Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jestem chrzestną i na komunie dam tylko biblię, bombonierkę i kwiaty.

Polecane posty

Gość gość

To jest święto religijne i w nosie mam, że dzieci dziś są wymagające. Może czas wreszcie zacząć wymagać czegoś od dzieci skoro chcecie je wychowywać w duchu wiary katolickiej albo przestać bawić się w tę farsę i urządzić dziecku 9 huczne urodziny dla rodziny, przynajmniej będzie uczciwie. Wkurzyłam się, bo szwagierka już przygotowała listę prezentów jak w Ameryce i puściła po rodzinie, a tam kamera cyfrowa z krainy lodu, toaletka - kraina lodu, tablet, smartfon, rower, rolki, kask, ochraniacze, kolczyki złote, kolczyki srebrne, jakieś barbie, jakieś pluszaki firmowe z czegoś tam i dron :o nosz k. mać. powinny być jakieś granice tego obłędu Powiedziałam grzecznie ale stanowczo, że ja się na tą listę nie wpisuję, a dam co uznam za stosowne. Uważam że dobrze robię bo dzieciak dostanie tyle zabaweczek i gadżetów, że jedna książka na ochłodę będzie jak znalazł... x Tak! dobrze zrozumiałyście lista z prezentami!

Gość gość
Popieram Cię!

Gość gość
Amen! amen! amen! zgadzam się w 100%

Gość gość
A ty lobuzie, przytulam.

Gość gość
Dorzuc zaproszenie smarka do siebie na weekend, to moze pokazesz mu ze da sie zyc bez tych wszystkich p*****l.

Gość gość
wiem, u mnie też ostatnio kilka osób zrobiło te listy na komunię żenada

Gość gość
No jak ta matka taka glupia zeby liste prezentow robic to tez bym tak zrobila bez przesady....

Gość gość
jak ci szkoda to nie dawaj

Gość gość
No wreszcie jakaś normalna, bo już całkiem straciłam wiarę w ludzi. Całkowicie się z Tobą zgadzam. To trzeba mieć tupet żeby jakąś listę robić. To jest święto duchowe, a nie wyścig prezentowy.

Gość gość
No ale lalka barbi to chyba nie taki duzy wydatek a tez jest na liscie

Gość gość
a dupę by ci urwało jakbyś kupiła coś z tej listy? nie przesadzaj kobita chciała dobrze bo goście nigdy niewiedzą co kupic a tak przynajmniej ułatwiła im zadanie co i komu chcesz udowodnić tą biblią na złość co?

Gość gość
ale to w ogóle nie chodzi o skąpstwo - tu chodzi o to, że zupełnie zatraca się sens tego wydarzenia!! To jakaś masakra jest ;(

Gość gość
dron??!

Gość gość
Nie wina dziecka , że ma głupią matkę! Ja bym kupiła prezent taki, jaki bym uważała za słuszny.

Gość gość
I bardzo dobrze. Ludziom sie w głowach przewraca, z komunii robią bałwochwalstwo a co chrześcijaństwo nakazuje? Skromność i dzielenie sie a nie listę prezentów . Szkoda mi dziecka, ze ma taka matkę. Za moich czasów dostawało sie kwiaty i słodycze, kartki z życzeniami oraz ksiazki

Gość gość
W dup**** się poprzewracało matkom i ich dzieciom. Myślą, że nikt nic nie ma do roboty innego. Nie dość, że zgodzisz się być chrzestną, to ta jeszcze listę z prezentami zrobi.

Gość gość
"co i komu chcesz udowodnić tą biblią na złość co? " człowieku, to jest święto duchowe, jakbyś nie wiedział/a. Jak się tego nie rozumie, to może od razu skończyć tą farsę prezentową.

Gość gość
Ale co to za lista??? Jakby tam bylo nie wiem sluchawki do sluchania muzyki, lalka, seria ksiazek owakich, kolczyki to rozumiem, ze to ulatwienie bo i prezenty normalne. Ale nie roszczenia. Autorkę rozumiem. Lepiej co roku te pare stow odkladac zamiast wydawac na hiper prezenty i np. za kilka lat zabrac chrzesniaka na wycieczke w gory.

Troche slabo Chociaż ta lalkę kup Ja w ogóle uważam ze dzieci w wieku 8-9lat maja mala świadomość wagi wydarzenie wiec dla nich te prezery są mega ważne Zrób dziecku przyjemność chociaż ta lalka A tak w ogóle to zajmujesz sie chrzesica na godzien ,odwiedzisz,dajesz prezenty ?

Gość gość autorka tematu
gość dziś biblia na złość? co ty mówisz? Przecież dla katolika to powinien być najlepszy prezent, a jeżeli dziecko tego nie doceni, bo jest tylko dzieckiem i nie jest świadome to jakim cudem doceni przyjęcie Jezusa w postaci chleba?? może czas zacząć posyłać dzieci do komunii w wieku lat 16-17 żeby doceniły biblię i komunię? a może w ogóle jako dorośli ludzie powinniśmy przystępować to tego sakramentu?

