemnością" - ludzie pracują tak z musu albo z powodu swoich priorytetów (np. awans). Dobra i ambitna praca nie musi być czasochłonna. O ciężkiej i czasochłonnej pracy nie marzy nikt. Natomiast każdy (!) chce "zarobić i się nie narobić", ale jeśli ludzie nie mogą mieć obu tych rzeczy na raz, to wybierają - jedni "nie narobić się", inni "zarobić".

Gość gość
a kiedy to niby "wszystkie" kobiety były takie ambitne? 15-20 lat temu było mniej studentów niż teraz, a jeszcze mniej osób te studia kończyło. 15-20 lat temu młode kobiety w Polsce były gorzej wykształcone niż teraz, mniej było studentek i kobiet po studiach niż dzisiaj. z ambicjami też różnie bywało. więcej kobiet rodziło dzieci w młodym wieku, niż dziś. wystarczy zapoznać się ze statystykami GUS, 15 lat temu więcej kobiet w wieku 25 lat miało dzieci niż teraz. nie wiem skąd autorka wytrzasnęła taką bzdurę że dzieci rodziło się wtedy dopiero po 30. średni wiek rodzenia pierwszego dziecka był kilkanaście lat temu niższy niż obecnie. mało ambitnych i leniwych kobiet nigdy nie brakowało, tylko w medialnej propagandzie, kolorowych czasopismach, telewizji prasie wszystkie kobiety są świetnie wykształcone, pracowite, ambitne, dobrze zarabiają i pracują na wysokich stanowiskach. w rzeczywistości tych super kobiet jest niewiele.

Gość tmc
Kobiety, podobnie jak mężczyźni mają potrzebę i ambicję zrobienia kariery, ale funkcjonuje dużo uprzedzeń i stereotypów, które powodują osiągnięcie wysokich stanowisk. Poród i wychowanie może tez być barierą. Znalazłem ciekawy artykuł na ten temat w whystory.pl w dziale społecznym z prof. Wódz Jak pomagać w trudnych warunkach

Gość gość
Czym jest ta kariera? Przewracanie tabelek w excelu w korpo? Użeranie się z ludźmi? To ci zostanie na starość, to po sobie pozostawisz? "Umiera ta, co dobrze prowadziła księgowość w firmię".

Gość gość
Bo zmadrzaly i w koncu odchodzimy od lewicowej degrengolady i wracamy do normalnosci.

Gość gość
bo w dzisiejszych czasach nadal łatwiej machnąć sobie dzieciaka lub więcej niż robić karierę na śmieciówkach dobra praca pensja tylko po znajomościach które mało kto ma ja tez byłam taka ambitna chciałam się dokształcać, rozwijać i co? ugrzęzłam w miejscu gdzie nie mam szans na awans i podwyżkę nie liczy sie że jestem w tym dobra kierownictwo chce mieć robola wszyscy którzy mogli lub mieli znajomości pouciekali

Gość gość
jaką karierę zrobisz w kraju z 10% bezrobociem?

Gość gość
Zeby dojic potem z faceta alimenty i zyc jak swieta krowa alimenty alimenty suki podle