Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy 7 miesieczne miemowle moze swiadomie powiedziec mama?

Polecane posty

Gość gość

Mam znajomą która chwali się od kilku dni ze jej syn mówi mama mama. Wcześniej było baba i podobno tata. Ale coś trudno w to uwierzyć

Gość gość
Moze to jakies super utalentowane dziecko ??

Gość gość
dziecko uczy sie mowy dzieki neuronom lustrzanym. Dzialaja one od porodu dlatego niemowlak pokaze jezyk jesli ty mu pokazesz. Niemowle jest w stanie poworzyc dzwiek, jego narzady mowy są do tego zdolne, nie znaczy to jednak ze ma jakiekolwiek pojecie o tym ze dany dzwiek cokolwiek oznacza

Gość gość
Moje od 4 miesiąca gada mamamama i baba baba ;)

Gość gość
nawet roczne dziecko wolajace 'mama' nie wie ze mama to ta kobieta co mi daje jedzenie. Dzieci sie w pewnym momencie uczą ze wolając "mama' wywolują radosc i dostaja uwage (oraz ich potrzeby zostaja zaspokojone) Dlatego dziecko ma zwykle taki okres ze mówi mama do wszystkich

Gość gość
Tylko że ta kobieta ma już trójkę dzieci tym bardziej się dziwię. Czasami uważam że jest lekko niedorozwinieta

Jak miałam 10 miesięcy to umiałam proste zdanie zbudować typu pies idzie, samolot leci. Nie róbcie z dziecka idioty zacofanego. Normalne dzieci w tym wieku zaczynają mówić.

Gość gość
Pytanie brzmi czy niemowlak w tym wieku potrafi świadomie powiedzieć mama. Odpowiedź brzmi nie potrafi. Co do wpisu powyżej o robieniu z dziecka " idioty zacofanego" poczytaj sobie trochę o pleonazmie. Po co kaleczyć język? Dziecko w tym wieku potrafi powtórzyć pewne dźwięki, sylaby, gesty. Nie jest to jeszcze świadome zachowanie, ale normalny proces rozwoju.

Gość gość
Dzieci w wieku 10 miesięcy świadomie mówią? A na jakiej to planecie? Mogą świadomie pokazywać palcem Ale na pewno świadomie nie mówią mama czy tata

Gość gość
Nie wiem czy to swiadome. Ale skoro moj chrzesniak jak mial rok czasu to mowil proste zdania, a mojej kolezanki syn poszedl w tym wieku do zlobka i tez juz mowil, dlatego byla spokojna to kiedys musialo to dziecko powiedziec swoje pierwsze swiadome mama ;) mam na filmach jak moj chrzesniak majac 10 miesiecy i nie chodzac nazywa rzeczy,np. Na pilke mowi bambam, kolezanki wnuczek tez jeszcze nie chodzacy na rekach(a wiec w okolicach 11msc), na pytane co chce zjesc, odpowiada "bro" cxyli brokuł. Sa dzieci ktore mowia wczesnie, ale czy az w wieku 7 miesięcy? W 9 miesięcy w te swiadome mama predzej bym uwierzyla ;)

Gość gość
Haze:) I nie mów że ty to jeszcze pamiętasz:)

Gość gość
moja córeczka zaczęła mówić mame do mnie jak miała 8 mies , uważam że robiła to świadomie, bo jak ktoś trzymał ją na rękach a ona chciała do nie wyciągał raczki i mówiła mame tak samo jak znikłam jej z pola widzenia i potem się pojawiałam,

Gość gość
tak samo jak znam 3,5 latka który potrafi czytać

Gość gość
Haze - mi mama mówiła całe życie, że jak mialam rok i 2 miesiące, to mówiłam zdaniami złożonymi (pamiętała, że byliśmy wtedy nad morzem). Niedawno się okazało, że ona jednak nie jest pewna czy to przypadkiem nie było 2 lata i 2 miesiące... Także wiesz... Nie możesz na 100% wierzyć w to co Ci mówią inni. Sama nie możesz tego pamietać. Chyba że masz to na filmie.

Gość gość
ja znam niemowlaka, który skonczył 2 miesiące i sika. robi to sam nikt mu nie pomaga. a jednak nie otworzylam watku zeby sie pochwalić pozd

Gość gość
Moja mala w tym wieku mowila baba, ale to nie bylo swiadome. Po prostu pierwsze slowo jakie sie nauczyla wypowiadac.

Gość gość
Może tak moze nie,trudno wyczuć...moje dziecko,jako pierwsze świadome słowo wypowiedziało imię brata-Pabła (chodzi o imię Paweł).Miał wtedy 10 m-cy,wcześniej pewnie mówił mama,baba,ale nie sądziłam,że to może być świadome.Dpiero,jak z tym Pabłem pojechał,tośmy się wszyscy zdziwili :D

Gość gość
Moje dziecko było całkiem rozgarniete w tym wieku, mówiło mama coś koło 8-9 miesięcy. Roczne to juz z całą pewnością umie powiedzieć mama, rzecz jasna nie każde dziecko.

Gość gość
No i na półtora roku mówił zdaniami i nawet krótkie wierszyki :) ,ten od Pabła

Gość gość
Wszystko zależy od dziecka oraz od tego, czy rodzic dobrze interpretuje to, co mówi dziecko. Mój starszy syn mówił MAMA, mając skończone 7 miesięcy. Nie mówił mamama, nie mówił mama w powietrze, do innych itp. Mówił mama do mnie. Robił to bardzo świadomie. Gdy skończył 9 czy 9, 5 to nauczył się mówić TATA do taty! Rozwój jego mowy nastąpił bardzo szybko. Gdy skończył 2 lata można było w z nim wchodzić w dialog. Ma bogate słownictwo. W styczniu skończył 3 lata, od września chodzi do przedszkola. Nauczycielki zdziwione są jego mową. Ostatnio rozmawiałam z dyrektorką, ponieważ przenosiłam dziecko do starszej grupy i ona stwierdziła, że niektóre 5 latki nie mają takiego zasobu słów i nie potrafią budować takich zdań, jak moje dziecko. Mam też drugie, młodsze. Ma 10 miesięcy i tutaj rozwój mowy jest zupełnie inny. Dziecko mówi tylko po swojemu, jakieś bu, gu, łaaa, maaa. i inne takie cuda. O kilku dni mówi babababa czasem to brzmi jak bababałaa albo bababamaamaa. Świadomości tutaj nie ma żadnej. Więc dzieci rozwijają się różnie. Martwię się, że młodszy syn nie mówi żadnych słów. Przyzwyczaiłam się, że szybko można się z dzieckiem porozumieć, a tutaj chyba tak łatwo nie będzie.