Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jestem chrzestną i na komunie dam tylko biblię, bombonierkę i kwiaty.

Polecane posty

Gość gość
9latka i barbie i frozen? hahaha....

Gość gość
Ja pamietam, ze od jednego goscia dostalam biblie na komunie (dla dzieci w obrazkach z pytaniami pod kazdym tekstem) przyznam, ze jako dziecko przeczytalam ja kilka razy I bardzo mi sie to podobalo :) teraz wracam do tych wspomnien z przyjemnoscia :) poza tym reszta gosci dala mi pieniadze, ktore przepadly, bo rodzice kupili nowy telewizor...

Gość gość
gość wczoraj a d**ę by ci urwało jakbyś kupiła coś z tej listy? nie przesadzaj kobita chciała dobrze bo goście nigdy niewiedzą co kupic a tak przynajmniej ułatwiła im zadanie co i komu chcesz udowodnić tą biblią na złość co? x Kolejna chciwa? Matka komunijna chce, aby się jej zwróciło przyjęcie w lokalu i jeszcze zarobić. Ta lista kosztuje spokojnie 3,5 - 4 tysiące. Prezenty prezentami, ale bez przesady. Jak goście nie wiedzą co kupić, to dają kasę. Ale argument ułatwiła zadanie ha ha. Żeby nie było, nie jestem sępem jeśli chodzi o pieniądze, czy prezenty z takich okazji, ale takie zachowanie nie powinno mieć miejsca.

Gość gość
Dokładnie autorko, rodzicom nie w głowie Biblia. Rodzice chcą zarobić i tyle. Ja myślę, że jako chrzestna nawet powinnaś kupić Biblię. Chrzestny jest od tego, aby pomagać wychować dziecko w wierze. Tak się przysięgało przy chrzcie tego dziecka.

Gość gość
To przykre, ze rodzice nie przekazuja dzieciom prawdziwych wartosci, tylko rozpieszczaja I pokazuja, ze tylko prezenty I pieniadze sie licza. Szkoda, ze mamy teraz taki upadek tradycji I skromnosci...

Gość gość autorka tematu
gość dziś Chrzestni mają pomóc rodzicom w chrześcijańskim wychowaniu, a do tego dron nie jest potrzebny. Pierwsze słyszę, że chrzestni mają koniecznie zastąpić rodziców w razie czego. Nie dramatyzuj z tym domem dziecka, bo to ty się ośmieszasz. Dziecko ma rodzeństwo swoich rodziców czyli min. nas, ma dziadków jednych i drugich i dachu nad głową bym jej nie odmówiła gdyby coś się stało więc daruj sobie takie rzewne, tanie teksty. Może jakas histeryczka to kupi ale nie ja. Dam dziecku piękną biblię dziecięcą z dedykacją w szkatule, dobrą bombonierę i duży bukiet białych kwiatów. Pisałam już że nie miałam możliwości wyboru prezentu, bo gdy lista doszła do mnie do zostały najdroższe zestawy min. dron ze smartfonem. Pisałam też już, że dziecko dostaje ode mnie różne gadżety na pięć innych okazji w roku. Teraz na zająca dostanie świąteczną paczkę z lalką, potem jest dzień dziecka to znów coś dostanie, a w lipcu ma urodziny i też o niej nie zapomnę, w zeszłym roku dostała ogromny kolorowy domek dla lalek. Chcę tylko żeby komunia jako przyjęcie Jezusa była wolna od tego plastikowego jarmarku i od narzucania gościom tego co mają kupić, a ty mi z domem dziecka wylatujesz? Opanuj i przestań histeryzować. Nie będę już się więcej tu tłumaczyć obłąkanym pseudo-katoliczkom, bo to jest walka z wiatrakami. Jesteście zakłamane, pazerne i to ja współczuję waszym dzieciom i chrześniakom. Normalnym ludziom, którzy jeszcze jakimś cudem nie zdurnieli w tym festiwalu kiczu, gadżetów i dolarów dziękuję za merytoryczną dyskusję :)

Gość gość
Autorko, po co tak krzyczysz o tej wierze, o przeżyciach duchowych, skoro z każdej Twojej wypowiedzi aż razi wrogie nastawienie do tej rodziny i chrześnicy. I już szybciutko policzyłaś, że rodzice mogliby wyjść na plus. I tu Cię boli... Nie o wiarę tutaj chodzi...

