Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Egzamin zawodowy Opiekun Medyczny CZERWIEC 2016

Polecane posty

Gość gość
Wszystkim przyszłym opiekunom medycznym życzę powodzenia na jutrzejszym teście, pozdrawiam z Jarosławia woj.podkarpackie.

Gość gość
też wszystkim życzę zdania jutrzejszego egzaminu

Gość Marta0987123
hej. jutro mam testy miał ktos już? ja mam o 14...

Gość gość
czy Bydgoszcz jest po praktycznym?

Gość gość
gość ków dziś Hej Hej Słuchajcie, już mówię co wiem, gdyż jak obiecałem moja szkoła (Kraków) organizowała egz praktyczny dla "szkoły" w dniach 15-15-16, a dla tych co po kkz w dniach 23-24-25 (ja zdaję 23 o godz. 12:00). W Krakowie mieliśmy dwie grupy na przemian. Wiem więcej o pierwszej, bo to moja koleżanka na nią trafiła. Miała w części praktycznej przesadzić pacjentkę z łóżka na wózek (szlafrok, kapcie, żadnej chorej strony/ręki, żadnego temblaka, chusty....) i prześcielić pacjentce łóżko. W zadaniu pisemnym była pacjentka (malarka), i tu napiszę ile pamiętam (ile zdołała mi jeszcze w nerwach przekazać koleżanka), pacjentka cierpiąca na zaparcia, zaburzenia snu oraz skurcze i drętwienia nóg. Tylko tyle pamiętam/pamiętała na szybko. Druga grupa z kolei w części praktycznej miała algorytm mycia pacjenta w łóżku (bez pleców i nóg), czyli, zęby, twarz, ręce, klatka piersiowa+brzuch, oraz zmiana pampersa z podmyciem. Niestety nie wiem jaki był pacjent do rozpisania w planie opieki. Aha, mieli jeszcze napisać o profilaktyce przeciwodleżynowej. Generalnie grupa druga (mycie + odleżyny + plan opieki) uważana jest za trudniejszą, według opinii zdających. To tyle. Mam nadzieję że pomogłem wszystkim wyczekującym. Pozdrawiam i powodzenia na egz

Gość gość
I jak pisemny proscizna :-D:-D:-D:-D

Gość gość
Gdzie można znaleść prawidłowe odpowiedzi dzisiejszego testu?

Gość gość
przyłaczam sie do pytania sa już gdzieś odpowiedzi

Gość gość
Nazwa kwalifikacji: Świadczenie usług opiekuńczych osobie chorej i niesamodzielnej Oznaczenie arkusza: Z.04-X-16.05 Oznaczenie kwalifikacji: Z.04 Wersja arkusza: X Klucz odpowiedzi Numer zadania Odpowiedź Numer zadania Odpowiedź 1 B 21 C 2 A 22 C 3 D 23 C 4 C 24 D 5 C 25 A 6 B 26 B 7 C 27 D 8 B 28 B 9 B 29 D 10 B 30 A 11 C 31 B 12 D 32 A 13 A 33 D 14 B 34 B 15 B 35 A 16 D 36 D 17 B 37 D 18 B 38 A 19 C 39 D 20 B 40 A

Gość gość
No to ja już mam 8 błedow .Trudne niektóre pytania były , no i oczywiście niektórych niedoczytałam

Gość gość
Ja dziś tj 17.06.2016 miałam teorie a praktyczny mam 25 :)

Gość gość
witam czy ktoś miły podzieli się wiedzą na temat zagadnień na temat egzaminu praktycznego? Widzę,iż nasza placówka całkowicie nas nie przygotowała i pomimo szczerych chęci i zaangażowania rozłożymy się na praktycznym bo po prostu wielu rzeczy nie wiemy(szczególnie ta część opisowa). Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich

Gość gość
O część opisowa to też u nas niekoniecznie Dużo wiedzy ale nie na temat nam przekazują

Gość gość
Hej,Bydgoszcz zaczyna od 27.06. piszcie więcej o zadaniach opisowych,bo tego najbardziej się obawiam

Gość gość
Witam proszę was dzisiaj kochane dziewczyny podzielcie się z nami co mieliście na egzaminie praktycznym. I życzę zdania egzaminu

Gość gość
kraków-krzeszowice praktyczny mamy od2506 do2706 informujmy sie na wzajem co jest na egzaminie praktycznym

Zdaję egzamin praktyczny na opiekuna w łodzi nasz grupa zdaje w dniach 28, 29, 30.06 i 1, 2.07 Pokrywają się moje informacje dotyczące przygotowań do egzaminu. Jak ktoś zdaje wcześniej, proszę o szczegóły.

