Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy jeśli uklęknę podczas przyjmowania Komunii Świętej kapłan nie udzieli mi jej

Polecane posty

Gość gość

Kapłan mi ją poda, czy nie? Kiedyś nie wiedziałam, że uklęknięcie w tym momencie może być dla niektórych księży problemem. Nie miałam pojęcia, że walczą z tym. Zrozumiałam to teraz, gdy się nawracam! Naprawdę NAWRACAM. Czy jest właściwszy moment w czasie całej Mszy Świętej na uklęknięcie, jak nie wtedy, gdy przyjmuje Chrystusa? Dlaczego księża każą wtedy stać? Jeśli wcześniej mówię "Panie nie jestem godna, abyś przyszedł do mnie...", a potem stoję przed Nim jak przed równym, to gdzie tu sens, logika? NIE MIAŁAM POJĘCIA, że wielu (większość?) księży drażni postawa klęcząca podczas przyjmowania Komunii, dorabiają ideologię, że postawa stojąca to postawa zmartwychwstania, że ważne jest to co ma się w sercu itd. Owszem, najważniejsze jest to co mam w sercu, ale kto mi zabroni uklęknąć podczas przyjmowania Żywego Chrystusa??? Zwłaszcza, że tak nakazuje Pismo Święte. Czy rzeczywiście, jeśli uklęknę, kapłan nakaże mi wstać i nie udzieli mi Komunii? Jeśli tak, to na czyich usługach są kapłani -boskich czy piekielnych, bo kogo drażni klęczenie przed Bogiem, jak nie Szatana właśnie?

Gość gość
Ja tez tego nie rozumiem. To jest nowoczesna postawa kościoła. Tylko w tych bardziej "staroświeckich" kościołach pozostały specjalne klęczniki na całą szerokość kościoła do przyjmowania Komunii. Jednak zdarza się to z tego co widzę rzadko. Ja kiedyś właśnie myślałam o tym jak to rozegrać żeby klęknąc i nie zaburzyć porządku rozdawania Komunii a stało się to po tym jak podczytałam dzienniczek siostry Faustyny i tam było coś napisane, chyba nawet sam Jezus mówił że takie przyjmowanie na stojąco to już nie potrafię ci dokładnie słowo w słowo zacytować ale odczytałam to że jest to profanacja.

Gość gość
No właśnie... Też obiło mi się o uszy, że przyjmowanie Komunii Świętej na stojąco to profanacja. Przecież w czasie całej Mszy nie ma właściwszego momentu na pozycję klęczącą. Tak, kiedyś klęczało się podczas przyjmowania Komunii, później to znieśli, wprowadzili zwyczaj procesji i przyjmowania na stojąco, ja się nad tym w ogóle nie zastanawiałam, zresztą raz chodziłam do kościoła, raz nie. Pamiętam, że podczas jakiejś Mszy (nie tak dawno) ksiądz instruował "komunię przyjmujemy w pozycji stojącej, zmartwychwstania". I co, jeśli ja uklęknę? Nie otrzymam Komunii? Przecież Ksiądz nie może mi zabronić klęczenia przed Bogiem. Teraz jednak gdy się nawracam, znalazłam Boga, czuję, że muszę uklęknąć w czasie Komunii. Po prostu muszę. Co będzie jeśli podejdę w procesji i uklęknę przed samym przyjęciem? Kapłan może mi jej nie podać? Co wtedy zrobić? Odejść, jeśli nie chcę przyjąć na stojąco? Nie rozumiem tego.

Gość gość
A weź takiemu "kapłanowi" narób wstydu i się GO WPROST zapytaj czy ma problem z kręgosłupem czy mu ktoś ogórka w duupsko wsadził że ręki nie może zniżyć?! Kiedyś byłam w dwóch osobnych cerkwiach, z czystej ciekawości, gdzie ludziom ksiądz podawał zamoczone kwadraciki chleba w winie, tą samą łyżeczką , a w drugiej, każdy łykał łyk "wina" z tego samego kielicha bez wytarcia po każdym łyku osoby . a FUJ!!!!!!!

