Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Polska to naprawdę biedny kraj....

Polecane posty

Gość gość
Dodam, jeszcze do wpisu z 15:47, że życie na zachodzie nie zawsze wiąże się z wygodami, które ma się w PL. Np. w mieszkaniach często nie ma pralek, tylko jest jedna pralka i suszarka na cały budynek w piwnicy i żeby zrobić pranie trzeba się wpisywać na listy społeczne, inaczej chodzisz w brudach albo zapierasz ręcznie. Nie ma tak, że jak masz wolny dzień to sobie wstawiasz kiedy chcesz, a potem zapominasz i wyciągasz wieczorem. Do tego musisz z tym praniem w obie strony zaiwaniać po schodach, bo nie zawsze masz windę. Tymczasem w PL masz indywidualną pralkę w każdym mieszkaniu. Dalej: ubezp. zdrow. - stawka, którą płacisz jest uzależniona od tego ile wyjawisz swojej historii medycznej ubezpieczycielowi. Jeśli chcesz zaoszczędzić i płacisz najniższe składki, a przytrafi ci się niespodziewanie jakaś poważniejsza choroba to jesteś w tzw. wielkiej du|pie, bo przysługuje ci tylko taki wachlarz usług medycznych za jaki płacisz. Nie ma NFZ-owskiego parasola. Musisz zapłacić z własnej kieszeni (dużo! i musisz mieć z czego!), doubezpieczyć się (latanie za formalnościami w stanie ciężkim będąc np. z dala od krewnych mogących cię wyręczyć i pomóc, jak można się domyślić, nie jest łatwe), albo idziesz do piachu.

Gość gość
15:47 smieszna jestes. Myslisz ze w pl nikt nie placi rachunkow, oplat za komunikacje, nikt nie odklada na ike czy ikze, nie wykupuje prywatnych ubezpieczen itd? To skoro taka bida panuje tam gdzie mieszkasz to po wuja tam siedzisz. Wracaj do polski i kupuj mleko po 5 pln;-)Nie pisz mi o niepolskim dyplomie, bo nie ty jedna posiadasz dyplom zagraniczej uczelni. I jezeli myslisz ze placa w pl zalezy od dyplomu a raczej uczelni jaka konczylas to jestes w wielkim bledzie. Ps. Nie czaruj bo pracowalam w zawodzie przez 8 lat w uk i de i uwierz mi ze tam sie lepiej zyje.

Gość gość
gość dziś , co ty chrzanisz? Mieszkałam w Belgii, Luksemburgu, teraz mieszkam we Francji. Wynajmowałam normalne mieszkania z całym normalnym wyposażeniem (to było ważne, więc tylko takie wchodziły w rachubę). A jeśli chodzi o ubezpieczenia to niech bozia da wszędzie tak, jak jest np. we Francji. Jest odpowiednik ZUS i ubezp. wzajemne, dodatkeowe, ale je ma każdy, na dwie osoby płacimy za nie ok. 60 euro obecnie, miesięcznie. Zwracane jest dzięki temu praktycznie wszystko, partner miał ostatnio problemy i dużo specjalistycznych badań typu rezonans, różne prześwietlenia etc. Wszystko z "kasy chorych". Tak samo rehabilitacja (od ręki, dzwonisz i za 3-4 dni przychodzisz na pierwszy seans), pobyt w szpitalu (z normalnym jedzeniem a nie półgłodówka jak w Polsce), ogromna większość przepisanych leków, za okulary o wartości ok. 400 euro z własnej kieszeni płacę mniej niż 100 itp. itd. A poza tym jak tak potrzebujesz tej nieszczęsnej pralki to ją sobie po prostu kup :P

Gość gemere
Jako doskonały przykład - http://elvia.pl/ubezpieczenia-podrozne/ Ubezpieczenie nie musi być od razu bardzo drogie, a mimo wszystko może mieć wysoką sumę gwarancyjną. Tutaj chyba wszystko dokładnie widać. Polisy z BP to zbyt mało.

Gość gość
Zgadza się z waszymi wypowiedziami. W Polsce nigdy nie będzie lepiej, jeżeli politycy nie przestaną ze sobą walczyć.

Gość gość
A wynika to p o prostu z chciwosci wlascicueli prywatnych firm, sami zarabiaja krocie a swoim pracownikom rzucaja po zalosnej pensji minimalnej. xxx Każdy może założyć firmę, trwa to parę minut (wiem bo zakładałam). Możesz założyć firmę i cały dochód rozdawać pracownikom, kto Ci broni? Czemu tak nie zrobisz?

Gość gość
Jeżeli porównujecie jedzenie tzw. "marketowe" to ok, zgadzam się ceny u nas takie same jak na zachodzie, a wypłaty niższe. ALE np chleb z piekarni żytni, na naturalnym zakwasie co można kupić w każdym mieście (nawet małym miasteczku) za ok 5zł co jest ok 1 euro w Niemczech ze 4 euro by kosztował... To samo z wędlinami, u nas jest mięsny na każdym kroku i tam można kupić np. wędlinę z 98% mięsa, w Niemczech czy we Francji ciężko znaleźć taką wędlinę i to jeszcze w takiej cenie jak u nas.

Gość gość
A wynika to p o prostu z chciwosci wlascicueli prywatnych firm, sami zarabiaja krocie a swoim pracownikom rzucaja po zalosnej pensji minimalnej. xxx Każdy może założyć firmę, trwa to parę minut (wiem bo zakładałam). Możesz założyć firmę i cały dochód rozdawać pracownikom, kto Ci broni? Czemu tak nie zrobisz? LOL>LOL dokładnie. najłatwiej komus zaglądać do kieszeni. ciekawe ile ty zarabiasz, może 2 tys? za 1,5 też byś przeżyła miesiąc to moze oddaj to 500 zł komus kto zarabia mniej od ciebie? wg ciebie to by było sprawiedliwe więc czemu nie?

Gość gość
Ty się kobieto chyba nudzisz naprawdę nudzisz.

Gość gość
W PL nie ma żadnej biedy. Nasze ceny są dopasowane do naszych zarobków. Za komunikację, ubezpieczenia i nieruchomości płacimy zaledwie małą część z tego co oni płacą. No i co z tego że oni więcej zarabiają jak płacą dużo dużo więcej za wszystko. Do tego nasze zarobki idą cały czas w górę a ich stoją w miejscu. Koszty życia w PL są bardzo niskie i dziś już nie opłaca się emigracja bo i po co?

Gość gość
Polacy nie pracują tak ciężko jak na zachodzie i dlatego zarabiają mniej. Weźcie się solidnie do roboty wy polskie nieroby bo ja jako pracodawca nie będę na was pracował. To co już zarabiacie to i tak za dużo.

Gość gość
gość dziś a poza tym w domu wszyscy zdrowi? Bo bredzisz jak potłuczona :D :o

Gość gość
To nie ona , to idiota , niedorobiony wuefista z innego watku :)