Gość gość
U nas były 2grupy.Napiszę o swojej. Toaleta pacjenta oprocz rak i nog. Zmiana pieluchomajtek i koszuli. Dodatkowo opisać działania przeciwodleżynowe oraz problemy pacjentki i materiały przybory środki do tego. Czas wykorzystany w pełni. Nie dało się szybciej ukończyć.

Gość gość
dziewczyny mam egzamin uas jest na 2 grupy pierwsza jest na 12 a druga na 16 ,, czy ja bede miec toalete ?

Gość gość
zad 1.toaleta ciała: zęby,twarz,kończyny górne klatka piersiowa,plecy i pośladki(uwzględnijcie oklepanie pleców), zmiana koszuli i wymiana pampersa. Zad opisowe dot. 67 pacjentki . Unieruchomione nogi, brak chęci do współpracy i rehabilitacji , odleżyny-trzeba wymienić problemy , profilatykę przeciwodleżynową . Wymienić działania,narzędzia i środki jakie ma zastosować opiekun.Pozdrawiam

Gość gość
I grupa miała przesadzanie chorego na wózek w szlafroku, założyć kapcie itd. II grupa częściowe mycie ciała prócz brzucha i kończyn dolnych. Czyli twarz, zęby, uszy,szyja,brzuch, plecy, pośladki oraz KONIECZNIE przy użyciu basenu podmycie. Pamiętamy o kontakcie i ciągłym informowaniu chorego co zamierzamy robić,to jest brane pod uwagę, czyli nie wystarczy tylko na początku zapytać czy wyraża zgodę. Pamiętamy również o parawanie oraz zamknięciu okien w sali. Jak odchodzimy od.pacjenta to zamykamy barierki!!! Takie drobne sprawy,o których w trakcie można nie pomyśleć.... Ja mam dziś :):)

Gość bakieros
gość czy mozesz podpowiedzieć kiedy zakładamy kapcie pacjentce-w którym momencie?

Gość gość
Pantofle zakładamy w momencie przesunięcia pacjenta nóg na skraj łóżka, przed posadzeniem go na lóżku a potem na wózek.

Gość dominikagość
Poszukuję opieki nad starszymi rodzicami w Tenczynku (obok Krzeszowic) od pn. do pt w godz od 8.00 - 13.00. Zakres opieki:spacery,podawanie lekarstw, podgrzanie posiłku, podanie lekarstw,utrzymanie higieny i pielęgnacja. tel 508 542 110

Dziewczyny, czy możecie napisać, jakie szkoły Was wykształciły na opiekunki medyczne i czy macie jakieś wizje co do pracy, tzn. czy już wiecie, gdzie będziecie pracować i ile będziecie zarabiać. Pytam, bo mnie to interesuje- mamy szanse z koleżanką i siostrami wyjechac do Niemiec do legalnej pracy, ale musimy być wykształconymi opiekunkami medycznymi i dlatego pytam o te szkoły. Ile trwa nauka, czy to płatne szkoły, czy warto.

Gość gość
Ja chodzilam do pascal opiekun medyczny trwa 1 rok, mialam praktyki w dps. Szkola jest darmowa, nic sie nie placi za swiadectwo egzaminy, do egzaminu zostalam dobrze przygotowana przez nauczyciel ( lekarz I ratownik medyczny) oraz przygotowywał am sie z ksiazki dla opiekunow medyczny ch. Z tego co wiem mozna pracowac w uni. Niemcy anglia belgia szwecja tylko trzeba znać jezyk. Pozdrawiam

Czy miałaś może naukę języka obcego w tej szkole? A jesli tak to czy te lekcje dobrze Cię przygotowały do pracy za granicą?

Gość gość
Witam. Powie mi ktoś kiedy będą wyniki z egzaminu? Pozdrawiam