Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie umiem czytać ze zrozumieniem, skupić się

Polecane posty

Gość gość

(mam tutaj na myśli dłuższe teksty). Sięgam po książkę i... nie umiem się skupić, czytać ze zrozumieniem. Coś się ze mną dzieje... Wracam do poprzednich fragmentów, ale nie ma w tym zagłębienia się, myślenia abstrakcyjnego (czytam książki psychologiczne - ale nie pseudoporadniki, filozoficzne). Przeraża mnie to, zastanawiam się, czego to jest wina? Moich niezdolności umysłowych czy po prostu za małego skupienia? Czuję się mało inteligentna, a bardzo chciałabym się w to wgłębić, analizować, wyciągać wnioski... Kiedyś słynęłam z szybkiego czytania ze zrozumieniem. Na polskim się nudziłam, bo raz dwa przeleciałam wzrokiem po tekście i wszystko z niego wiedziałam. Co się ze mną stało dziś? Za mało praktyki (dziś czytam mniej niż kiedyś), problemy z pamięcią? Ale im bardziej próbuję praktykować, tym bardziej czuję się załamana.. nadal niewiele zapamiętuję, logika gdzieś ucieka. Może to przez nerwicę? Czy ktoś z was też tak miał?

Gość gość
a ile masz lat?

Gość gość
23... Więc na karb dojrzewania złożyć się tego nie da.

Gość gość
powód jest prosty, czytasz nudne i nieinteresujące książki

Gość gość
Ale to są dla mnie ciekawe książki! tematyka mnie interesująca.. a ja nawet ze zwykłych przygodowych, które się bardziej lekko czyta, prawie nic nie zapamiętuję (ale ostatnio przygodowych prawie nie czytam). Nie wiem, co się dzieje, przeraża mnie to. Zatrzymałam się na poziomie gimnazjalistki pod względem poziomu intelektualnego (?). Nawet języka ciężko mi się uczy.

Gość gość
Ja ogólnie zawsze miałam umysł analityczny, wyłapywałam najdrobniejsze nieścisłości w wielu rzeczach etc etc. A teraz czuję się jak dureń. Ja nawet jak oglądam film, to nie umiem go jakoś ładnie podsumować, mimo że emocjonalnie na mnie "zadziałał". Mój język trochę zubożał, czasem brakuje mi słów (A zawsze ładnie mówiłam). Ale to pewnie da się rozwiązać przez czytanie większej ilości książek po prostu, tylko najpierw trzeba poprawiać koncentrację i pamięć. Przeraża mnie jednak, że tak już będzie zawsze..

Gość gość
szkoła skutecznie zniechęca dzieci do czytania książek wciskając im na siłę bzdurne i nudne lektury których nikt nie chce czytać

Gość gość
Jaka szkoła? Ja zawsze lubiłam czytać... A z lektur.. uwielbiałam nawet Ogniem i mieczem czy Krzyżaków... Teraz jestem dorosłą kobietą i sama chcę czytać różne książki.

Gość gość
do psychologa

Gość gość
up

Gość gość
Witaminy z gr b, magnez, kw foliowy i żelazo

Gość gość
13:35, dziękuję ;) biorę magnez (bo mam nerwicę i serce pobolewa nieraz), jem dużo mięsa, ale może dorzucę kwas foliowy i lecytynę..

Gość gość
up

Gość gość
Mam podobnie, tylko, że jestem facetem. Nieraz mam tak, że czytam i nic z tego nie rozumiem, brak skupienia, mózg nie pracuje. A nieraz odwrotnie.

Gość Gothic
To zupełnie normalne. Obecnie większość osób tak ma. To skutek tworzenia się w naczyniach krwionośnych mózgu mikro-zatorów zrobionych z mieszanki tłuszczu i cukru. W celu ich zniwelowania należy być jak najwięcej w ruchu, a nocy odpowiednio długo spać (8-10 godzin).

Gość gość
up

Gość Ilona89
Ja miałam takie problemy i po badaniach okazało się, że to problem z niedoborem magnezu. Początkowo suplementacja nic nie dawała, okazało się, że preparat który brałam bardzo słabo się przyswaja - neomag forte. 2 miesiące i zero poprawy. Dopiero jak trafiłam na chelat magnezu z chela-mag b6 poczułam się zdecydowanie lepiej i to już po 2 tygodniach przyjmowania!

Gość gość
A bierzesz coś na nerwice? Ja nie mogłam się skupić jak brałam psychotropy

Gość gość
mam to samo

Gość gość Danuta 36
Pytanie czy brak skupienia powoduje niemożność czytania ze zrozumieniem, czy po prostu masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem, jako takim i błędnie to interpretujesz jako brak skupienia. Ja na sam początek bym albo poszukała pomocy u psychologa, albo jeżeli nie chcesz zaczynać od tego kupiła takie tabletki Mind Up - bez problemu dostaniesz je na przykład na Allegro i zobaczyła jaka jest reakcje (środek oparty na naturalnych składnikach, więc bezpieczny w zastosowaniu)