Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama jedynaczkiiii

2 dziecko czyli tak czy nie???

Polecane posty

Gość mama jedynaczkiiii

nie umiem sie zdecydowac na 2 dziecko, tzn dotad chcialam tylko jedno, mam. oboje z mezem jestesmy po 30stce, oboje jedynacy. mąż chce drugie choc sa chwile ze sie boi powtorki z rozrywki(1 dziecko dalo nam niezle popalic przez 1 rok). teraz nawet mnie wziela chec na posiadanie 2, bo jednak bycie jedynakiem nie jest takie do konca super(choc ja nie narzekam zbytnio). ale nie jestem w 100% przekonana. pol roku temu zaczelam pracowac tu gdzie pracuje, chcialabym moc wrocic, ale boje sie ze jakbym teraz zaszla w ciaze, to moge miec problem. a nie chce znow szukac pracy. ech, boje sie ze znow dziecko bedzie takie jak pierwsze. ale wiem ze to mija i ze z 2ką jakos tak razniej, pelniej. jakie sa wasze za i przeciw posiadaniu 2 dziecka.tylko nie piszcie 500+ :P

Gość gość
- jeżeli mądrze wychowasz i nauczysz dzieci dbania nawzajem o siebie to do końca życia będą miały w sobie oparcie, jednak jeżeli popełnisz kilka błędów to dzieci mogą zyskać wroga. - rodzeństwo to najlepszy kompan do zabawy - to na rodzeństwie dzieci uczą się żyć w społeczeństwie - więcej dzieci do kochania - więcej wydatków - z pewnością jest trudniej w organizacji życia - ale za to jest więcej radości i uśmiechu (jeżeli dzieci wychowują się w szacunku do siebie a nie w zazdrości spowodowanej błędami wychowawczymi)

Gość gość
1000 zł za benkarty po chodniku nie chodzi

Gość gość
Wbrew temu co wielu sądzi (a sądzi tak bo nie ma doświadczeń z pierwszej ręki): im ich więcej tym łatwiej. Ponadto to nie prawda, że pierwsze dziecko jest trudne, tylko rodzice po raz pierwszy są lekko je*bnięci i się strasznie ze wszystkim i o wszytko sr*ają. Dopiero przy kolejnych trzeźwieją. I co ciekawsze te kolejne pozostawione same sobie w świętym spokoju dzieci rozwijają się dużo szybciej i lepiej niż te biedne przestymulowane przechuchane jedynaki, które są później dla rodzica jak wrzód na du*pie, bo nie wiedzą co ze sobą począć jak im ktoś czymś przed nosem nie macha.

Gość gość
ktoś chce mieć jedno, ktoś chce mieć trójkę, a ktoś jeszcze więcej, to ty sama musisz wiedzieć czego chcesz.. ja osobiście chciałabym mieć 2-3 i sie troche dziwie tym którzy maja warunki a chca miec tylko jedno, ale widocznie oni czuja inaczej i nic nikomu do tego

Gość gość
trudniej jest wychować dwoje dzieci, bo trzeba umieć wychowywać je tak by się wzajemnie nie znienawidziły. Jedynaka łatwiej wychować.

Gość gość
ja tez zawsze myslalm ze 2 bede miec, po ciezkiej ciazy i porodzie. powiedzialam stanowcze NIE ! i tak bylo przez jakais czas. Zlobek spenia swoja role, ma kolegow i kolezanki do zabawy. Jednak to nie wszystko, zdecydowalismy sie na drugie. Ciaza troche lzejsza niz poprzednia, choc nie raz zalowalam, jak moglam byc tak glupia wchodzic w to jeszcze raz, skoro wiem jak bylo. Zobaczymy jak bedzie, ale we dwojke zawsze razniej. Nikt ci nie pomoze podjac decyzji i tak wszytsko bedzie tylko na twojej glowie !

Gość mama jedynaczkiiii
no wlasnie mam podobne mysli, z jednej strony nie chce by byla sama jak my z mezem, z drugiej boje sie w to wchodzic jeszcze raz,,,