Gość gość
Przecież ona niczego tutaj nie liczyła czyżbyś po sobie sądziła? ja nie rozumiem co jest złego w biblii na komunię, że to taki dla was dramat :P po co jest ta komunia? a może jej faktycznie nie stać na na ten dron ze smartfonem w zestawie i przykro jej, że ktoś od niej tego wymaga?

Gość gość
gość dziś -- tobie pazerna pazero na pewno o wiarę chodzi. już widzę twój płacz jakby twój dziecior dostał Biblię na komunię :P Szok szloch :P chyba bez psychologa by się nie obeszło co? rzygam na was katole jak się jeden porządny znajdzie to go depczecie a w niedzielę rąsie złożone i do komunii z łopata wywaloną.

Gość gość
Jak te pazery ujadaja na autorke :D Pisalam juz, idzcie opowiadać czemu dzieci chrzcicie. To jeszcze bardziej komiczne

Gość gość
Myślę, że Ty autorko histeruzujesz. Jak się dobrze przyjrzeć tej liście szwagierki, to zauważyć można, że prezenty te mieszczą się w przedziale cenowym 50 - 500 zł. Bo chyba nie o drona wojskowego chodzi. Jak znam życie to ludzie na komunię rzucają tysiakami, quadami itd. Wg mnie szwagierka chciała raczej dobrze, żeby nikt nie sądził, że musi szarpać się nie wiadomo na jaki prezent. No, ale Ty chcesz widzieć to co widzisz. Zło, zło, zło... Tak po chrześcijańsku.

Gość gość
"żeby nikt nie sądził, że musi szarpać się nie wiadomo na jaki prezent. " Szczegolnie osoby ktore dostaly liste na końcu. Jak dla mnie autorka ma racje :) a jesli Ty jestes autorka glodnych kawałków o domu dziecka, to radze zajac swoim widzeniem rzeczy ktorych nie ma.

Gość gość
gość dziś no jasne ludzie rzucają tysiakami i quadami :) Super :) faktycznie :o

Gość gość
Rodzice poszli na łatwiznę. Wykorzystują komunię dziecka do tego, zeby corka miała wszystko to czego chce a im z kieszeni nie ubędzie nawet złotówka. Bo gdyby sami mieliby kupic gadżety z listy to szybciutko corce wybili by drony czy smartfony. Taka prawda.

Gość gość
Autorka odpisuje sama sobie. :-) Prawda jest taka, że każdemu wstyd przyjść z pustymi rękami, większość szczypie się ile dać, co kupić itd. Zresztą tą lista jest raczej orientacyjna. Chyba lepiej tak, niż dostać 20 Biblii, tyle samo bombonierek i zerzygać się na końcu.

Gość gość
A g...wno autorkę obchodzi czy dziecku się biblia spodoba, to nie leży w jej kompetencji żeby się dopasowywać do jakichś debilnych zachcianek. Czy wam się to podoba czy nie TO JEST ŚWIĘTO DCHOWE, a że wy zrobiliście sobie z tego jarmark (taki sam jaki Jezs rozpędził pewnego dnia w światyni) to wasz problem. Rodzice mieli 9 lat aby przygotować dziecko do tego sakramentu i wytłumaczyć mu niektóre sprawy. Kiedy ja szłam do komunii to rodzice powiedzieli mi, że mam podziękować za każdy prezent, bo każdy daje wszystko od serca i to co może najlepszego i nie było problemu., a wy się dzisiaj cackacie żeby czasem dziecko nie było "skrzywdzone" Biblia dla dzieci?

