Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niezapominajka_123

Dlaczego Bóg posyła na świat osoby chore, z deformacjami ciała i te od razu

Polecane posty

"A Bóg spełnia wszystkie nasze wewnętrzne potrzeby, które uznamy za nam potrzebne, na tym polega jego nieskończona miłość" x Zgadzam się z tym ale ile ludzi tyle pragnień. Nie zapominajmy że pragnieniem bożym był też mord, więc i to jest pragnieniem ludzkim.

Gość gość
Bóg wszystko wie, ale nie zmusza nas, to jest tak jak gdy ty zapytasz kogoś o coś a i tak wiesz że ta osoba się zgodzi bo ją znass czy wtedy ją do czegoś zmuszasz? Nie Bóg wystawia nas na próby, czy w danym momencie komuś pomożemy, czy jednak go kopniemy w d**e? Szatan też wystawia nas na próby, ale inaczej bo on nas kusi tym co jest przyjemne, wydaję się nam, że tego chcemy, ale po latach okazuje się, że straciliśmy samego siebie, że nie byliśmy sobą, Bóg nas wtedy uwalnia, dał nam wolną wole, ale jest sprawiedliwy ci co zrobią coś złego zostaną ukarani ci co zrobią dobrego zostaną nagrodzeni, natomiast szatan wszystkich zwodzi, sprowadzi na was nieszczęścia, a wy pomyślcie, że to Bóg, wiele razy ludzie też unikają Boga, są ślepi, ale na ziemi Bóg daje nam wolną wolę i pomaga nam, a szatan kusi dobrym i sprowadza zło na nas, zadacie pytanie czemu Bóg nic z nim nie zrobi, gdyż ludzie mieli wybór wybrali słowa szatana, po drugie dla gdy ktoś odrzuci szatana, stanie się bliższy Bogu, szatan nie ustannie nas próbuje, chcę nas skusić dobrem, a potem da nam samo zło, czemu Bóg miałby zabijać niepełnosprawnych? Każdy ma prawo do życia, oni są lepszymi ludźmi w większości niż my, dzięki wielu niepełnosprawnym ludziom inni się nawracają, wszystko ma swój cel, mamy wolny wybór, mogę wierzyc lub nie, ale wierzę, mógłbym pisać godzinami, podawać wam przykłady, ale nie będę was nakłanial, kto chce wierzyc niech wierzy, a kto nie ten niech nie wierzy, jeśli ktoś jest dobry a nie wierzy, trafi do czyścca po czym po oczyszczeniu do nieba

Gość gość
bogiem jest natura i my sami ludzie jestesmy bogami, my mozemy decydowac o czyims zyciu i smierci, o czyims szczesciu i nieszczesciu niestety nie jestesmy wszechmogacymi bogami ogranicza nas natura i jej prawa

Gość gość
Bóg nie ma początku ani końca. Dlatego choćby z tego jednego powodu ludzie na ziemi nie sá bogami.

Gość gość
wiekszosc niepelonosprawnych dzieci umieraloby nie wiele pozniej po porodzie dzieki, tylko dzieki rozwinietej medycynie zyja

Gość gość
bogiem sa nasze geny one sa niesmiertelne a przynajmniej chca takie byc i tak zaprogramowaly czlowieka by czlowiek chronil ich przetrwanie i powielanie za wszelka cene. nie ma w tym zadnego milosierdzia, ale jestesmy milosci spragenieni bo to tez gwarantuje nam przetrwanie naszych genow.

Gość gość
Skoro nasze geny sa bogami to rowniez geny roslin i zwierzat. Dosc duzo tych "bogow". Dobre zarty ;) 🖐️

Wolna wola nie może istnieć z jedgo prostego powodu - żeby coś było wolne nie może być wcześniej ustalone. Dlaczego wycieracie sobie mordę tą wolną wolą? Nie macie żadnej wolnej woli, każdy człowiek jest robotem czy jest tego świadomy czy nie. Nikt nie jest niczemu winny tylko odtwarza program jaki w nim jest.

"Bóg wszystko wie, ale nie zmusza nas" x A skąd wie? Wie bo sam to zrobił i jedynym rozsądnym wytłumaczeniem jest to że to tylko wygląda tak jakby człowiek miał wolną wolę, ale i jego wolna wola była z góry zaplanowana. Bóg okłamuje ludzi i mąci, mąci ale to się da odgadnąć jeśli ma się rozum.

