Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego Polacy nie mają zwyczaju mówić Dzień dobry?

Polecane posty

Gość gość

Albo "dziękuję", "dowiedzenia " itd? Często się z tym spotykam, ze jak odę np do sklepu to kasjerka ani be ,ani me, tzn to zalezy od kasjerki, ale generalnie to dość czesto sie z takim czyms spotykam :O A jestem troche w szoku bo 8 lat mieszkalam w UK

Gość gość
bo to chamy i prostaki ,nie szanują innych i przez innych są nieszanowani i kółko sie zamyka

Gość gość
niby że co, ma ci czapkować i całować po rączkach bo jakaś lafirynda przylazła popatrzeć na ceny?

Gość gość
Zwykły brak kultury. Ale to nic dziwnego, jak rodzice nie uczą dzieci dobrych manier.

Gość gość
21:36- no nie, ale jakaś elementarna kultura powinna być...Niektorzy owszem są kulturalni, ale niektorzy to szkoda gadac i mam wrazenie ,ze ten "zwyczaj" niektorzy uwazaja za norme. Tak jak np wczoraj wsiadam w taxi i mowię dzień dobry- cisza, gosc nie odpowiada, a potem zaczyna mowic jaka ladna pogoda sie zrobila itd, czyli nie odpowiedzial zlosliwie, tylko to juz norma dla niego :O

Gość gość
Ten pierwszy pozdrawia, kto włazi. Tak trudno zapamiętać?

Gość gość
ja od razu widze kto był chowany miedzy ludzmi ,ten chowany miedzy ludzmi wie ze trzeba pozdrowic bo od dziecka jak wychodził z domu to wokoło byli ludzie ,a prostak i cham tego nie miał on wychodził z domu i wokoło kury kaczki świnie krowy więc nie ma nawyku pozdrawiania i czapkowania

Gość gość
Ja też znam taka kasjerke w osiedlowym sklepie co nigdy nie mowi nikomu dzien dobry itd, wiec ja tez przestalam tak do niej mowic bez slowa wykladam zakupy i potem je pakuje i wychodze :P A kiedys ona sie mnie pyta czy mam drobne to choc mialam powiedziałam " nie" i tyle :P Jak ktos jest dla mnie nieuprzejmy ja wobec niego tez

Gość Wejda
gość 21:41, pewnie tak, ale kultura nakazuje na te "dzień dobry" odpowiedzieć...

Gość gość
Osoby mieszkajace za granica zaczynaja to widziec... Coz... Fatalnie wychowanie, totalna nieufnosc wobec nieznajomych. I to podejrzenie: jeśli z usmiechem mowisz Polakow "dzien dobry" to pewno zaraz czegoś bedziesz chcial... Okropne. A juz obca kobieta jak sie usmiechnie do Polaka, to na bank chce z nim do lozka. A potem teksty w gazetach, ze Polacy sa najsmutniejszym narodem swiata. Zdaniem obcokrajowcow: ponurakami lub nabzdyczonymi.

Gość gość
A ja mam wrażenie, że ludzie ciągle mi dziękują i dzieńdobrują :D (w Polsce), aż do przesady.

Gość gość
czepiacie sie pierdół//myslicie,że tylko wy do sklepu idziecie? jak kasjerka ma dziennie mase klientów to to zwykłe dzień dobry jej obrzydło z pewnością..tak każdemu mówić to. Co sekundę co innego ktoś znajomy dzień dobry dowidzenia i tak w kółko..jeszcze jak jakis maly sklepik no to moze dziwne ale np kasjerka w markecie gdzie co sekunde obsługuje kogoś..nie dziwie sie jej,że nie mówi tego.

Gość gość
Te w markecie, to chyba zawsze mówią, one pewnie w domu zamiast "zalej herbatę", to krzyczą "Dzień dobry!", okrutne to jest.

Gość gość
23:34- to akurat nie jest p*****la, ale brak wychowania i tyle

Gość gość
jak milam swoj sklep to z progu mowilam im dziendobry glosno i dowidzenia zawstydzalam mega

Gość gość
Bylem kilka lat za granica i widze jakim chamskim i niekulturalnym narodem sa polacy zarowno ci po zawodowce jak i po studiach,brak slow.Myslalem ze nowe pokolenie bedzie inne,ale nabiera tych samych chamskich nawykow co poprzednie pokolenie.

Gość gość
jak kasjerka ma dziennie mase klientów to to zwykłe dzień dobry jej obrzydło z pewnością. X Mieszkam za granicą i tu jakoś nie brzydnie nikomu nie tylko powitanie ale i żegnanie.

Dzień dobry. Jeśli chcesz wymagać od kogoś, to daj mu przykład swoją osobą. Dziękuję za uwagę i życzę miłego dnia. Dowidzenia.

Gość gość
jestem sprzedawczynią w Polsce, mowie dzień dobry każdej klientce przy kasie, w przymierzalni, a czasem jak ktoś wejdzie na dzial i mnie powita to tez odpowiadam. Gdy klientka mowi " dzień dobry , przepraszam, gdzie znajde .... ?" to jej grzecznie odpowiadam i pomagam, czasem przyjdzie jakas cebula i od razu ' a gdzie są ...? " to jej wtedy mowie, ze nie ma :D nawet jak są :) nie mowie dzień dobry tylko burakom, którzy podchodzą do kasy i gadaja przez tel ewentualnie w ogole ich nie obsluguje i mowie " jak skończy pan rozmawiać to obsluze a teraz następny proszę" ... niestety Savoir Vivre jest Polakom mniej znany niż Poradnik Chamstwa, prostactwa. Inteligencja wymarła, ostało się chłopstwo

Gość gość
nie wiem przed kim się kłaniam , może jakiś l********g , prostytuta albo jak facet to cwel, zdrajca i frajer. znam to się serdecznie witam. na Zachodzie witają firmowo z takowym uśmiechem licząc , że zysk będą mieć z Ciebie.