Gość gość
"Autorka odpisuje sama sobie. " Niunia, poproś moderacje o ip to sie zdziwisz. Jakie to zenujace, pisze ze autorka ma racje bo tak uwazam to szczekaczka "aha! Musisz byc autorka, bo w moim ciasnym umysle nie miesci sie fakt, ze sa inni ludzie tak myslacy" I serio, to autorka ma problem? Czy osoby pazerne i do tego nie umiejace czytac ze zrozumieniem?

Gość gość
Ale jesteś zawzięta, zawistna i chytra. I jeszcze piszesz, że praktykująca katoliczka. Może lepiej mniej praktykuj, a więcej okazuj serca. Taki faryzeusz.

Gość gość
"Ale jesteś zawzięta, zawistna i chytra. I jeszcze piszesz, że praktykująca katoliczka. Może lepiej mniej praktykuj, a więcej okazuj serca. Taki faryzeusz." Umiesz cytowac wypowiedzi do ktorych sie odnosisz? Czy ktos ma czytac Ci w myslach o kim piszesz? Ja akurat jestem ateista, ktory szanuje takich jak autorka. A nie hipokrytow co im sie dolarki w oczkach pojawia na mysl o komunii.

Gość gość
Autorko, jesteś po prostu złym człowiekiem. Niezależnie od tego co dasz. I tak nie będzie to dar z serca, z miłości. Może lepiej w ogóle daruj sobie obecność. Skoro trzęsiesz się jak bardzo chcą Cię naciągnąć i tylko to im przypisujesz.

Gość gość
pazerne katolskie mamuśki zrozumcie że tak jak nie wypada postawić wódy na komunijnym stole tak nie wypada robić z tego dnia imprezy prezentowej gdzie wyznacza się gościom co mają kupić i gdzie biblia jest traktowana jak najgorsza obelga? dlaczego brak wódy jest dla was oczywisty a brak barbie i dronu już nie? bo nie rozumiem.

Gość gość
a widziiiisz :D bo wódę to musieli by postawić rodzice a prezenty przynoszą goście więc rower, laptop i dron muszo być,naeży się i nie ma uja we wsi :P co tam jakas biblia

Gość gość
Laptopy, quady, smartfony, dvd, helikoptery i odrzutowce :P Jeszcze wódę postawcie, kapelę zaproście i impreza jak ta lala :P zrzućcie ten płaszczyk ś/w/i/ę/t/o/j/ebliwej oprawy i bądźcie raz w życiu uczciwe.

Gość gość
To ja, ktora doradzalam autorce gdzie moze znalezc fajna Biblie dla dzieci. Mnie akurat dzisiaj przyszla ta Biblia z grawerem (pisalam, ze zamowilam w sklepie internetowym) i bardzo mi sie podoba. Szkatulka z powodzeniem zastapi karte z zyczeniami, dorzucimy kolczyki/ lancuszek i 400 zl i mysle, ze wystarczy. Prezent w calosci i tak wyniesie ponad 700 zl, wiec to i tak sporo. I mam nadzieje, ze alkoholu jednak nie bedzie. Wcale nie czulabym sie z tego powodu urazona, ze jechalam ponad 300 km, a ''nawet'' kieliszka wodki nie wypilam. Nie podoba mi sie wodka na komunii i sama tez swojemu dziecku nie bede wyprawiac ''alkoholowego'' sakramentu, chociaz mam na to jeszcze 6 lat. Ewentualnie jestem z stanie zaakceptowac wino. Pomysl z lista to niewypal dla mnie, bo uwazam, ze nic nie cieszy bardziej niz prezent-niespodzianka. Tu dziewczynka zostala poniekad pozbawiona zaskoczenia, wyczekiwania, z gory bedzie wiedziala, co kto da. Nie przesadzajcie, kiedys nikt zadnych list nie robil, a prezenty jakos sie az tak bardzo nie dublowaly. Ja z prezentow podwojnie dostalam tylko kolczyki. Teraz sie ludziom w doopie przewraca i to cala filozofia. Zreszta, mysle, ze to nie autorka ma powod do wstydu, ze chrzestnicy chce kupic Biblie, tylko to rodzice powinni sie wstydzic, ze narzucaja konkretne rzeczy. A moze ktoregos z gosci nie stac nawet na najtansza pozycje z tej listy? Moze chcial przyjsc z bukietem kwiatow tylko i co? Taka ''tematyczna'' lalka barbie tez swoje kosztuje. Nigdy w zyciu nie zrobilabym listy z prezentami, jakich oczekuje, niezaleznie, czy to komunia mojego dziecka, czy moj slub. Zreszta, wielu gosci daje po prostu pieniadze, wiec za nie moglabym sobie kupic to, czego chce. I tak pewnie bedzie, ze wielu gosci do tych tanszych prezentow dorzuci jakas koperte, wiec dziecko kase zbierze swoja droga, z drugiej strony rodzice nie beda musieli juz nic kupowac za uzbierane pieniadze.

