Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak można żyć za 150 zł tygodniowo ?

Polecane posty

Gość gość

Widziałam tematy,że rodziny wydają po 600 zł na jedzenie miesięcznie, ja się pytam jakim cudem ? Dzisiaj zrobiłam zakupy za ok 300 zł dla dwóch osób. mam nadzieję,że starczy na cały tydzień a nie kupiłam nic co by było jakimś rarytasem. Dwie zgrzewki wody, jedna zgrzewka wody smakowej trochę droższej (4zł za butelkę, zgrzewka 8 szt), owoce i warzywa : dwie paczki truskawek, kawałek arbuza, banany, mandarynki, jabłka, winogrono, papryki,pieczarki, ogórek, marchew, ziemniaki, kapusta pekińska. Trochę mięsa i ryba na obiady na tydzień. trochę słodyczy, kilka butelek soków. trochę szynki na kanapki.... A tyle pieniędzy poszło. więc nie wierze,że za 150 zł tygodniowo wyżywią się dwie osoby... Chyba trzeba ostro zaciskać pasa.

Gość gość
nie wierzysz bo masz kase i mozesz sobie pozwolic na zakupy za 300 zl jak bys tej kasy nie miala to bys uwierzyla

Gość gość
A po co Ci smakowe wody? To syf. Lepiej zwykła, taniej i zdrowiej.

Gość gość
Nie trzeba zaciskać pasa i ty serio kupujesz wode w butelce? :D to drożej wyjdzie pij wode z kranu jest lepsza niż butelkowana ja całe życie pije i żyje i picie wody z kranu jest dużo tańsze niż wydawanie kasy na wode butelkowaną nie kupuj wody butelkowanej to w miesiącu z 50 złotych zaoszczedzisz

Gość gość
Wodę smakową kupujemy bo mój mąż lubi, nie pijemy wogóle kawy ani herbaty tylko wodę i ja piję jeszcze soki. Woda to nie jest duży wydatek, bardziej mięso wędliny , ryby... Kupiłam dzisiaj rybę na dwa obiady, polędwicę wołową na jutro, piersi z kurczaka i trochę wędliny i to jest już ponad 100 zł... A mam wrażenie ,że pod konie tydodnia i tak nic do jedzenia nie będzie...

Gość gość
Autorko a ile zarabiasz? Namysłów to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie namysłowskim ma 16 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne ona jest fajnym miastem polecam

Gość gość
Jedna niezbyt wymagająca osoba wyżyje za 600 zł / m-c. Ale to samo jedzenie. A gdzie jeszcze kosmetyki, srodki czystości, ubrania...

Gość gość
My żyjemy za 300 zł miesiecznie na dwie osoby i mam wręcz luksus

Gość gość
My żyjemy za 300 zł miesiecznie na dwie osoby i mamy wręcz luksus

Gość gość
Zarabiam dużo bo ok 4 000 jak robimy nadgodziny w sezonie lenim to mam ok 5-6 tys, mój mąż tyle samo bo pracujemy razem . mnóstwo pieniędzy przewalaliśmy po knajpach i kupowaniem głupot dlatego postanowiłam bardziej oszczędzać i robić zakupy raz w tygodniu. Zrobiłam listę i pojechałam do sklepu i 300 zł w p**du na samo żarcie, plus jeszcze chemia. Tym tematem nie miałam zamiary nikogo urazić tylko po prostu nie wiem co można jesć za 150 zł miesięcznie skoro ja ukróciłam swoje wydatki a i tak wydałam dużo w porównaniu z innymi.

Gość gość
Nie możliwe przecież najbiedniejszy emeryt po osiem ,dziewięć stów na miesiąc dostanie nikt przecież za trzysta złotych miesięcznie nie żyje powiedz prawdę ile zarabiasz? Nawet płaca minimalna wynosi w Polsce tysiąc osiemset pięćdziesiąt złotych brutto i jest dość wysoko na tle UE

Gość gość
miało byc za 150 zł tygodniowo w poprzednim poście.

Gość gość
Polska pod względem wysokości płacy minimalnej na 23 kraje UE wzięte w rankingu jest na 12 miejscu czyli w połowie stawki spośród wszystkich krajów postkomunistycznych na świecie wyższą płace minimalną ma tylko Słowenia

Gość gość
Polska wg wskaźnika rozwoju społecznego Human development Index w skrócie HDI jest krajem bardzo wysoko rozwiniętym na 36 miejscu na 49 bardzo wysoko rozwiniętych krajów i 187 wziętych w rankingu źródło list of countries by Human development Index 2015 a wg PKB ppp per capita polska jest 47 najbogatszym krajem świata bo w tym rankingu polska zajmuje 47 miejsce na 193 kraje świata źródło PKB per capita

Gość gość
przeciez niepełnosprawni, niezdolni do pracy dostaja 600 zl renty:) zus uznał, że tyle wytarczy i na jedzenie i na rachunki, i na rozrywke:)i na lekarzy, wiec w czym problem

