Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kochane blagam napiszcie czy u dziewicy mozna zrobic usg dopochwowe?

Polecane posty

Gość gość

bo okazalo sie ze mam miesniaka ale jestem dziewicą.. musze isc do ginekologa i nie wiem czy on da rady zobaczyc tego miesniaka i zrobi mi usg dopochwowe?

Gość gość
serio przez o***t mi zrobi lekarz to usg ???

Gość
nie można. Ja sama byłam parę razy u ginekologa kiedy byłam dziewicą przez nieregularne miesiączki. I są dwie możliwości-usg własnie d/o/o/d/b/y/t/n/i/c/z/o miałam takie raz i takie jakby pod brzuchem-nic ci nie wsadza tylko jeździ tym przyrządem.:P Jeśli przez o***t to musisz mieć całkowicie pusty pęcherz, a przy usg tym przez brzuch musisz mieć z kolei wypełniony do granic możliwości- zaleca sie wypicie 2 litrów niegazowanej wody przed bo inaczej nie będzie nic widać.:)

Gość gość
tyle ze usg przez powloki brzuszne nie jest nigdy tak dokladne jak transwaginalne. nie wiem jak przez o***t. wiec juz chyba lepiej ogorkiem sie rozdziewiczyc i isc na usg TV.

Gość
gość dziś szkoda ze ty nie rozdziewiczyłaś sie ogórkiem.:o Co za bzdury. Tak przez powłoki brzuszne nie jest tak dokładne, dlatego lekarz namówił mnie raz przez o***t na co na początku zdecydowanie sie nie zgadzałam. I przez o***t tak samo dokładnie wszystko widać jak przez pochwę wiec jak nie wiesz to nie pisz glupot.:o

Gość gość
To chyba zależy od średnicy sondy USG i otworu/elastyczności błony. U większości kobiet chyba raczej da się zrobić badanie przez pochwę mimo błony, szczególnie jak nie są już dziećmi. Lekarz manipuluje sondą, aby uzyskać dobry obraz i wtedy może boleć, bo "naciąga" ją w różne strony. Więc to, czy zrobi przez pochwę lub o***t zależy od niego i jego doświadczenia.

Gość
no ja sobie nie wyobrażam tego w sobie kiedy byłam dziewicą bo anal to nic w porównaniu z tym co ta robiła tamta ginekolog-moze trafiłam na jakaś niewyżyta, ale nie było manipulowanie sondą tylko wsadzenie jej dość głęboko i wykrzywianie z całej siły to na jedną to na drugą strone żeby opisać jeden i drugi jajnik.:oAle tak samo bolało mnie przez brzuch jak byłam także u kobiety bo tak wciskała ten przyrząd bo niby nie widziała...a jak byłam u faceta to robił to bardzo delikatnie, tak samo jak miałam raz dopochwowo...jeszcze mnie uspokajał ze taka drobna i młoda dziewczyna (19lat wiec nie taka młoda :P), ale jakoś sobie poradzimy.:P wcale tak nie wykrzywiał tej sondy, dal duzo żelu nawilzajacego -także polecam facetów.

Gość gość
Wszystko też zależy jaki mają sprzęt. Ja w ciąży w 12 tyg trafiłam do lekarki która miała jakiś starszy typ ultrasonografu i też mi zaproponowała dopochwowo bo powiedziała że przez brzuch to może nie wyjść dobrze.

Gość gość
a jest mozliwosc ,że przy usg dopochwowym moze nie zobaczyć dokladnie jajników?czy nie ma takiej opcji?

Gość gość
nie ma takiej opcji .

Gość gość
tylko przy usg brzusznym moze nie zobaczyc.

Gość gość
Oczywiście że można zrobić u dziewicy to badanie normalnie. Jest niewielkie ryzyko naderwania błony, ale lepsze to niż przez o***t :o W końcu ta błona do niczego fizjologicznie nie jest potrzebna, tylko przeszkadza przy pierwszym razie ;) Strasznie mnie denerwują lekarze co przekonuja do tego badania przez o***t, jakby błona byla ważniejsza od zdrowia. Wybór powinien należeć do pacjentki, jak jej bardzo na blonce zależy to niech się męczy doo******czo a jak nie to powinien lekarz zbadać przez pochwe bez gadania. Ja bym sobie nigdy nie dała takiego badania przez o***t zrobić.

Gość gość
miałam robione usg przez o***t i nie wspominam tego jakos strasznie. by;l pewien dyskomfort ale bez przesady!!podczas usg dopochwowo równiez jakos super nie jest także nie wiem co wzbudza w was taka kontrowersje??

Gość gość
18:35 Bo to badanie ginekologiczne a nie proktologiczne. U ginekologa wolę mieć dyskomfort w pochwie, a nie rozpychac niepotrzebnie o***t i narażać sie na dodatkowe powikłania jak szczelina o***tu, hemoroidy etc. Poza tym ja bym się czuła upokorzona takim badaniem.