Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nox i Wit anal na smyczy SU

Noxa 5

Polecane posty

Gość gość
Coś dojechać ta matka nie może!!!

Gość gość
podrzućcie jeszcze link do kolażu to wyslę temu jarkowi wiadomość na fb

Gość gość
Blubry starego Marycha, jeszcze raz polecam, Kciukiem. Będziesz wiedzieć co to nasza GWARA, nie teksty z obory.

Gość gość
kolaż do Jarka wysłany !

Gość gość
wyślijcie jeszcze jak Noxa liże sobie Suty na Su

Gość gość
Noxelia porządek to zrobimy z Witem i z twoją rentą

Gość Namysłów województwo opolskie
Olesno to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie oleskim ma 10 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne ool

To chyba z bliska nie jesteś. Tym bardziej, że nie ma czegoś takiego jak mowa wsiurow, jakKto nazywasz, bo każde tegoOtypu słówko pochodzi z gwary. A "zaś" właśnie do takich należy.

Gość gość
więc noxelia twierdzi że matka do niej jedzie, twierdzi też że mieszka z witem, a kciuk pisała że matka nie wie o tym że wit tam mieszka czyli co znowu ucieknie z lapem do piwnicy? ktoś klamie jak z nut i zapewne to noxa, bo Jarosław po co miałby niby kłamać

Wydawnictwa normatywne nie tylko nie sygnalizują, żeby słowo zaś było kolokwializmem (np. Nowy słownik poprawnej polszczyzny PWN), lecz nawet oceniają je jako wyraz książkowy (np. Inny słownik języka polskiego). Dawnym znaczeniem wyrazu zaś (od za się) było 'znów, znowu; powtórnie, ponownie'; por. np. „Jedź w dobry czas, abych cię zaś oglądał zdrowo.” (J. Kochanowski); „Witold ziemię żmudzką, którą był Krzyżakom postąpił, zaś opanował” (Marcin Paszkowski, XVII w.). To historyczne znaczenie zaś przetrwało w polszczyźnie dialektalnej, por. np. „Ja do niej mówię, a ona zaś swoje’’, por. także gwarowy fraz. na zaś ‘na potem’, np. „To sobie zostawię na zaś’’, „Nie ma się co martwić na zaś’’. Nie ulega wątpliwości, że zaś w tym znaczeniu występuje tylko w gwarach i w mówionej, regionalnej odmianie polszczyzny. Xxxxxxx Skopiowane z linka pomarańczy powyżej.

Gość gość
spoko kciuk prędzej czy później wszystko tu wywali jak zawsze, nie uczysz sie na błędach noxa

Gość gość
Noxelia jak pokłócisz sie z kciukiem to i tak nam wszystkie powie co widziała u ciebie w domu

Na chłopski przekład nie ma nawet sygnału, że to słówko jest kolokwializmem, czyli po twojemu wsiurskim gadaniem. Skoro czegoś używam i o czymś mówię, to mam pojęcie, uwierz, świętej pamięci moja babcia dyrektorka polonistka wiedziała lepiej niż byle madrala z kafe :-O

Gość gość
ruski gżdyl na widok kciuka pewnie wścieklizny dostanie blehehe

Kuzwa ja pkpem mam jechać.ostatni raz jechałam rok temu właśnie do noxy.... a z powrotem nie dałam rady, Maciej po mnie noxa jechał... będzie przygoda

Gość gość
czyli ten zietkowski to jakis przy/j****lbo fejk skoro noxa bez problemu kciuka bedzie goscic

Gość gość
Noxelia czadu to da kciukiem jak wywali nam tu wszystko na kafe co u ciebie sie dzieje i jak wit będzie siedział w pace

Gość gość
Noxelia już raz byłaś na policji, zgłaszałaś i cie odesłali bo morderstwo nie zostało popełnione :D idz na te policje, znów sie z ciebie pośmieją

Gość gość
Witaj rozrywko do kawy, mcua :***

Gość gość
ale ta kciukiem jest chora, do matki noxy nie pojedzie bo ma fobie ale do noxy na chlańsko to już tak

Gość gość
""odbierze mnie zaś ". Czy to odnosi się do tego co tu nawklejałaś? Oj kciukiem kciukiem. Gubisz się, ale co tam, upieraj się że masz racje co do WIELKOPOLSKIEJ GWARY. wisi mi to. Pa :*

Gość gość
"po mnie przyjedzie zaś" kciuk faktycznie, polonistka z doopy :)

Gość gość
szuja kciukiem znowu udaje przyjaciółkę noxy, rzyg