Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Samotnaana

Czy jestem samotną matką?

Polecane posty

Gość Samotnaana

Witam, chcialam dopytac czy zaliczam sie do samotnych matek i czy w mojej sytuacji przysluguja mi jakies zapomogi. Otoz jestem panna z 3 mc dzieckiem. Dziecko nosi nazwisko ojca ktory placi na nie alimenty ustalone miedzy soba, odwiedza je pare razy w tygodniu. Rozstalismysie jeszcze podczas ciazy i nie pozostajemy w zadnym zwiazku. Czy mial ktos podobna sytuacje?

Gość gość
Jesli nie masz zasadzonych alimentów to nie. Żadne z zasilkow z mopsu. Dla nich nie jesteś samotna matka

Gość wifigdańsk
nie jestes samoyną matką. dla instytucji panstwowych w tym mops samotna matka to taka ktora nie ma mozliwosci otrzymywania alimentów a dziecko nie ma ojca. czyli gdy ojciec dziecka nie zyje/ lub jest nieznany ( to musi byc wpisane w akt urodzenia)/ lub siedzi w wiezieniu i nie ma mozliwosci alimentowac dziecko/ ew. gdy jest na niskiej rencie/niepełnosprawny i nie ma mozliwosci zarobienia na dziecko ale z tym to nie jestem pewna, 2 pierwsze opisy na pewno tak.

Gość gość
Może płacić alimenty ale musisz je mię zasadzone aby być samotna matka. Mówimy o zasilkach itp a nie o funduszu alimentacyjnym.

Gość gość
Jeśli nie żyjesz w konkubinacie, to jesteś samotną matką, a alimenty najlepiej jakbyście oboje ustalili sądowo, wtedy masz papiery w garści. Ale na zapomogi musiałabyś być bezrobotna, to wtedy się łapiesz, bo wszystko oparte jest o dochód,który się wylicza na członka rodziny, w tym wypadku na Ciebie i dziecko. Najlepiej by było gdybyś się zorientowała czy u ciebie w MOPSie/GOPSie udzielane są darmowe porady prawne, wtedy się dowiesz wszystkiego na ten temat.

Gość gość
jak dla mnie tak, bo sama to dziecko wychowujesz. W kwestii formalnej to nie wiem bo nie byłam nigdy w takiej sytuacji

Gość gość
oczywiście, że jesteś samotną matką. jeśli kwalifikujesz się dochodowo, to możesz otrzymać pomoc społeczną - piszesz wtedy na oświadczeniu, że otrzymujesz alimenty w jakiej kwocie (dobrze, jakbyś miała jakoś dowód, np. odcinek pocztowy lub wyciąg z banku dot. przelewu). jeśli chodzi o zasiłki rodzinne, to będą brać pod uwagę także dochód ojca dziecka

Gość gość
jestes samotna matka i mozesz dostac zapomoge z tytulu samotnej matki. Newet jesli placi alimenty jak bys miala z funduszu juz byd nie mogla miec.

Nie dostaniesz zasiłku rodzinnego bo musisz mieć zasądzone alimenty, dodatek do zasiłku z tytułu samotnego wychowywania Ci się nie należy, bo ojciec jest znany i płaci alimenty, napiszę Ci, że jak pójdziesz do mopsu, to na pewno będą wymagać, żebyś złożyła wniosek o zasiłek rodzinny, bo w pierwszej kolejności musisz wykorzystać wszystkie przysługujące uprawnienia, więc najlepiej gdybyś ustaliła sądownie alimenty, żeby mieć papier- skoro ojciec dziecka płaci, możecie podpisać sądownie ugodę dotycząca wysokości alimentów. Z mojego doświadczenia lepiej jest mieć zasądzone alimenty- masz wtedy papier.

Gość gość
Nie jesteś samotna matka, samotna matka nie ma możliwości otrzymywać alimentów od ojca dziecka. Mówimy o samotnej matce tylko wtedy ,kiedy ojciec dziecka zmarł lub jest nieznany (ale wtedy dziecko musi mieć nazwisko matki nie ojca). Z Mops-u możesz dostać tylko zasiłek rodzinny jeśli twój dochód na to pozwala.

