Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czemu niektóre z Was nie rozumieją, że czasy się zmieniły i kobieta powinna

Polecane posty

Gość gość

zarabiać? Ciągle tu czytam, że facet powinien utrzymać rodzinę, że kobieta powinna być w domu Może i tak ale w tych czasach naprawdę mało kto może sobie na to pozwolić. Kiedyś tak było ale wtedy kobiety paliły w piecu prały w rękach gotowały nie z półproduktów jak dziś. A i żadnej nie przyszło do głowy, żeby chłop w nocy wstawał do dziecka karmił je czy przewijał. A teraz chłop ma pomagać we wszystkim jeszcze utrzymać wszystko bo ona wychowuje. Wam się w głowach przewraca, nie te czasy naprawdę

Gość gość
Uspokój sie, jest sobota ;)

Gość gość
To wszystko zależy jak się partnerzy dogadają. U mnie było tak: ja wychowuje małego, a mąż chodzi do pracy. Tylko, że to wyłącznie ja zajmowałam się domem. Mąż przyszedł z pracy, zjadł obiad, pobawił się z dzieckiem i odpoczywał. Ja brałam na siebie resztę. Teraz poszłam do pracy na pełen etat i dzielimy się obowiązkami. I jesteśmy zadowoleni i nikt nie narzeka. Kwestia dogadania się

Gość gość
A jak kobieta pracuje i charuje to w nocy też ma wstawać i przewijać bo to tylko jej dziecko? Puknij się w czoło i załóż swoją rodzinę to wtedy pogadamy jak to czasy się zmieniły.

Gość gość
a kiedy ty zrozumiesz, że jak chłop będzie dzielił z żoną obowiązki domowe i opiekę nad dzieckiem po równo, to ta żona pójdzie do pracy bez szemrania??? a nie zapierdzielać do pracy, w domu zajmować się dzieckiem, prać, sprzątać, gotować, prasować, a łaskawca może wyniesie śmieci w przypływie dobrego humoru- nie mówię tu o mojej sytuacji, ale jest mnóstwo takich rodzin

Gość gość
Powinna? Żartujesz? Każdy robi co uważa. Niektórzy faceci potrafią zapewnić byt rodzinie na przyzwoitym poziomie, przynajmniej dopóki dziecko jest małe, a inni nie potrafią i to już jest problem tych kobiet, czy się z tym godzą i czy są gotowe oddać małe dziecko pod opiekę komuś innemu.

Gość gość
to wszystko powinno byc jakos umiejscowione w kontekscie spolecznym obecnie kontekst społeczny jest taki, ze rodzina utrudnia zycie. w zgranej społecczności kazdy zna swoją rolę i może zaufać innym. krótko mówiąc wiadomo co robić żeby każdy wyszedł a tym dobrze dlatego wiekszośc robiła to co do nich nalezało obecnie wszyscy sa skłóceni ze wszystkimi i kazdy chce na czyichś plecach zrealizowac sie jako "człowiek sukcesu". jedynym kontekstem społecznym jest zafałszowana historia sugerująca wszystkim dookoła że sa wykorzystywani przez wszystkich dookoła. kobiety przez męzczyzn, pracoenicy przez pracodawców pracodawcy przez mopsiarzy i emerytów, emeryci przez przacowdawców i tak w kółko. jak obejrzysz telewizje to w zasadzie jest tam tylko jedno: oni chca ci zabrać co twoje walcz o to. oczywiście ci którzy najwecej zabieraja nie wychylaja sie za bardzo na widok publiczny

Gość gość
wyjdą na tym dobrze bez wzgledu na to kto komu zabierze bo maja swójudział w każdej dziesionie dodatkowo zawsze są kryci od storny etycznej przez efemerycznych wspólników, którzy oczywiscie prędzej czy później będa gryxli piach. ciekawe w takich dyskusjach jest to, że nikt nie zastanawia sie nad tym co będzie najlepsze dla dziecka wyłaża na wierzch jakies kwestie ambicjonalne i przekonanie o tym, że sie jest wykorzystywanym. facet wykorzystał babe jako nioske baba faceta jako dawce spermy dziecko wykorzystało wszystkich telepatycznie wysyłając z przyszłości rodzicom nakaz jego spłodzenia i tak w kółko..

