Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość imiiir

Czy warto wracać do Polski?

Polecane posty

Gość imiiir

Słuchajcie, mam prośbę o udzielenie mi rady. Moja sytuacja wygląda następująco, od ponad roku mieszkam za granicą. Żyje mi się dobrze, bez większych stresów, pieniądze mam, fajne plany wakacyjne. Idę do sklepu, kupuję co chcę. Oszczędzam bo lubię a nie dlatego, że muszę. Ok, moje życie to praca-dom-praca dom. Nie mam partnera. Nie chcę sobie tu układać życia, bo planuję powrót a z drugiej strony, moje życie jest tu łatwiejsze, przyjemniejsze.. stabilne.. Nie mam do czego wracać. Jednak czuję, że nie żyję na 100% , sama siebie hamuję, tkwię w zawieszeniu. Mimo, że czuję się tu dobrze, jak u siebie.. Język uwielbiam, podoba mi się bardzo i chcę go opanować perfekcyjnie. To mój cel już od 10 lat.. pasja... Czy jest sens wracać? Może pora pogodzić się z tym, że tu zostaję i zacząć żyć tak jak zawsze chciałam?

Gość imiiir
Przeciez w Polsce też będę musiała pracować. Być może z miejsca dostanę lepsze stanowisko. Ale przecież za kilka lat i tu mam szanse robić to co chcę, w takim zawodzie jaki wybiorę. Muszę trochę ciężej na to popracować.

Gość gość
yhym w Polsce to tylko płakać :O🖐️

Gość 20pluspozaPL
po co wracać?? do czego? znajdź parnera, załóż rodzine i zapomnij o polsce, daj sobie spokój, bo ten kraj cie olał o zmusił do wyjazdu i mie jest ciebie warty. chcesz pogadać to daj gg, jestem ponad 20 lat za granicą i nic mnie do polski nie ciągnie( nawet nie byłem spowrotem ), na forum wchodze dla rozrywki bo tu komedia i aby przypomnieć sobie jak poprawnie pisać w pierwszym języku. Pozdrawiam autorke.

Gość gość
Nie. Ja wrocilem i zaluje .Teraz wlasnie planuje znowu wyjechac.

Gość gość
nie wracaj do tego grajdola w zyciu

Gość znajomy temat
Ci co wrócili po latach mieszkania w dziurach jak szczury, ciułania i kupili mieszkania troche posiedzą, kase wydadzą, i dojdą do wniosku że absurdy w tym kraju to powód dla jakiego oryginalnie wyjechali. Sprzedadzą lub wynajmą mieszkania i znowu wyjadą, gwarantuje to.

Gość gość
Ja mieszkam w Szwecji i nie zamierzam wracać do PL. Po prostu w PL nie ma niczego czego bym tutaj nie miał. Nie mam do czego wracać bo tutaj mam wszystko czego potrzebuje.

Gość gość
W PL najgorsza to jest mentalność i zachowanie ludzi, i ta straszna prostota niestety, szkoda bo polacy potrafią być sobie pomocni, ale tylko w mocnym kryzysie.

Gość gość
PL wszechobecna religia i kościół katolicki i to "co powiedzą ludzie", buahahahaha.... za zachodzie ma się to w doopie, każdy robi co chce, wygląda jak chce, jeździ czym chce, i ma w doopie opinie innych, inny świat którego ktoś kto nigdy nie był poza PL po prostu nie pojmie( no bo jak to może być ), to tak jakby mu chiński tłumaczyć

Gość gość
Marlin Manson to Polak i w Polsce on mieszka!

Gość imiiir
Właśnie boję się Polski strasznie. Przeraża mnie to, jak tam trzeba o przetrwanie walczyc. Boję się, co będzie gdy zachoruję, gdy nie będę mogła pracować.. Tutaj nie pozwolą mi zginąć... W zasadzie nie mam do czego wracać. Kilku znajomych. Z rodziną różnie. Jak możecie, to poopowiadajcie mi jak było w Waszym przypadku. Słuchanie rad mądrzejszych mnie jak najbardziej interesuje. Wiem w jakim dole finansowym byłam wyjeżdżając z Polski, zapożyczona na samochód, z wieloma zadłużeniami, postawiłam wszystko na jedną kartę. Teraz po roku mam OSZCZĘDNOŚCI, mogę w miesiąc odłożyć tyle ile w Polsce nie byłam w stanie w rok!!!! To są bardzo mocne argumenty.

Gość gość
Ja wyjechałem i nie wracam nie ma sensu. Miałem tu siedzieć do zarobienia na mieszkanie, zarobiłem i to szybciej niż myślałem. Ale mam tu dobra pracę, zero stresów stać mnie na normalne życie, na wczasy w egzotycznych krajach. No i jak pisali wyżej zupełnie inna mentalność ludzi..

Gość gość
Moja rada : nie wracaj. Nie ma do czego. W PL jest dramat chyba że masz w rodzinie księdza albo polityka. I to na wysokich stanowiskach. Ja wróciłam i po roku znowu wyjechałam. Nie chciałam przyzwyczaić się do nienormalności. W PL wszystko jest nienormalne a ja tak nie chcę żyć.