Gość gość
Ja klekalam w Polsce raz i ksiadz mi podal komunie , choc wszyscy podchodzili . Zagranica wszyscy tez podchodzili na stojaco , a niektorzy nawet biora do lapy komunie ( Boze wybacz im ), a ja ukleklam i .. ksiadz byl w ciezkim szoku ale podal Komunie . Ludzie nie bierzcie Komuni od szafarzy , tylko rece konsekrowane kaplana moga trzymac Cialo Chrystusa , inne to profanacja .

Gość gość
Papiez Franciszek rujnuje Kosciol , az wkoncu doprowadzi do powstania jednej swiatowej religi .Czytajcie bloga - czy papiez franciszek to falszywy prorok . Polecam Oredzia z Nieba , ktore sie sprawdzaja :czyt. na paruzja info .pl. Blog : Dziecko krolowej pokoju . Papiez franciszek wraz z Antychrystem zniosa Najswietrza Ofiare i od tego momentu minie 1290 dni do Powtornego przyjscia Chrystusa , wedlug Apokalipsy sw. Jana . Ludzie czytajcie oredzia na paruzja info i nawracajcie sie !

Gość gość
Gość dziś -Papież Franciszek nie ma nic wspólnego z przyjmowaniem Komunii na stojąco, to wprowadzono wiele lat wcześniej. Jest niewygodny, bo jest Bożym Człowiekiem -i to niektórych uwiera. Ale nie zbaczajmy z tematu :)

Gość gość
Wiecie co, ja chcę przyjmować Komunię na klęcząco. Myślę, że za pierwszym razem zostanie mi ona podana ze względu na efekt zaskoczenia, ale później spodziewam się nawet jakiegoś kazania zniechęcającego do klęczenia, jeśli inni też zaczęliby uklękać, -np.kazania o pustych gestach itp, tak by zawstydzić tych, którzy klękają. Czytałam na hednym forum, że ksiadz trzasnął takie kazanie. Czytałam też, że gdzieś ksiądz, gdy kobieta uklęknęła do Komunii kazał jej wstać i wrócić o ławki. I tak zastanawiam się O CO TU CHODZI ? Jestem w szoku, odkąd się zorientowałam, że księża nie chcą, aby ludzie klękali podczas przyjmowania Komunii. Dlaczego można do rąk, ale jak ktoś uklęknie, to już nie można? Komu nie pasuje, by przyjmować Chrystusa na klęcząco? Kogo to razi?

Gość gość
po co na kleczaco? wiekszosc przyjmujacych to pewnie 40 plus, pelno dziadkow. dla nich lepiej na stojaco, bo od klekania i wstawania to im sie w glowie zakreci, cisnienie skoczy, kregoslup, inne bole zwyrodnieniowe. e, tak jest lepiej

Gość gość
I jeszce czytałam na jakimś forum o takim przypadku, ale już nie w Polsce, że ktoś uklęknął z boku procesji, ksiądz podszedł, ale powiedział, aby wstał, bo inaczej upuści. Ten człowiek dalej klęczał, ksiądz dalej swoje, żeby wstał, bo upuści, tamten nie wstawał, więc rzeczywiście ksiądz upuścił na podłogę. Ale ten ktoś nie stracił zimnej krwi, tylko pochylił się i z podłogi przyjął Pana Jezusa. Wiecie co, mnie to śmierdzi ogniem piekielnym i w głowie mi się nie mieści, że księża nie chcą, aby ludzie uklękali podczas przyjmowania żywego Chrustusa. Akurat wtedy, gdy najbardziej powinno się wręcz paść na kolana, to ksieża zabraniają! A czy ktoś komuś może tego w ogóle zabraniać? Kościół to jest Dom Boży, a nie jednego czy drugiego księdza i to Chrystus jest gospodarzem, a nie Proboszcz.

Gość gość
gość dziś -kto nie może uklęknąć ze względu na wiek, czy stan zdrowia, to wiadomo, że na stojąco może przyjąć. Ale jeśli ktoś może uklęknąć, a naprawdę, ale NAPRAWDĘ wierzy, że właśnie przyjmuje Żywego Chrystusa, a nie opłatek do pomemłania, powinien paść na kolana.

Gość gość
gość dziś Zdziwiłbyś się :) Na Mszy zawsze są i młodzi i starzy :-) A w niektórych kościołach i o niektórych godzinacj nawet najwiecej młodzieży.

