Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy jest tu jakas kobietka która zna sie na gotowaniu i umie ?prosze wejdzcie

Polecane posty

Gość gość

kochane napiszcie czy da sie ugotować jakąs zupe z kiszonej kapusty? bo mam sporo kiszonej kapusty i nie ma kto jesc..boje sie ze sie zmarnuje a nie chce jej mrozić.. moze da sie ugotowac na jej bazie jakas zupe?? tylko problem jest taki ,że jestem wegetarianką i musi to byc zupa bez mięsa:) drugi problem jest taki ,że podobno taka zupa sie nie ugotuje krócej niz w dwie godziny bo podobno kiszone warzywa przez ten kwas nie gotuja sie i pozostaja twarde ....mama mowi zebym nie ryzykowala :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
na kafe ekspertem od gotowania jest niejaki smakosz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Twoja mama ma rację. Zupa ci się nie ugotuje ,jeśli dasz do niej kiszone buraki czy kiszoną kapustę.Inne warzywa w takiej zupie też będą twarde.Kiszone rzeczy ciężko ugotować-chyba ,że będziesz gotować caly dzień.Szkoda jednak na to i prądu , gazu i czasu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kapuśniak- jeśli nie na miesku to na kostkach rosołowych, z ziemniakami i wloszczyzna, zaprawiony podsmazona maka. pychaaaaa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kapusniak przepisu poszukaj w google.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A kapuśniak z kiszonej kapusty to rozumiem, że surowy się je?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś mało wiesz o gotowaniu,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no dokładnie kapuśniaka se zrób albo łazany ;) a bigos to niby na czym jest? tylko na kiszonej kapuście i to się wcale tak długo nie gotuje do kapuśniaku możesz też dodać trochę kaszy, ja zawsze daje :) zwykłej takiej drobnej kaszy jęczmiennej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Przeciez kapuste kisz mozna jesc i na surowo wiec po co ja strasznie rozgotowywac w zupie???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ludzie nie róbcie jej sieczki z mózgu!!! wiem z doświadczenia ,że jak dodałam kiszone ogórki do zupy to przez ten kwas reszta warzyw nawet po godzinie gotowania byla twarda. to samo będzie z kiszoną kapustą.jesli bedzie miala w zupie ziemniaki i marchewke to pozostana twarde nawet po godzinie gotowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no owszem bo składnik kwaśny albo daje się na sam koniec albo się go gotuje oddzielnie hehe :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ludzie no kapusty nie musi rozgotowywać ,ale przeciez reszta warzyw zostanie twarda.napisalam wyraznie. nie da sie zrobic dobrego kapusniaka wegetarianskiego . musi byc troche mięska dla dobrego smaku. nawet nie ma przepisów takich w necie ..kapusniak wege??to ohydne by wyszlo..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
heheski ma rację:) kapuste musisz gotować osobno w garnku a reszte warzyw osobno.tylko nie wiem dokladnie ile czasu musisz gotowac te kapuste kiszoną i czy razem z sokiem czy bez:)to juz wiedzą kucharze specjalisci.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak robię ogórkową to najpierw robię wywar (tak jak na rosół) potem do niego dodaje ziemniaki w kostkę plus inne warzywa marchewka korzeń selera pietruszki, jak to jest pokrojone to dobre 10min i warzywa są miękkie, wtedy dodaje koperek i wrzucam przecier ogórkowy i tyle że to sie zagotuje potem dosmakować, sól pieprz, ewentualnie można zabielić lub zaciągnąć i tyle tak samo jak robię kapuśniak to kapuste gotuje oddzielnie, a w garze robię wywar z mięsa warzyw, potem daje kaszę jęczmienną (tak z pół szklanki na gar zawsze daje) i po mniej więcej 10-15minutach wrzucam ziemniaki pokrojone w kostkę, ziemniaki pokrojone dużo nie potrzebują około 10min więc i kasza akurat już dojdzie bo będzie sie łącznie gotować 20-25minut i potem do tego gara dorzucam wcześniej ugotowaną kapustę (dodaje do niej zawsze starte kilka marchewek) i wystarczy to zagotować doprawić i ewentualnie zasmażyć boczkiem czy skwareczkami i zupa gotowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
heheshki ma racje bo to wlasnie smakosz jest guru kulinarny tego forum :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dzięki kochani za rady..ale jeszcze jedno pytanie kapuste mam swoją kiszoną i ma ona w sobie sok ..czy musze ja wyplukac przed gotowaniem ?bo tak jest w przepisach.. czy moge dac taką bez plukania razem z tym sokiem ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
lepiej wypłucz i wyciśnij bo będzie za kwasna- smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
heheski a napisz mi jeszcze ile gotowac tą kapuste kiszoną w osobnym garnku? i czy dolac do tej kapusty wody ??czy jak??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
możesz też sobie zrobić bigosik wegetariański ja bym to se tak upieprzył kapuche bym przesiekał wrzucił do gara, zalał wodą dołożyłbym pare listków laurowych i pare kulek ziela angielskiego i niech pyrka na małym ogniu z godzinkę, potem bym do tego wrzucił grzybów, możesz dać suszonych dadzą lepszy posmak i aromat ale też by super wyszło jakby dać pieczarki, można by je pokroić w takie większe cząstki, ja bym nawet jeszcze do takiego bigosiku wrzucił kilka papryk świeżych, taki bigosik paprykowo pomidorowy, bo potem na koniec jak by już kapusta była miękka bym do tego jeszcze wrzucił koncentrat pomidorowy i można dać jeszcze kilka cebul wcześniej pokrojonych i przesmażonych oddzielnie na patelni, wymierchtać doprawić jeszcze ostatecznie i gitara albo możesz na pierogi wykorzystac kapuste z grzybami, tak samo krokiety z kapustą i grzybami ehh multum przepisów ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
i ostatnie juz pytanie ;0 jakie przyprawy pasują do kapusniaka?? bo mam w domu tylko ziola prowansalskie i bazylie oraz papryke mieloną slodką i ostrą:(no i vegete naturalną wejetarianską . nie mam kminku ani majeranku:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
To zależy, czy lubisz bardzo kwaśne, czy mniej. Możesz po prostu odcisnąć. Jeżeli jednak jest mocno ukiszona, to wrzuć na durszlak i przepłucz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kapusty nie płucz tylko odsącz z wody, bo po co ją wypłukiwać? jednak kapuśniak ma być lekko kwaśny a jak wypłuczesz to tam nic już nie będzie z tego... zależy też jak kwaśna jest kapusta bo nie raz jest naprawdę mocna a nie raz to ledwo co czuć tą kwaśność ja robię tak że odsączam w dłoniach kłade na deske, przesiekam lekko i do gara, a potem tą kapuste podlej wodą tak żeby była cała przykryta więc wcale nie musi być dużo wody, powiedzmy 1cm ponad kapustę, możesz dać listka laurowego i ziele angielskie, przykryć i na małym ogniu niech się gotuje, godzine pewnie, a potem sprawdz, posmakuj troche i sprawdź czy już miękka. Gdy już będzie miękka a na przykład jest mało kwaśne to ja wtedy właśnie dolewam tej kwaśnej wody którą na początku odcisnąłem, bo wiadomo że w kwasie się wszystko bardzo długo gotuje więc lepiej to na początku odcisnąć i gotować kapuste w wodzie, ale jak będzie trzeba to już na sam koniec gdy kapusta jest miękka można dolać tej kwaśnej wody i wystarczy tylko żeby się zagotowała ta woda