Jeszcze Ci napiszę odnośnie zasiłków z mopsu, że wszystko zależy od Twoich dochodów, z czego się utrzymujesz. Na pewno masz jakiś dochód oprócz alimentów, małe dziecko więc albo zasiłek macierzyński z ZUS, albo świadczenie 1000 zł na dziecko, które weszło od stycznia. Do zasiłku rodzinnego tez masz kryterium dochodowe, więc jak je przekroczysz to nie dostaniesz. Jeśli chcesz pomoc z mops musisz liczyć się z tym, że będą badać to, czy Twoi biologiczni rodzice mogą Ci w jakiś sposób pomagać finansowo, bo na pierwszym miejscy jest wsparcie rodziny, a dopiero potem pomoc państwa.

Gość gośćjngfuhcsx
Co Wy pieprzycie, ze alimenty dyskwalifikuja ja jako samotna matke?! Samotna matka=taka co nie ma slubu/ jest po rozwodzie/ jest wdowa/ panna z dzieckiem Nawet moze miec faceta bo nikt tego nie sprawdza, na okolo mnie mieszkaja setki takich naciagaczek! Kwestia alimentow, masz wyrok sadowy? Czy facet daje Ci kase do reki? Znam przypadek, facet dawal alimenty do reki przez kilka msc, nie mial pokwitowania ani jednego, ex podala do sadu o alimenty i musial zaplacic zas za te wszystkie msc.

Gość gość
DODATEK Z TYTUŁU SAMOTNEGO WYCHOWYWANIA DZIECKA Dodatek przysługuje w wysokości 185 zł miesięcznie na dziecko, nie więcej jednak niż 370,00 zł na wszystkie dzieci. Kwotę dodatku zwiększa się o 80 zł na dziecko w przypadku dziecka niepełnosprawnego, nie więcej jednak niż o 160 zł na wszystkie dzieci. Dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka przysługuje: samotnie wychowującym dziecko matce lub ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka albo opiekunowi prawnemu dziecka, jeżeli nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od drugiego z rodziców dziecka, ponieważ :drugi z rodziców dziecka nie żyje, ojciec dziecka jest nieznany; osobie uczącej się, jeżeli oboje rodzice osoby uczącej się nie żyją.

Gość gość
Nie jestes samotna matka formalnie. Samotna matka jest uznana tylko wtedy kiedy: Ojciec dziecka nie zyje lub jest nieznany, a u ciebie ojciec dziecka jest wpisany w akt urodzenia wiec dodatku dla samotnej matki nie dostaniesz Sad oddalił roszczenie alimentacyjne W innym wypadku nie mozna mowic o byciu samotna matka.

Samotna matka- zależy w jakim kontekście, w zależności od przepisów. Do zasiłków rodzinnych i dodatków do nich nie jest samotna matką, do wniosku dla przedszkola samotną matką będzie, do zasiłków z mops (innych niż świadczenia rodzinne) też będzie samotną matką.

Gość laura_1988
wg aktu urodzenia Twoje dziecko ma ojca zatem nie jesteś samotną matką,gdyż to na ojcu wpisanym w akt urodzenia wisi obowiązek łożenia na dziecko. Nawet starając się o zasiłek rodzinny musisz albo przedstawić wyrok o zasądzonych alimentach bądź wykazać dochody ojca dziecka jako członka rodziny (co nie ma sensu jesli nie jesteście razem). Jak ja się rozwodziłam, nie chciałam jałmużny od ex męża jednak sąd mi wytłumaczył, że taki wyrok jest konieczny, gdy dziecko ma ojca. i nie ważna jest kwota czy 100zł czy 1000zł ale alimenty musza być zasądzone jeśli nie tworzycie rodziny pozostającej we wspólnym gospodarstwie domowym.