Gość gość
owszem geny zwiarzat i roslin rowniez za wszelka cene chca przezyc ,tylko po jaki uuj ? tego to juz nie wiem

Gość gość
Wolna wola jest zawsze ograniczona w realiami. Czyli czynnikami zewnetrznymi w jakich jest osadzona. Haslo: róbta co chceta jest falszem. To nie jest wolnosc ale samowola. Mogę czynić wszystko ale nie wszystko przynosi korzyści. Dlatego wolna wola jest wyborem. Wybieram dobro albo zło. I to jest mój wybór, który przynosi konkretne skutki - konsekwencje. Dobro albo zło.

Nie ma wolnej woli debilu, nawet w twojej książce jest o tym mowa. Każdy twój wybór jest już zaplanowany, a jeśli sie z tym nie zgadzasz to znaczy że chcesz być "mądrzejsza/y" od swojego boga. Sama chcesz stać się bogiem i decydować więc ktoś słusznie zauważył że bóg śmieje się z naszych planów.

Gość gość
gość dziś owszem geny zwiarzat i roslin rowniez za wszelka cene chca przezyc ,tylko po jaki uuj ? tego to juz nie wiem XXX Po to aby kontynuował dany gatunek. Po co ? Aby służyły koleejnym pokoleniom za pokarm. Bóg stwarzając nas dał nam pożywienie, które przy sprzyjających warunkach się pomnaża z ziaren czy z pary zwierząt. I Powiedział: czyńcie sobie ziemię poddaną. To my ludzie jesteśmy na ziemi koroną stworzeń ożywionych i panami tej ziemi aby ją uprawiać by była pożywieniem dla pokoleń. Ale nie jesteśmy bogami. Wciąż jesteśmy stworzeniem jednego Boga, który wszystko stworzył - dla nas.

Gość gość
Czesto Ci ułomi ,pokręceni,brzydcy są lepszymi ludzmi ,wierzacymi Bogu niż Ci zdrowi,bez skazy na urodzie. Maja wiecej talentów. Są inteligentniejsi. Empatyczniejsi. Madrzejsi życiowo. To wszystko dał Im Bóg a Oni to wykorzystują zamiast użalac się nad swoja dolą, tak jak to robią Ci którzy nie powinni szemrac bo wszystko mają... Naprawdę to nie mają nic.Pustostan.

Gość gość
jesli ktos zachoruje na stwardnienie rozsiane jaka jest w tym jego wolna wola ? zadne dobre czy zle uczynki nie maja znaczenia to sraty pierdaty liczy sie tylko przetrwanie genow i caly organizm i wszystkie nasze pragnienia sa tak zaprogramowane by nasze geny przetrwaly i sie powielily dlatego dziecku najbardziej zalezy na milosci rodzicow poniewaz tylko dzieki nim moze przetrwac, nastolatkom /mlodym osobom w wieku reprodukcyjnym najbardziej zalezy na tym zeby sie podobac plci przeciwnej bo dzieki temu moze powielic swoje geny a rodzicom zalezy na dobru swoich dzieeci poniewaz to sa ich powielone geny, my to nazywamy miloscia itd.. a to tylko chore zadze naszych y****ych genow, czysta biologia

Nie widzisz idioto że to jest sprzeczne? Albo my mamy wolną wole i robimy co chcemy albo twój bóg nie ma nic do powiedzenia, niczego nie stworzył ani niczego nie zaplanował, o niczym nie wie i wszystko jest zagadką. A ty wierzysz w to i w to, a to jest nielogiczne i nie do pogodzenia - dociera do tępego i pustego łba?

"Czesto Ci ułomi ,pokręceni,brzydcy są lepszymi ludzmi ,wierzacymi Bogu niż Ci zdrowi,bez skazy na urodzie." x Ale są/byli też i piękni, urodziwi, utalentowani i wierzący w boga. Czy zatem to nie chamstwo ze strony boga że tamci mają lepiej , a tamci gorzej?

"I Powiedział: czyńcie sobie ziemię poddaną." x A jak odnosisz się do twierdzenia że bóg śmieje się z naszych planów? W bibli pisze że "pan udaremnia działania nikczemnych" albo "pan błogosłswi" czyli jednak nie mamy wolnej woli bo PAN w nią ingeruje. Więc ingeruje czy nie? Skoro ktoś twierdzi że bóg do niego przyszedł choć go nie szukał, to po co komu wolna wola, skoro bóg sam wybiera sobie poddanych? Jak można mówić "masz wolną wolę - nawróć się", po co mi wolna wola skoro bóg może przyjśćdo mnie bez pytania, bez mojej woli? Czy w tym twierdzeniu nie obaliłem wolnej woli? Tak zrobiłem to, podważyłem ją. Nie ma wolnej woli.