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no niektórzy dają kminek do kapusty ale ja tam tego nie lubie, u mnie w domu sie nigdy tego nie dawało, tak samo majranek do kapusty? pierwsze słyszę :P ja kapuśniak wykańczam tak jak wyżej pisałem zasmażką ze słoninki lub boczku i potem na sam koniec daje świeżej posiekanej pietruszki, teraz mam pomrożoną posiekaną to tylko zawsze wyciągnę kawałek tej zmarzliny i wrzucę do gara na sam koniec i tyle ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
haha pseudokuchareczki gotują ziemniaki i inne warzywa w kwasie a potem się dziwią że twarde :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość Perełka
JEJKU ,zeby nie wiedzieć co zrobić z kiszona kapuchą. U cb.w domu nic się nie robiło z kapusty. Jak nie wiesz co zrobić to rozdaj sąsiadka,będą tb.wdzieczne. surowka mniam mniam kapuśniaczek mężuś uwielbia kapusta na gęsto do drugiego dania sam rarytas farsz do krokietow bajka Zawsze więcej gotuje bo nie znoszę w domu zapachu kapuchy,potem część do pojemnika i do zamrażalnika.Za jakiś czas wyciągam i jest jak znalazł. & Jak jesteś wegetarianka to w sumie nie wiem czy ci to dobre wyjdzie na kostkach rosołowych.Dla mnie boczek musi być obowiązkowo.Wtedy jest zapach i smak,boczek jest słonawy wiec dużo solic nie trzeba. & Dla wegetarian pozostaje surówka ,tylko dodaj oliwy z oliwek dobrego gatunku. :) śmiało,do dzieła.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×