Gość gość
Każdy zagarnia grabkami do siebie .... co lepsze. "Kobiety paliły w piecu prały w rękach gotowały nie z półproduktów jak dziś." Wątpię, żeby kobiety paliły w piecu. W rękach prały owszem, ale wtedy miało się jedne portki na całe życie i koszulę także i pościel też, a kto miał więcej, to wynajmował gosposię, bo go było na stać, mniej rozwinięta była cywilizacja i mniej wymagań choćby szkolnych. Cywilizacja niesie ze sobą pewien standard, do poziomu, którego wszyscy dążymy, to niestety nie to co kiedyś! Nie ma co porównywać. Według mnie najlepsza jest kwestia umowy między partnerami.

Gość gość
ziś [14:59 ... a co, nie jest tak? Nie mów, że nie, bo jest!

Gość gość
nie nie jest za to pełno jest kozłów ofiarnych, którzy w dodatku z chęcia biora na siebie role ciemięzców dla chwilowych korzyści. beneficjenci sa gdzie indziej poza systemem

Gość gość
czy jeżeli pracodawca obetnie wszystkim pensje bo jeden z pracowników sie spóźnił z przerwy to ta obcięta kasa trafia do jego kieszeni? a gdzie trafia? nie wypracowano jej? poszła na kary za nie wywiązanie sie z zamówienia? a kto ustala normy, zatrudnia pracowników i bierze zlecenia? byłes przy podpisywaniu umowy czy powiedzieli ci ze jest konkurs na pracownika miesiąca z laptopem do wygrania i kazdy kto w nim nie będzie brał udziału to sabotazysta? taki głui przykład ale dostosowany do rozmowcy

Gość gość
pracowałes gdzieś kiedys? ile razy słyszałes, że trzeba wzmóc wysiłki, brać nadgodziny, obiżać wynagrodzenia żeby w ogóle zachować prace bo jest kryzys i ogłnie bida wszystkich ścisła łącznie z szefostwem, które właśnie zakupiło nowe słuzbowe mercedesy? i ciągle takie kity łykacie i sami sie ganiacie do tyrki ze strachu bo z was frajerzy. póxniej trzeba znaleźć winnych ale z tym nie ma problemu bo to pierwsze do czego sie palicie poza dawaniem dooopy

Gość gość
szczególnie jezeli sztrelanie z ucha jest preniowane. wtedy droga do kariery stoi otworem. i z tkich pedałów rekrutuja kadre kierownicza pomijając dzifki i nepotyzm.

Gość gość
oczywiście zasada przywracania spokoju przy pomocy kozłów ofiarnych obowiązuje na każdym szczeblu. wiadomo prezesa można obarczyć wiekszą odpowiedzialnością niz murarza. i tak to sie kręci w miłej atmosfere wzajemnych pretensji, kopania pod sobą dołków lukrowanego powarkiwania toczeniu piany z pyska i radosnej idei pracy dla wspólnego dobra. to szczególnie w korpo w u małych prywaciarzy po prostu cie robią w c***ja:D

Gość gość
dziecko? sami jesteście jak dzieci. nie powinniscie ich mieć.

Gość gość
Ja codziennie pale w piecu. Corka ma 2,5 roku od wrzesnia przedszkole a ja do pracy. Ja piorę prasuje odkurzam zajmuje sie dzieckiem moj mąż nigdy nie wstal w nocy(jaKies pojedyncze przypadki) bo mi łatwiej niz jego budzic on nie slyszal zwykle malej. Ja myje okna sprzątam w szafkach robię zakupy a on pracuje 8-16 myje lazienka(jego obowiązek) i wywiesza pranie na strychu(zwykle jak usypiam córkę) ja z********alam na 24/h to dlaczego on ma po pracy odpoczywać? Opieka nad dzieckiem to tez praca. Nie bez powodu jest taki zawód jak opiekunka. Skoro ja robię to przez 24/h to on tez ma pomoc po pracy. Za to jak bylo grabienie i kopanie podwórka czy malowanie ścian to robiliśmy to wspólnie. Pale w piecu ja bo zwykle pali sie kolo 15-16 na 2h. Ale filozofia raz podlozyc kilka brylek węgla albo 10 drewienek.