Gość gość
Dwie zgrzewki wody, -piję herbatę a nie kupuje jakikieś wody jedna zgrzewka wody smakowej trochę droższej (4zł za butelkę, zgrzewka 8 szt), - to wychodzi 32 zł na tydzień, i gdzie pieniądze idą, niezdrowe i drogie owoce i warzywa : dwie paczki truskawek, kawałek arbuza, banany, mandarynki, jabłka, winogrono, papryki,pieczarki, ogórek, marchew, ziemniaki, kapusta pekińska - truskawek o tej porze się zachciało, lepiej zainwestuj w kilka krzaków truskawek ze sklepu, posadź i będziesz miał później o wiele więcej, wogóle owoce są drogie lepiej sobie je posadzić . Trochę mięsa i ryba na obiady na tydzień - ryba jest droga, lepiej kup trochę ćwiartek, lepiej się najesz . trochę słodyczy,- można je wogóle wyeliminować kilka butelek soków. - to może być, ale też bym nie przesadzał bo zawierają 10% cukru jak każde inne napoje trochę szynki na kanapki.... - lepiej jakąś kiełbasę kup A tyle pieniędzy poszło. więc nie wierze,że za 150 zł tygodniowo wyżywią się dwie osoby... Chyba trzeba ostro zaciskać pasa. - bo tyle d**ereli kupujesz a potem się dziwisz gdzie pieniądze poszły,

Gość gość
W PL truskawki, arbuzy itd. to rarytas :P Zastanawiam się dlaczego wszystko jest takie drogie. Osobom, które zajmują się uprawą borówek, malin itd. płaci się grosze. W sklepie miniaturowe pudełeczko to ok.8zł. Ci, którzy żyją za 150zł tygodniowo muszą się żywić produktami od wachowicz. Obiad pewnie raz w tygodniu, a owoce i słodycze od święta. Śmieciowe żarcie pełne konserwantów, a później problemy ze zdrowiem.

Gość gość
Za 300 zł miesiecznie na dwie osoby da sie przeżyć i to jeszcze zdrowo :)

Gość gość
No tak owoce i ryba to d**erele :)

Gość gość
gó/wno spod siebie zjadajcie - będzie jeszcze taniej

Gość gość
zamiast kupywać owoce można je uprawiać w ogródku i jeść a nadmiar w słoiki, zamiast ryb można pić tran

Gość gość
ja rybę ostatnio w grudniu na wigilii jadłem

Gość gość
Rarytasy w głowie:P haha ludzie...nie przesadzacie? Gdzie wy widzicie ten luksus u autorki? Wiecie jakie się robi zakupy za granicą? Ludzie kupując kawałek arbuza, parę pudełek lodów, wędlinę nie mają wrażenia, że pozwalają sobie na luksus. To jest zwykłe jedzenie, które u nas jest za drogie. Ceny was powinny oburzać, a nie to co autorka kupiła. Najlepszy był gość, który stwierdził, że zamiast kupować truskawki lepiej je posadzić i uprawiać. Arbuzy też ma uprawiać? Autorko jeśli masz działkę to zainwestuj w duże oczko wodne i zapełnij je karpiami. Jak kupisz kury i koguta to będziesz miała jajka gratis. Kurczaka na obiad zjesz oczywiście dopiero jak zdechnie, albo ulegnie wypadkowi;) Dziwi mnie to, że część z was dała sobie wmówić, że Polacy powinni zapierdzielać i zaciskać pasa. Pracujecie i takie rzeczy jak szynka, arbuz, ryby nie powinny być czymś co musicie uznawać za luksus.

Gość gość
Niestety działki nie mam ,żeby uprawiać arbuzy i truskawki :)

Jak brakowało kasy, to potrafiłam przeżyć za 50 zł tygodniowo, więc wiem, że się da.

Gość gość
mie da sie zdrowo żyć za 150 /tygodniowo -chyba że jedna dorosła osoba -kobieta i samo żarcie. Ja z córka (16) wydajemy conajmniej 250 zł /tydzień i wierzcie mi zero rarytasów ani nic ze klepów eco, dużo warzyw ,owoców,ryba 1 x ,czasem 1-2 x mc wołowina.I to jest samo jedzenie. Teraz pracuję ,a jak nie pracowałam to żyłyśmy za jakies 180 /tydz i teraz obie jestesmy grube a ja mam dodatkowo cukrzyce,mój ex płaci mi 400 zł alimentów i mówi że on mi tyle kasy daje że za tę kase mu dziecko utuczyłam.

Gość gość
pasztet , paprykarz, serek w plasterkach, pasta rybna, mortadela z biedronki - 12 zł i do chleba na kilka dni a ta sobie wody smakowe kupuje i to po 4 zł sztuka

Gość gość
za każdą sume da się przeżyć jak trzeba, a jak to dowiecie się gdy taka sytuacja zaistnieje, ludzie są rozpuszczeni, rozwydrzeni i marnotrawni

Gość gość
zamiast wydawać kasę na zbędne artykuły to można ją zaoszczędzić i trzymać na czarną godzinę

Gość gość
16.41 -racja ,święta racja ,przyda się na leczenie cukrzycy,tarczycy , nadciśnienia ,miażdzycy i reszty chorób w które sami się w[pakujemy żrąc ten pasztet , mortadele, chemiczne musli i dmuchane bułki