Gość gość
Jak nie ma wolnej woli? Bog dał nam wybor miedzy dobrem z złem już w raju, w miejscu bez chorob, bolu, cierpienia i smierci. To pierwsi ludzie wybrali. Bóg dał im tylko okoliczności zewnętrzne. Czy wiedział ? Oczywiście. Ale nie zniszczył ich ani nie zabral im wolnej woli, ktoreą dał nam w prezencie. Po co? Byśmy nie byli jego niewolnikami. Ale wybrali Go z miłości. W raju wybralismy złego sprzeciwiając się Bogu i staliśmy sie w jakims aspekcie niewolnikami złego, który daje nam zło, ból, cierpienie i śmierć. Możemy się z tego wyzwolić poprzez miłość do Boga i słuchanie Go. W raju już raz nie posluchalismy i dlatego narazilismy sie na panowanie zlego.

To nawet żydzi w Izraelu nie wierzą w te historyjki o stworzeniu - dziecko to tylko symbolika liryczna. Nie było żadnego ogrodu i jabłek dobra i zła. Były dinozaury, a przed nimi inne stworzenia.

Gość gość
Gdyby wolnej woli nie było to każdy by wierzyl i nie byłoby morderstw, oraz nikt nie próbował by udowodnić że Boga nie ma

Nawet ci którzy próbują udowodnić że boga nie ma zostali przez siłe wyższą tak zaprogramowani - i co teraz? Widzisz jaką nędznością jesteś przy mnie. Nędzą i jeszcze raz nędzą.

Gość gość
Bóg stworzył świat w 6 dni, a dla Boga 6 dni to może być dla nas wiele miliardów lat

Gość gość
Gdyby Bóg programowal ludzi to każdy by wierzył, ja gdybym programowal kogoś to nie po to żeby mnie obrzucal błotem, tylko był dobry dla każdego i był pomocny dla mnie, robił co chciał i pomagał innym

To nawet papież nie wierzył w to że bóg stworzył świat w 6 dni, najstarsi żydzi w to nie wierzą. A skoro twierdzisz że czas dla boga jest wielokrotnościa naszych lat to i uznaj że niczego nie było. Że nas już nie ma i nie istnieliśmy, że jest tylko nicość i zagadka, a wszelkie prawo na ziemi jest niczym.

Gość gość
Bóg jest bogiem, może wszystko, wie wszystko, ale co z tego? Ja też nie raz wiem co ktoś powie, a nie znaczy to że go zmuszam do tego, Boże ludzie, gość przede mną dobrze piszę i ten z latami boga, masz wolną wolę, możesz co chcesz, a Bóg wie co chcesz i ci w tym nie przeszkadza, gdybyś tej wolnej woli nie miał nie miała to by ci w tym przeszkodził

Gość gość
A jak odnosisz się do twierdzenia że bóg śmieje się z naszych planów? W bibli pisze że "pan udaremnia działania nikczemnych" albo "pan błogosłąwi" czyli jednak nie mamy wolnej woli bo PAN w nią ingeruje. Więc ingeruje czy nie? XXX Owszem udaremnia plany i błogosławi aby Jego Wola mogła się ziścić dla dobra tych ludzi ale nie dla dobra jedynie fizycznego na ziemi ale dla dobra duszy ludzkiej. Dlaczego? Dlatego, że jest miłością. Udaremnianie planów i błogosławienie to nie jest ingerencja w wolną wolę człowieka ale ingerencja w skutki działania wolnej woli. Moźe pomóc przez błogosławieństwo albo udaremnic jakiś plan człowieka który nie chce Go słuchać. Dalej wolna wola jest do naszej dyspozycji i nadal z niej korzystamy, niezależnie czy Bóg udaremnił na ziemi nam jakiej plany czy im pobłogosławił czyli pomógł nam.

"Gdyby Bóg programowal ludzi to każdy by wierzył" x W co wierzył? A nie zakładasz że fakt programacji nie musi dotyczyć tylko jednego, można zaprogramować różne grupy na różne programy, można zaprogramować na ateizm i konfucjonizm oraz baptyzm. Widzisz ty jesteś programem bo nie potrafisz samodzielnie myśleć, musisz wierzyć w to że ktoś/coś stworzył choć nie masz na to żadnego dowodu oprócz liter w książkach.

Gość gość
To nawet papież nie wierzył w to że bóg stworzył świat w 6 dni, najstarsi żydzi w to nie wierzą. A skoro twierdzisz że czas dla boga jest wielokrotnościa naszych lat to i uznaj że niczego nie było. Że nas już nie ma i nie istnieliśmy, że jest tylko nicość i zagadka, a wszelkie prawo na ziemi jest niczym. X Dokładnie tak jest, dla nas jest to teraźniejszość, ale możliwe, że żyjemy w przeszłości, lub przyszłości