Gość gość
W dzisiejszych czasach, nie ma czegoś takiego jak POWINNA/POWINIEN?. To słowo nie istnieje, jest taka dowolnosc, ze każdy robi co chce, jak mu wygodnie i jak mu się podoba, dopóki nie krzywdzi tym innych nikogo to nie powinno interesowac. Nikt nie musi studiowac, uczyć się, pracować, jezeli ma inny pomysł na życie, nie ma czegoś takiego jak "wypada". Po twoim wpisie widać, ze jesteś lewaczką i popierasz nowoczesnośc, więc zaakceptuj "nowy świat", nie tylko homo, feministki, karierowiczki mają prawo do życia, życie bez ślubu tez już jest normalne a kiedyś nie było, ale jak ktoś chce żyć standardami przeszłości to niech sobie żyje, co ci to przeszkadza? Niech sobie żona nie pracuje, ma gromadkę dzieci a facet utrzymuje. Masz jakiś problem ze sobą?

Gość gość
a co maja czasy do tego ? ja nie pracuje, dzieci chodza do prywatnego przedszkola.Zajmuje sie domem, troche gotuje i o zgrozo, wymagam od wszytskich aby np pomagali mi przy sprzataniu.Zabij m nie, bo nie wypada :P Udanego weekendu:)

Gość gość
mysle, ze to zalezy od charakteru małżonków i tego jakie zasady ustalą miedzy sobą. ja jestem za równowagą, ale jezeli rodzinę stac na to, by kobieta nie pracowala a zajmowala sie do jakiegos wieku dziećmi to czemu nie? chociaz osobiscie ja jestem typem, ktory czuje sie lepiej pracując, dokładajac sie do budzetu i wole miec jakies swoje oszczendosci

Gość gość
A ja, Droga autorko jestem zona rolnika i zdaniem niektorych zyczliwych kobiet w rodzinie powinnam jeszcze isc do "normalnej " pracy bo przeciez "siedze w domu" Takie madre teksty sypia sie przewaznie wtedy, gdy zwala nam sie na caly weekend , rozsiada i oczekuja uslugiwania, a na odchodne jajek,warzyw,miesa i mleka. Ja wtedy pytam,ze owszem bardzo chetnie ale czy w tym czasie ,gdy ja pojde pracowac one przejma za mnie to"siedzenie", np. Wspomniane palenie w piecu lub gotowanie obiadu dla 8 robotnikow? I wtedy temat sie ucina. Zawsze dziwie sie ludziom zakladajacym takie tematy, co Cie interesuje jak zyja inni? Pozdrawiam.

Gość gość
A kiedy ty autorko zrozumiesz, że w dzisiejszych czasach, aby kobieta zarabiała, facet ma po równo z nią zapierdzielać w domu, ogrodzie, przy dzieciach, prać, sprzątać, gotować, prasować, myć okna? I nie ma tak, że tylko on wychodzi na imprezę. Albo oboje, albo on też siedzi na d***e w chałpie. Jak nie robi tego wszystkiego to dziób na kłódkę i ma utrzymać rodzinę sam. Kobieta to nie koń pociągowy i nie wół roboczy. I tak wielu facetów pracuje niby wieczorami, nocami, całe dnie ich nie ma, a tak naprawdę o 19.00 już u kumpla albo w knajpie. Takie wygodne gnojki. Nic nie warci.

Gość gość
Bo ktoś w dzisiejszych czasach niektórym kobietom wmówił, ze dziecko to tylko dziecko, olaboga, zaraz dorosnie. Lepiej idź do pracy i się rozwijaj. W końcu jesteś takim samym, albo lepszym pracownikiem niż Twój mąż, a płacić Ci możemy mniej. I bardziej działać na psychikę, żebyś nie brała zwolnień na chore dziecko bo "gdzie Tu znajdziesz taką posadę z małym dzieckiem". A Wy to lykacie jak bocian żaby, ze tak trzeba bo "takie czasy". Ja tam "siedzę w domu" z dzieckiem nim pójdzie do przedszkola. I nie przelewa nam się. Ale nie pieniądz jest sensem życia. Ten mały człowiek nie wziął się znikąd na ziemi. I moim zdaniem zasługuje by mu poświęcić te pierwsze lata życia, gdy najbardziej potrzebuje rodziny. Na kolegów i koleżanki przyjdzie czas. Jak i na mój pójście do pracy. Amen.

Gość gość
O jeju, jak kobieta chce i może zostać w domu to niech nie pracuje, jej i jej męża sprawa. Ich sprawa jak się podzielą obowiązkami, znam parę w której facet wziął urlop rodzicielski, babka po okresie połogu wróciła do pracy. Tak chcieli, tak się dogadali i tak zrobili. Ich sprawa i decyzja. Tak samo jak nie waszą sprawą jest że kobieta nie pracuje zawodowo tylko zajmuje się domem.