Gość gość
"Troche slabo Chociaż ta lalkę kup Ja w ogóle uważam ze dzieci w wieku 8-9lat maja mala świadomość wagi wydarzenie wiec dla nich te prezery są mega ważne Zrób dziecku przyjemność chociaż ta lalka." Prezenty są ważne????? Zapomniałaś, że to jest święto duchowe. I prezenty są tu najmniej ważne. Ale tak się wychowuje dzieci, postawa roszczeniowa i "należy mi się".

Gość gość
14,49 jak nie skapstwo ??Moj brat mial komunie 20 lat temu i dostal rower ,zegarek ,tak samo jego koledzy i kolezanki .Wtedy rower kosztowal wiecej niz teraz(w porownaniu do zarobkow). A jak ktos nie chce i mu szkoda to nic nie daje .A tak poza nawiasem do tej pani co twierdzi ,ze biblie sie daje na zlosc ,grzech tak mowic ,bo biblia ma wlasnie najwieksza wartosc .

Gość gość
Pewnie ze powinni jako dorosli. Ja wystarczajaco wiele lat mialam prany mózg. Gdybym teraz miala o tym decydowac wszystkim w zyciu bym nie chciala. Kurwa, chodzenie z indeksem po podpis ksiedza po kazdej mszt i udowadnienie ze sie bylo na mszach,spowiedzi, roratach czy innym gownie.

Napisałam ze dla dzieci są ważne bo jeszcze nie do konca maja świadomość i nie ptrafia tego przezywac tylko duchowo Zawsze byly prezenty na komunie różne Dawniej rower lub zegarek dzis czasy sie zmienily i jest smartfon lub tablet Tak bylo jest i będzie Każdy sie z tym liczy zgadzając sie na chrzestną

Gość gość
Popieram.Ja mojej chcrzesnicy i tak dałam więcej, bo do Biblii dorzucilam złoty łańcuszek z medalikiem. Matka mojej teściowej mówi, że ona odkupi go ode mnie, a ja niech dam kasę. To było przy stole, na obiedzie. Mnie zatkało, ale powiedziałam, że to jest ode mnie prezent, a ona, jak będzie chciała, to niech babci sprzeda. Potem nasluchalam się od pijanej babki chcrzesnicy że chrzestna to się nie popisala z prezentem. Ja jej na to, że to ja jestem chrzestna i dałam tyle, na ile mnie stać. Mina babki bezcenna ( kobieta z problemem alkoholowym,więc nawet nie wiedziała, kto jest chrzestna jej wnuczki) A już szczytem było, jak matka dziewczynki oznajmiła że pieniądze, które mała uzbiera pójdą na remont domu, bo w końcu też w nim mieszka, a ona, znaczy matka, wyprawila przecież komunię... Ręce mi opadły... I bardzo się ucieszylam, że ja do remontu nie dorzucilam ani grosika. I co powiecie na to?

Gość gość
ja dostalam discmena, video i zwykły zegarek. A wiesz czemu?bo tego sie nie mialo po prostu. Bo to byly jedyne nowinki. Tak samo rower. To byly rzeczy ktore realnie sie używalo. A na chuj dziecku dron czy toaletka z logo disneha? Albo kamera z kraina lodu?

Gość gość
Wszystkie (prawie ) tu krzyczycie ze dobrze ze swieto duchowe prezenty sa be itd. A ciekawe jak wasze dzieci beda przystepowac do komunii to czy tez bedziecie tak za tym zeby prezentow nie dawac.

Gość gość
14.53 czytac nie potrafisz na tej liscie sa i kolczyki i lalka.A tak wogole lalke barbie mozna kupic za 50-100zl chyba nie tragedia a kolczyki srebrne (tez z listy)to mozna za nieduze pieniadze kupic

Gość gość autorka tematu
Diamenty Rubiny dziś Troche slabo Chociaż ta lalkę kup Ja w ogóle uważam ze dzieci w wieku 8-9lat maja mala świadomość wagi wydarzenie wiec dla nich te prezery są mega ważne Zrób dziecku przyjemność chociaż ta lalka A tak w ogóle to zajmujesz sie chrzesica na godzien ,odwiedzisz,dajesz prezenty ? xx no to skoro 8-9 letnie dzieci mają małą świadomość rangi tego wydarzenia to może trzeba lepiej je trzeba przygotowywać albo przestać posyłać w tak młodym wieku nie uważasz? Uważam, że skoro nikt z tym nic nie robi i uznaje się, że 8 latek może przyjąć komunię to z przyjęciem biblii też nie powinien mieć problemu. No trudno nie da się zjeść ciastka i mieć ciastko. Jeżeli podejmujesz jakąś decyzje to licz się z konsekwencjami albo rybki albo akwarium. Chrzestni są od wychowania dziecka w wierze, a nie od prezentów kochana i właśnie dlatego, że jestem praktykującą katoliczką to nie chcę robić szopek z mojej wiary do której mam duży szacunek. Początkowo chciałam dać jakieś ciastoliny do tej biblii ale jak dostałam tę listę... o nie. Zestaw ciastolinowy z foremkami dostanie na urodziny w lipcu.