Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Brak okresu 2 lata po porodzie

Polecane posty

Gość gość

Przeglądnęłam już cały internet i nie znalazłam nikogo kto by miał taki problem jak ja. Jestem pod opieką lekarza, ale chciałam się dowiedzieć, czy ktoś miał podobną sytuację i jak się skończyło. Jestem dwa lata po porodzie (cc ze względu na komplikacje przy znieczuleniu przy pordzie sn), karmiłam rok czasu. Po odstawieniu nie dostałam okresu. Najpierw była luteina - nie zadziałała. Potem dosyć mocne tabletki antykoncepcyjne - w przerwie pomiędzy opakowaniami jak w zegarku. Odstawiłam półtora miesiąca temu i ciągle okresu brak. Znowu luteina... póki co nie działa :( znacie podobny przypadek?

Gość gość
A jak poziom hormonów? Robiłaś badania?

Gość gość
Po odstawieniu antykoncepcji nie sprawdziała, ale wczesniej TSH i prolaktyna w normie. LH 0,26 mIU/ml, FSH 4,89 mIU/ml, Estradiol 17,35 pg/ml. Nie znam się na normach, ale lekarka powiedziała mi, że są za niskie. Dlatego dostałam silną antykoncepcję- żeby rozbudzić organizm do produkcji własnych.

Gość gość
Może skonsultuj się z innym lekarzem. Leczenie niepłodności przy pomocy tabletek anty to już przeżytek i mit. Powinni ci przepisać coś co wywoła owulację a nie co s co ją zablokuje. A wiesz może jak było u ciebie w rodzinie? u matki albo babki po porodzie? Problemy hormonalne często sa dziedziczne.

Gość gość
Moja mama miała całe życie problemy z okresem (prze porodem tez), dopiero jak przestała się tym przejmować to jej się uregulował. Ja mialam zawsze regularny, tylko bolesny.

Gość gość
ja po odstawienia pigulek okres dostalam dopiero po 6 mcach.Takze moze jeszcze poczekaj,po co zaraz ta luteina.

Gość gość
nie znam się, pigułki brałam żeby wywołać okres, więc pewnie luteina jest konieczna.

Gość gość
Piszę, bo może komuś to pomoże, a końcu mam już diagnozę. Lekarz przypisał mi clostilbegyt, który miał wywołać owulację, ale żaden z pęcherzyków nie był dominujący. Po nim dostałam plamienia w momencie, kiedy powinnam dostać okres. Zlecił badanie hormonów rezerwy jajnikowej, żeby sprawdzić czy nie przechodzę już menopauzy (mimo, że mam 32 lata) - badanie to AMH- wyszło ok. Stwierdził, że to problem endokrynologiczny i skierował do szpitala na diagnostykę. Na podstawie wyników badań nie widzi powodu, dla którego miałabym nie mieć miesiączki. Skierował do szpitala na test gnrh (który miał pokazać na którym etapie: jajnik, przysadka, podwzgórze, jest brak odpowiedzi) i okazało się, że wszystko odpowiedziało. W związku z tym dostałam skierowanie na rezonans magnetyczny, na którym wyszedł zespół częściowo pustego siodła tureckiego. W tym momencie, żeby zajść w ciążę potrzebna będzie stymulacja hormonami, które wywołają owulację, a jeśli one nie zadziałają to zastrzykami z gonantropiny. Zespół ten mógł się u mnie pojawić jako powikłanie po porodzie, ale tak naprawdę jego przyczyny nie są do końca poznane.