Gość gość
A tak sobie jeszcze pomyślałam, że w szpitalach, gdy się przyjmuje Komunię, to na klęczaco, jeśli ktoś daje radę uklęknąć, a w Kościele to już na klęcząco nie można, bo księżom nie pasuje. A dzieci, gdy idą do Pierwszej Komunii to przyjmują na klęcząco czy na stojąco, bo nawet nie wiem?

Ci księża, których opisujecie to jakaś patologia. :O osoba, która klęka przed przyjęciem Komunii jest najprawdopodobniej bardzo świadomym wiernym. utrudnianie przez KSIĘDZA oddania czci BOGU nie mieści mi się we łbie. to z tym upuszczeniem hostii - mam nadzieję, że fake

Gość gość
Niestety od iluś tam lat to się dzieje na szeroką skalę. Na niektórych forach katolickich są dyskusje, bo ludzie chcą klęczeć, a ksieża nie pozwalają, albo zawstydzają przed innymi. Nawet polikwidowano w polskich kościołach takie specjalne miejsa, gdzie ludzie klękali przed ołtarzem (ktoś starszy, choćby chciał często już nie uklęknie bez tego, bo nie będzie się miał czego podtrzymać). Wiem, trudno w to uwierzyć, brzmi nierealnie, jak jakiś żart. Bywałam w róznych kościołach i wszędzie już Komunia tylko na stojąco. Nawet jacyś zakonnicy w Trwam wypowiadali się przeciwko klęczeniu akurat w tym momencie, a na własne uszy słyszałam, jak raz ksiadz zanim zaczął udzielać Komuni pouczył, że "Komunię przyjmujemy na stojąco". I ja tego nie rozumiem!

Gość gość
no to moze panowie ksiezulkowie maja grzeszne mysli i im sie to kojarzy z kleknieciem do f.iuta. dla mnie wszystko jest mozliwe. skoro nie zycza sobie zeby kleczec na wysokosci ich 20 guzika to trzeba to uszanowac

Gość gość
A ja wczoraj postanowiłam, że będę klękać do Komunii. Jeśli ksiądz jest takim grzesznikiem, że z tego powodu mi odmówi Komunii Świętej, to nic już na to nie poradzę. Nie znam godniejszej postawy do przyjęcia żywego Chrystusa, w końcu wcześniej podczas Mszy wypowiadam słowa "nie jestem godna Panie, abyś przyszedł do mnie", więc jak mogę później nie uklęknąć w takim momencie, tylko stanąć jak z równym, chociaż wcześniej w różnych mniej ważnych momentach podczas Mszy klęczę? Dziwi mnie, że klęczenie akurat Księży i akurat w Kościele może w ogóle razić -coś tu jest nie tak i to bardzo!

Gość gość
Zgadzam się z wami jak najbardziej ! U mnie jest tak samo ,przyznam się ,że jako jedna z nielicznych klękałam do komunii w mojej parafii,szczególnie kilka lat temu kiedy jeden z księży do tego nawoływał. Ksiądz Marcin , niestety już nie ma go u nas ,był księdzem specyficznym, bardzo skromny dosłownie w ubiorze,dawał kazania z ambony i takie o piekle i nawoływał do klękania przy komunii. Niestety jak tylko został odesłany do innej parafii ludzie przestali klękać . Ja długo wytrwałam , ale w końcu się poddałam .Jest mi wstyd . Z drugiej strony poddałam się dlatego ,że przyjęto u mnie w parafii inną formę,która łączy klękanie z pozycją stojącą. Przed samym przyjęciem kłaniamy się (przyklękając) po czym przyjmujemy komunię na stojąco. Ministranci przyjmują tylko na klęcząco.

Gość gość
Sama nie wiem. Z jednej strony nie chciałabym łamać tzw. jedności gestów a z drugiej strony, samo serce rzuca na kolana, wobec obecności Boga, który przychodzi do mojego serca. Ja na razie wymuszam Komunię Swiętą na klęcząco i wielu moich znajomych też. I powiem wam, że niejednokrotnie odczułam wielkie wzruszenie kapłana udzielającego Komunii. Niedawno jednak usłyszałam, że to może być subtelna pycha...Dla mnie to jest miłość i wielka cześć a nie żadna pycha. Robię to, co serce mi każe i klękam przed Miłością. Tak samo przed Najświętszym Sakramentem staram się zawsze klęczeć. Na widok szafarzy nadzwyczajnych robi mi się dosłownie słabo. Świętokradztwo i jeden z poważniejszych błędów kościoła. I tak u nas jest jeszcze nieźle. Na zachodzie zlikwidowali spowiedź uszną! Ludzie w grzechach śmiertelnych przystępują do Komunii Świętej! Zgroza!

