Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gościo

Jaką wspólnotę wybrać?

Polecane posty

Gość gościo

1. Caritas 2. Coś przy parafii, to co jest akurat. 3. Neokatechumenat 4. Odnowa w Duchu Świętym?

Gość gość
w neokatechumenacie możesz poznać pobożnych ludzi. w odnowie też, chociaż tam trafiają tacy mniej ortodoksyjni, tak mi się zdaje, w każdym razie łatwiej chyba Ci będzie zasymilować się w odnowie. pozdrawiam i życzę wytrwałości w działaniu

Gość gościo
A pielgrzymki? Albo jakieś kościoły domowe?

Gość gościo
A słyszeliście o jakiś męskich wspólnotach?

Gość gość
Anonimowi Alkoholicy.

Gość gość
Poszłam kiedys na spotkanie neo. Trafiłam na bardzo długie kazanie podczas którego ksiądz wmawiał obecnym, że tej samej nocy popełnią jakis grzech. Nosz kurde, nosiło mnie, ale wytrzymałam do końca i już nigdy nie wróciłam. Później uświadomiłam sobie, że tak właśnie funkcjonuje katolicyzm - najpierw imputuje sie ludziom grzeszność, potem sie ich uzależnia od poczucia winy i od spowiedzi. Nie lubię jak się mną manipuluje, a tego nie można uniknąć w żadnej wspólnocie.

To zależy czego oczekujesz i jakie masz predyspozycje duchowe. Są ludzie nastawieni na "mocne" rzeczy, charyzmaty siłą rzeczy bardzo spektakularne i tacy odnajdują się w Odnowie w Duchu Świętym. Są też osoby preferujące cichą modlitwę i tacy pięknie realizują się w Żywym Różańcu np. Caritas z kolei to chyba nie jest wspólnota modlitewna, ale raczej organizacja nastawiona głównie na działalność charytatywną. Jedno jest pewne, w każdej wspólnocie trzeba bardziej szukać Boga niż siebie, bo istnieje niebezpieczeństwo popadnięcia w pychę tzw. "działacza" albo "lidera", albo "charyzmatyka".

Gość gość
Moje doświadczenie jest takie, że jak we wspólnocie nie ma jakieś chociażby minimalnej rotacji jeśli chodzi o "członków", animatorów, to wspólnota bardziej przypomina sektę.

Gość gość
Luminaci

Gość gość
Odnowach podobno są często parcia w kierunku judeoprotestantyzmu

Gość gościo
Widzę, że trochę tego jest. Popróbuję. Tylko nie mogę skumać o co chodzi w tych wspólnotach.

Gość gość
lepiej wstąp do oazowego ruchu Maryjnego ,

Gość gość
Caritas