Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Amorek00

Pominięcie tabletki a współżycie

Polecane posty

Witam. Biorąc tabletki antykoncepcyjne Lesinelle (moje pierwsze opakowanie z tabletkami anty w życiu) w trzecim tygodniu przysnęłam i nie wzięłam tabletki. Zanim nadrobiłam to pominięcie biorąc zaległą tabletkę minęło około 13h ..wyczytałam, że w takim wypadku trzeba nie robić 7 dniowej przerwy i zacząć brać kolejne opakowanie. Teraz nasuwa się pytanie kiedy będę mogła współżyć bez zabezpieczenia? Ginekolog powiedział, że po miesiącu po 7 dniowej przerwie jestem zabezpieczona..a co skoro nie zrobiłam teraz tej przerwy. Pomóżcie..proszę

Gość gość
do 14 h opóźnienie jeszcze można traktować jako "w normie". Przynajmniej ja traktowałam i nie było problemu. Ale powiem Ci szczerze, że skoro to jest twoje 1 opakowanie to bym uważała. Najlepiej zadzwoń do gina i sie zapytaj.

Gość grymałka
a nie możesz zerknać do ulotki tam będziesz mieć wszystko napisane, jak postępować. Poza tym moim zdaniem powinnaś przez jakiś czas stosować dodatkowe metody zabezpieczeń i tyle.

Gość gość
Najlepiej zrób miesięczną przerwę w bzykaniu

Gość grymałka
ja uważam, że dodatkowe formy zabezpieczenia wystarczą. poza tym jak zaczęłam brać belarę to było napisane że już od pierwszej tabletki jestem chroniona, dlatego uważam, że nawet jak się zapomni to jakaś ciągłość zostaje, trzeba tylko użyć dodatkowej ochrony i bez obaw dalej przyjmować pigułki.

Masz rację. Ochrona jest od pierwsze dnia brania tabletek tylko zmniejszona. Ginekolog dlatego każe czekać miesiąc by było 100% zabezpieczenia.

Gość grymałka
tak jest napisane w każdej ulotce, a przynajmniej przy belarze, ze już od 1 tabletki jestem chroniona.

Gość gość
Podepne się do wątku :) Witam. Biorę tabletki sylvie 30, zawsze biorę je o 12.00 ale czasem jak a jest to początek brania tabletek to biorę je później i albo pozostaje przez miesiąc przy nowej porze brania tabletek albo przesuwam stopniowo do docelowej godziny czyli 12.00. Wczoraj czyli w niedziele zaczęłam następne opakowanie po tygodniowej przerwie i zamiast wziąć ją o 12 wzięłam o 1 w nocy. Czy mam to traktować jako pominiecie jako, że minęło 13 godzin czy mogę potraktować ten miesiąc ze np będę brać tabletki o 22 i pominiecie nie wystąpiło. Czy jest ryzyko zajścia w ciąże jeśli stosunek odbył się we wtorek przed krwawieniami i w niedziele w nocy ( w trakcie stosunku przypomniało mi się o tabletce) . Jakie są szanse zajścia w ciąże i o której godzinie powinnam wziąć tabletkę ?