Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niby coraz więcej osób deklaruje się jako ateiści a kościół jakoś nie traci

Polecane posty

Gość gość

Moja kuzynka jest z niesamowicie religijnej rodziny, idzie w tym roku do komunii i co się okazało? tylko 2 dzieci z jej klasy na 30 nie idzie do komunii! (nie mieszka w małej miejscowości tylko w mieście i nie na wschodzie Polski tylk o na zachodzie, jakby ktoś miał zarzucić) w dodatku jedno z tych dzieci jest prawosławne. Skąd tyle ślubów, chrzcin, kolęda przyjmowana, kolejki do spowiedzi? dziwi mnie to zwyczajnie. Mówią, ze coraz mniej wiernych, katolicyzm zacofany a jakoś kościoły się nie wyludniają nie mają kryzysu. Bo gdyby był to by tak nie skakali i nie narzucali swojego zdania w polityce. To jak to jest? Kto z was jest katolikiem?

Gość gość
We Francji kościoły są wyludnione za to islamskie meczety zawsze pełne.

Gość gość
to akurat widać i słychać... Francja już nieoficjalnie jest państwem islamskim

Gość gość
Bzdura. W kościele nadal jest pełno katolików i osób wierzących. Więcej ludzi wierzy. Zresztą były nawet jakieś statystyki o tym w Polsce. Ateiści, agnostycy, stanowią mniejszość.

Gość gość
Miało być w Polsce, nie w kościele.

Gość gość
u mnie ,na południu polski ,duże miasto,gimnazjum ,na 5 klas trzecich tylko dwoje dzieci nie idzie do bierzmowania i jedno nie chodzi na religię ,to drugie chodzi ale go nie dopuszczą .

Gość gość
Ateiści mniejszośc? jest ich coraz więcej, kościół jest wyśmiewany, ludzie, którzy wierzą są "ciemniakami", chodzić do kościoła to wstyd a wierzyć też - średniowiecze, coraz więcej ludzi rezygnuje z wiary, to teraz modne i nowoczesne.

Gość gość
To prawda chociaż południe Polski i ściana wschodna nadal w większości katolicka.

Gość gość
jeszcze się wam tej nowoczesności odechce jak wam islam wprowadzą :D

Gość gość
Ateiści mniejszośc? xxx Podaj mi jakieś statystyki, że ateistów jest więcej. Ludzie wierzą w katolicyzm, Boga katolickiego, tylko się do tego nieraz nie przyznają, bo nie chcą być wyśmiani, ale i tak chodzą do spowiedzi, komunii. Kościoły nadal są zaludnione. Jakim cudem miałoby być więcej ateistów ? Przecież większość ludzi nie wie nic o kościele, nie czyta biblii, nie zna historii kościoła. U takich ateizm spowodowany jest tzw modą na ateizm. Ateistów z przekonania jest mało, z jakąkolwiek wiedzą, o swojej wierze. Reszta to tzw ateiści sezonowi.

Gość gość
Ateiści zaprosili stada muzułmanów do Europy i widać tego efekty częstokroć nawet wybuchowe efekty.

Gość gość
gość dziś Ateiści zaprosili stada muzułmanów do Europy i widać tego efekty częstokroć nawet wybuchowe efekty. x nie ! to humanitarni katolicy ich zaprosili ,ateista czy agnostyk doskonale zdaje sobie sprawę że wszelki religje to ZŁO

Gość gość
do,16:44 liczby mówią co innego sprawdz w gogle gdyż prawda jest inna

Gość gość
Religie*

gość dziś We Francji kościoły są wyludnione za to islamskie meczety zawsze pełne. x Po tych - niestety -wybuchach spotkałam się z opinią ludzi mieszkający we Francji, że im właśnie kościoły zaczęły się przepełniać teraz z tych resztek pozostałych katolików, którzy wcześniej nie uczestniczyli we Mszach św. Także tak to jest, że cierpienie nasze każe pytać o sens życia i jednak zbliża do Boga.

Gość gość
bo ludzie to niepoprawne hipokryci co inne deklarujom a czem innem podszyte trole przegniłe?

JA też byłem u komunii, a w wieku 15 lat się dziadostwa zwanego katolicyzmem wyrzekłem, więc to nie argument...

Gość gość
WOJNY TRZA TO SPOKORNIEJO

Gość gość
16:50 Jakie liczby ? W Polsce nadal niewierzących całkowicie, lub raczej, jest do 10 %, reszta to osoby wierzące, bardziej, lub mniej. Nic zbyt wiele nie zmieniło.

Gość gość
nie ! to humanitarni katolicy ich zaprosili ,ateista czy agnostyk doskonale zdaje sobie sprawę że wszelki religje to ZŁO x od kiedy to francuscy socjaliści nie są ateistami? ateiści zastąpili wiarę w Boga, wiarą w państwo multikulti ściągając do europy miliony muzułmanów których dodatkowo pasą socjalem z podatków

Poza tym katolicyzm w przeciwieństwie do protestantyzmu prowadzi swoich wiernych do nędzy...

Gość gość
ale twoi rodzice widocznie byli, zresztą ty byłeś ile lat temu, ale teraz byś swojego dziecka do komunii nie zaprowadził więc już masz jednego ateiste. Ja statystyk nie czytuję, nie będe się nimi wspierała, mówię o ogólnym wrażeniu. Mówi się, ze młodzi odchodzą od kościoła, wstyd się przyznać, ze się wierzy ogólnie bo można zostać wyśmianym to jak to inaczej określić?

Gość gość
mysle, że pomyliles pewne fakty- otoz wiekszosc deklaruje sie jako katolicy (gdziesz 80-90%), ale drastycznie spadła ilość praktykujących katolików w kraju (z tego słynnego liczenia po mszach wychodzi chyba 50-60% praktykujących co niedziela)

To, że bym nie zaprowadził, to nie znaczy, że mam ateistę. KRK sam w sobie jest złem i to krk tak naprawdę produkuje ateistów, za pośrednictwem swojej hipokryzji...

Gość gość
Poza tym katolicyzm w przeciwieństwie do protestantyzmu prowadzi swoich wiernych do nędzy... x skoro na każdym kroku faworyzuje się biede jako cnote, a biedaków jako tych dobrych, to nie ma się czemu dziwić

Gość gość
Ale ci, którzy nie chodzą do kościoła co niedzielę, mogą być też wierzący, tylko mogą po prostu nie chodzić co niedzielę każdą do kościoła. A tak ogólnie to większość tzw ateistów, to tzw ateiści sezonowi, bo nastała taka po prostu moda.

Gość gość
Do 16:55 sprawdz w gogle ja sprawdziłam i wiem że się mylisz

Gość gość
Przeczytałem, tylko że większość osób niewierzących nie ma uzasadnionego swojego światopoglądu, są niewierzący, bo twierdzą, że Boga nie ma i koniec.

17:04 - Przede wszystkim zakaz antykoncepcji ma na celu prowadzić ludzi do nędzy...

Gość gość
Ateiści mają nowa wiarę, fanatycznie wierzą w państwo jako bożka i w polityków i urzędników jako świeckich kapłanów, zaś urzędy państwowe są dla nich świątyniami w których celebrują obrządki biurokratyczne w formie różnego rodzaju zezwoleń, pozwoleń, pieczątek, stempelków i podpisów.