Gość gość
Autorko nie słuchaj ich Polacy zawsze narzekają jak to niby źle taka mentalność ogólnie dobrze się żyje oni pieprzą głupoty

Gość gość
Polska wg wskaźnika rozwoju społecznego Human development Index w skrócie HDI JEST KRAJEM BARDZO WYSOKO ROZWINIĘTYM NA 36 miejscu na 49 bardzo wysoko rozwiniętych krajów i 187 wziętych w rankingu ŹRÓDŁO LIST OF COUNTRIES BY HUMAN DEVELOPMENT INDEX 2015 POCZYTAJ sobie

Gość gość
Polskie pkb na osobę wynosi 27 300 USD a średnia światowa to 13 tysięcy USD na mieszkańca polska pod względem PKB na osobę jest na 47 miejscu na 193 kraje wzięte w rankingu czyli jest 47 najbogatszym krajem świata źródło list of countries by PKB PPP PER CAPITA też sprawdź

Gość gość
Jeżeli dla ciebie pensja 3-5.000 zł jest zadowalająca to wracaj. Ludzie tak żyją bo nie mają wyjścia. O ile znajdą pracę.

Gość gość
W Polsce jest niskie bezrobocie rok temu wynosiło 13 procent teraz wynosi 9 procent i te zarobki są bardzo dobre bo polska to tani kraj po Rumunii i Bułgarii najtańszy kraj w UE od kwietnia ma być 5 stów na dziecko obejrzyj również filmik germany Poland Frankfurt Rzepin youtube

Gość gość
Namysłów to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie namysłowskim ma 16 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne ona

Gość emigracyjny wiatr
imiiir dziś podaj kontakt to porozmawiamy o emigraci itp. pozdrawiam

Gość kij z elitą
gość dziś taaa jeden zarabia 1mln PLN a 9ciu 0, czyli średnio mają po 100tyś, buahahahaha. Polska to dno dla przeciętnego człowieka. Polska to Brazylia Europy, paru bogatych paru średnich i masa niewolników za miske ryżu. Statystyki to jeden wielki hooj.

Gość gość
To nie jeden wielki c***j to prawdziwe dane polska płaca minimalna wynosi w Polsce 1850 brutto rok temu wynosiła 1750 brutto w 2014 1680 a w 2013 1600 bo co roku 1 stycznia rząd ustawowo podnosi płace minimalną polska pod względem wysokości płacy minimalnej na 23 kraje UE które wprowadziły płace minimalną jest w połowie stawki na 12 miejscu

Gość gość
Nie, to tylko sentyment cie ciągnie. Ale po miesiacu w Polsce na prwno bys sobie przypomniala wszystkie powody dla ktorych wyjechalas. A to ze czujesz pustke to nie kwestia emigracji, tylko pewnie m.in braku partnera, ktorego jak sama mowisz chcialabys miec. Poza tym rok to nic, za kolejne 2 czy 3 bedzisz zadomowiona, bedziesz znala wiecej osob, miala wiely przyjaciol itd. Nie wracaj. Ja nie zamierzam, choc czasem jest ciezko. Ale nie wyobrazam sobie powrotu do tych absurdow.

Gość gość
sentymenty to jeden wielki hooj, iluzja i fantazja z przeszłości

Gość gość
Wg Eurostat Gus i centrum badania opinii społecznej 70 procent Polaków zarabia od dwóch tysięcy czterystu złotych do dwóch tysięcy siedemset złotych a średnia pensja w gospodarce narodowej wynosi cztery tysiące brutto czyli trzy tysiące netto

Gość gość
W UE najmniej zarabia się w Bułgarii 2,5 razy mniej niż w Polsce w Rumunii 2 razy mniej o jedną trzecią mniej na Łotwie i Litwie mniej niż w Polsce zarabia się jeszcze na Węgrzech Chorwacji Słowacji Estonii polskie zarobki są niewiele niższe niż czeskie o kilka procent zaledwie

Gość gość
Ale zarobki to nie wszystko polska od tych wszystkich wymienionych państw ma wyższy poziom życia i siłę nabywczą patrząc na to że w Polsce są na tle ue niskie ceny i utrzymanie to w Portugalii i grecji też jest niższy poziom życia i siła nabywcza niż w Polsce pkb na osobę w Polsce wynosi 27 tysięcy USD w Grecji 26 tysięcy w Portugalii 28 tysięcy

Gość gość
Oprócz Grecji w UE PKB na osobę jest niższe w Rumunii 17 tysięcy USD w Bułgarii 15 tysięcy na Łotwie 22 Tys USD niższe jest jeszcze na Litwie Węgrzech Chorwacji

Gość gość
To trudna decyzja, ktora musisz podjac sama. Wedlug mnie warto wracac do Polski jesli ma sie jakies oszczednosci, mieszkanie albo prace. Mam wielu znajomych, ktorym zyje sie bardzo dobrze, zatem ta cala dyskusja o biedzie w kraju jest troche przesadzona. Za granica tez jednym wiedzie sie lepiej, innym gorzej. Na to nie ma reguly. Jesli nie jestes tam szczesliwa to moze zacznij od wybadania rynku pracy i wysylania podan. A noz trafi ci sie cos ciekawego. Nie sugeruj sie opiniami innych ludzi na forum, bo jesli ktos ma zerowe szanse na prace w kraju, to wiadomo, ze wybierze za granice. Ja np. nie potrafie zrozumiec niektorych moich znajomych (tez nie mieszkam w pl), ktorzy skonczyli studia w kraju, a na obczyznie decyduja sie na malo platne prace, czesto fizyczne tylko dla idei mieszkania za granica. Kolezanka jest pedagogiem, a pracuje tutaj jako opiekunka osob starszych. Inna skonczyla ekonomie na UW , a sprzata po domach i ciagle wierzy w swoje piec minut. To tylko na marginesie, bo sama piszesz ze masz fajna prace. Podalam ten przyklad miedzy innymi dlatego, ze czasami osoby mieszkajace za granica przeciagaja w niekonczonosc decyzje o powrocie. I pewnym momencie jest juz za pozno, bo np. ma sie dzieci, albo czlowiek sie "zasiedzial" i juz nie ma motywacji by wrocic. Tak czy owak zycze powodzenia:-)