Gość gość
Akurat jeśli chodzi o spowiedź uszną, to ona nie ma żadnego potwierdzenia w Biblii.

Gość gość
I co z tego? A gdzie jest uzasadnienie zasady "sola scriptura" ? Może w Biblii?! Luter w swojej pysze coś sobie ubzdurał, a Kościół Chrystusowy jest założony przez Jezusa Chrystusa i jest prowadzony przez Ducha Świętego, Który cały czas się w nim objawia i go instruuje. Jezus powiedział "...którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie są im zatrzymane". To niby jakim cudem apostołowie mogliby weryfikować, komu udzielić rozgrzeszenia, uprzednio ich grzechów nie poznawszy?! No, kiedyś grzechy wyznawało się publicznie a grzesznik nie miał prawa wstępu na Eucharystię latami! Dziękujmy więc za to, że to zostało złagodzone.

Gość gość
oczywiście że poda , a takie przyjmowanie pragnie i poleca Maryja jako bardzo właściwe , po za tym duchy prześladowcze uciekają od takiego co klęka gdyż nie mogą tego ścierpieć i uciekają. Jest to wielka pomoc dla człowieka i wielka radość dla Boga .

Gość gość
To ja Autorka. Od czasu, gdy założyłam ten temat, przyjmuję Komunię tylko na klęcząco i daje mi to dużo radości. Wcześniej to był bardziej "opłatek", a teraz bardziej czuję w tym Boga. Księża podają Komunię, nie miałam z tym problemu póki co, ale jak trafię w jakimś Kościele na księdza, który głośno ogłasza, że komunię przyjmujemy "na stojąco w pozycji zmartwychwstania", to nie ustawiam się w procesji do niego, tylko do innego księdza, gdzieś z boczku.

Gość gość
To ja Autorka. Od czasu, gdy założyłam ten temat, przyjmuję Komunię tylko na klęcząco i daje mi to dużo radości. Wcześniej to był bardziej "opłatek", a teraz bardziej czuję w tym Boga. Księża podają Komunię, nie miałam z tym problemu póki co, ale jak trafię w jakimś Kościele na księdza, który głośno ogłasza, że komunię przyjmujemy "na stojąco w pozycji zmartwychwstania", to nie ustawiam się w procesji do niego, tylko do innego księdza, gdzieś z boczku.

Gość Mandragoraaa
Witam. Droga Autorko w zupelnosci Cie popieram. Ja niestety nie moge przyjmowac Komunii nad czyn ubolewam, jednakze cale zycie przyjmowalam ja na kleczaco i jesli bym miala taka sposobnosc dalej byj ja w takiej formie przyjmowala. Dla mnie taka forma jest okazaniem szacunku, pokory, milosci i oddania Bogu. Kosciol od wiekow zmienial sie wzgledem roznych okolicznosci, osob i mentalnosci. Jezus powiedział "...którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie są im zatrzymane" rownie dobrze mozna to tlumaczyc jako wybaczenie. Badzmy milosierni i wybaczajmy. Kto okaze milosierdzie sam milosierdzia dostapi.

Gość gość
Postanowiłam , że nie będę chodziła na eucharystię do mojej parafii, ponieważ jeśli klękam do komunii świętej zawsze ks. proboszcz ale nie tyko mamroczą coś pod nosem , są niezadowoleni,że muszą ugiąć karku. Gdyby postawili balaski nie byłoby problemu , tak jest w wielu kościołach w Warszawie.

Gość gość
Postanowiłam , że nie będę chodziła na eucharystię do mojej parafii, ponieważ jeśli klękam do komunii świętej zawsze ks. proboszcz ale nie tyko mamroczą coś pod nosem , są niezadowoleni,że muszą ugiąć karku. Gdyby postawili balaski nie byłoby problemu , tak jest w wielu kościołach w Warszawie.