Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ile włożyć do koperty 2016

Polecane posty

Gość gość

ile wkładacie do koperty jako znajomi pary młodej? czy sumę uzależniacie od tego czy wesele jedno/dwudniowe?

Gość gość
Dla znajomych (wesele dwudniowe) byłam z ukochanym mężem daliśmy w kopercie 1.200 zł. Po prostu tak wypadało.

Gość gość
400-500 zł to taki standard od pary w moich stronach, 300 zł za jednodniowe też będzie ok. wesele to nie interes zarobkowy, choć wiele osób tak sobie kalkuluje. prezent ma wymiar symboliczny, niech cieszą się z waszej obecności i niech dzielą się radością tego dnia :)

Gość gość
U mnie standard to 500-600 zł od pary dla znajomych.

Gość MET BUD Konstrukcje Stalowe
Propozycja idealna na piękny ślub w plenerze! Zachęcamy do zapoznania się z nasza ofertą. MET-BUD Konstrukcje Stalowe jest młodą, prężnie rozwijającą się firmą z siedzibą w Siedlcach. Dysponujemy własną halą produkcyjną wyposażoną w najwyższej klasy maszyny i sprzęt do obróbki metali. Nasz zespół to wykwalifikowani i doświadczeni specjaliści, którzy elastycznie podchodzą do każdego Klienta. Dzięki temu jesteśmy w stanie sprostać każdym wymaganiom w zakresie wykonania hal namiotowych, konstrukcji stalowych i magazynów. Stale wprowadzamy nowe technologie i nowinki rynkowe, co przekłada się na wysoką jakość naszych produktów i usług. Zakres naszej działalności obejmuje: konstrukcje halowe, sprzedaż hal namiotowych, wynajem hal namiotowych, wynajem podnośników koszowych. Obsługujemy Klientów z całej Polski oraz Unii Europejskiej. Idealne do wynajęcia na piękny ślub w plenerze!

Wymiar symboliczny 400-500 zł? Czy wy ludzie jesteście chorzy na głowę? Jedna trzecia najniższej krajowej to jest symbolicznie? Chore. Tak naprawdę młodzi nie powinni w ogóle wymagać od gości jakichkolwiek prezentów. To jest impreza robiona dla gości, z ważnej okazji i służy temu, by świętować ten piękny dzień. Niestety większość ludzi już o tym zapomniała i traktuje to jak biznes. Chybiony moim zdaniem, bo chyba nigdy się te pieniądze nie zwracają. A skoro kogoś nie stać na wystawne wesele, to niech zrobi skromne, albo wcale. Nie wiem czemu większość ludzi żyje zasadą "zastaw się a postaw się". Żyją ponad stan, zaciągają kredyty, popadają w długi, bo trzeba odstawić imprezę jak książęta. I tylko zerkają w koperty i wyzywają na innych, że za mało im dali. No szczyt bezczelności, chamstwa i wieśniactwa. A za pół roku rozwód. Dla mnie to niesmaczne i żenujące.

Kasa to dobra wola gości, popieram. Jeśli ktoś ma ochotę to daje i daje tyle, ile chce. A jak nie, to nie i nikt nie powinien się obrażać :P

Gość gość
Wola gościa czy daje kopertę czy nie ale w ostatnim czasie byłam na 4 weselach dość dużych i nigdy nie spotkałam się by ktoś nie dał koperty.

Gość gość
zależy na ile Cie stac. My dajemy 400-500 zł. Ale śmieszy mnie jak ktoś ma kase idzie małżenstwo z dziećmi i daja 300zł chociaz wcale im pieniedzy nie brakuje... czy wy macie pojecie ile sie płąci za osobe?