Gość gość
Uważam że robienie listy prezentów czy na komunie czy ślub jest sporym nietaktem, bo zakłada z góry że gość koniecznie musi dać prezent i nie jest jednak zaproszony bezinteresownie. Czuła bym się jak sponsor imprezy a nie jak mile widziany gość. To jest po prostu niesmaczne.

Gość gość
niesmacznie to jest przyjście na krzywy ryj jak autorka z jakąś głupią książką w pudełeczku, czekoladkami i badylami zapewne z biedry :o

Gość gość
A ja mam propozycje - piszcie te teksty o krzywych ryjach na zaproszeniach wszelkich. Warto wiedzieć kto w rodzinie jest pazera i warto ominac jego uroczystosci. Moze po paru latach odmawiania Wam to dotrze, ze gosc to gosc i nie musi NIC oplacac w zadnej postaci.

Gość gość
A mojego syna chrzestni jego pytali co on by chcial a on powiedzial zeby do niego przyjechali to bedzie najlepszy prezent a dostal takie prezenty o jakich nawet chyba nie marzyl ale i tak najwazniejsze dla niego bylo niesienie darow oltarza

Gość gość
W************e z tymi swoimi dewocjonaliami i bibliami głupie dewoty. Dziecko to dziecko i jak świat światem cieszą je zabawki, a co wy myślicie, że jak komunia to dziecko ucieszy się z biblii? puknijcie sie w łeb kretynki. Takie mamy czasy i realia że na komunie daje się fajne rzeczy i nic na to nie poradzicie że dzieci cieszą się z zabawek a z chłamu nie więc jak masz przyjśc z takim badziewiem to wymyśl chorobę i nie przyłaź mocherze zasrany,

Gość gość
gość dziś W************e z tymi swoimi dewocjonaliami i bibliami głupie dewoty. Dziecko to dziecko i jak świat światem cieszą je zabawki, a co wy myślicie, że jak komunia to dziecko ucieszy się z biblii? puknijcie sie w łeb kretynki. Takie mamy czasy i realia że na komunie daje się fajne rzeczy i nic na to nie poradzicie że dzieci cieszą się z zabawek a z chłamu nie więc jak masz przyjśc z takim badziewiem to wymyśl chorobę i nie przyłaź mocherze zasrany, xxx takie mamy czasy takie mamy czasy-nie ma to jak nie brac odpowiedzialnosci za swoje czyny to my i nasza postawa tworzymy te czasy chcesz byc burakiem który przyjmuje sakramenty tylko dlatego, że obawia sie tego co ludzie powiedza?no i drugi argument-zawsze pretekst do imprezy i dostania kopert.... to sobie badz i przekaz to dalej ale nie dzwi sie ze nie kazdy chce byc takim burakiem jak ty...