Gość gość
czy wy macie pojecie ile sie płąci za osobe? x a co to gosci obchodzi? Nie ja organizuję weselę więc koszta z nimi związane mnie w ogóle nie interesuja. To możemy odwrócić pytanie: czy Młodzi wiedzą ile goscie muszą zapłacic by sie wyszykować na wesele? Ubranie, fryzjer, dojazd, nocleg, wzięcie urlopu, znalezienie opiekunki do dziecka, koperta. Goście na taką imprezę często wydają pół wypłaty a idą i tak z musu. wiec nie piszcie że gośc musi dać X zł w kopercie bo inaczej wyjdzie na dziada, bo sam fakt ze gość pojawi się na weselu jest z jego strony wielkim poświęceniem i przykrym obowiązkiem. Tylko wam się wydaje że cała rodzina i wszyscy sąsiedzi zyja waszym ślubem i czekają z utęsknieniem na zaproszenie

Gość gość
13:41 :D ale jej przywaliłaś ale sama prawda:D

Ja bym akurat nie twierdziła, że idzie się na wesele z musu (bo lubię wesela i chętnie na nie chodzę). Naprawdę są ludzie, którym zależy, żeby być tego dnia z młodymi i szczerze się cieszą. Ale to wcale nie znaczy, że mają obowiązek umieszczać często znaczną część swojej wypłaty w kopercie. Jeśli w danym roku jest jedno wesele i to kogoś bliskiego to może jeszcze można sobie na to pozwolić, ale co, jeśli ktoś ma akurat kilka wesel w sezonie i na każde musi iść bo to bliskie osoby? Dobrze, jeśli z jednego czy dwóch może zrezygnować, ale czasem nie ma takiej opcji. W takiej sytuacji mnie np. nie byłoby stać na włożenie 400-500 zł do koperty. Daje się tyle, na ile kto może sobie pozwolić no i w zależności od tego kim są dla nas młodzi (rodzina, bliscy przyjaciele, dalsi znajomi)

Gość gość
ggosiaa wczoraj Wymiar symboliczny 400-500 zł? Czy wy ludzie jesteście chorzy na głowę? Jedna trzecia najniższej krajowej to jest symbolicznie? Chore. Tak naprawdę młodzi nie powinni w ogóle wymagać od gości jakichkolwiek prezentów. To jest impreza robiona dla gości, z ważnej okazji i służy temu, by świętować ten piękny dzień. Niestety większość ludzi już o tym zapomniała i traktuje to jak biznes. Chybiony moim zdaniem, bo chyba nigdy się te pieniądze nie zwracają. A skoro kogoś nie stać na wystawne wesele, to niech zrobi skromne, albo wcale. Nie wiem czemu większość ludzi żyje zasadą "zastaw się a postaw się". Żyją ponad stan, zaciągają kredyty, popadają w długi, bo trzeba odstawić imprezę jak książęta. I tylko zerkają w koperty i wyzywają na innych, że za mało im dali. No szczyt bezczelności, chamstwa i wieśniactwa. A za pół roku rozwód. Dla mnie to niesmaczne i żenujące. x zgadzam się. to ja teraz wiem, skąd ci wszyscy ludzie zarabiający około średniej krajowej mają kasę na przyjęcia weselne..te przyjecia są fundowane de facto przez gości...

Gość gość
Ja na wesela chadzam tylko do bliższych znajomych i bliskiej rodziny, na pewno nie poszłabym na ślub do kogoś, kogo mam w nosie, żałuje mu na prezent i ogólnie traktuje taką imprezę jako przykry obowiązek. Po co? A znajomym daje 500 zł, na weselu w rodzinie byłam ostatnio jeszcze jako licealistka więc koperte dawali rodzice, ale myślę że teraz dałabym ok 1000 zł.

Ja też chodzę na wesela do bliskich osób, ale nie każdego stać na to, żeby włożyć do koperty chociażby 500 zł. Dla niektórych to może być znaczna część miesięcznej wypłaty. I jeśli da się w takiej sytuacji mniejszą kwotę lub po prostu prezent rzeczowy to nie znaczy, że się komuś żałuje albo traktuje pójście na wesele jako przykry obowiązek.