Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 ToZnowuMy

zebromarchewka

Polecane posty

Go艣膰 To ja od kota
Tez tak musze zrobic Midelko, kupie kilka zi贸艂 i wymieszam :) Dobrze na mnie robi rumianek i pokrzywa a np po herbacie mietowej nie czuje sie dobrze , nie wiem czemu i nie moge tez owocowych pic bo nie cierpie herbat owocowych, brzydze sie ich. To jest moim zdaniem tylko ponizenie owocow ;)

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Hehgo艣膰
Dobry Wiecz贸r :-) x To Ja Od Kota okaza艂a si臋 po bli偶szym poznaniu Muszk膮 Owoc贸wk膮 :-D ;-) x Ja tam jem 偶eby z g艂odu nie umrze膰, a troch臋 czasem z rozs膮dku dla zachowania si艂 fizycznych. Ma to swoje zalety. Mog臋 od偶ywia膰 si臋 zdrowo lub niezdrowo. Dla mnie 偶adna r贸偶nica, wi臋c wybieram to pierwsze. Sk膮d mi si臋 to wzi臋艂o? Jako dzieciak by艂em przekarmiany, w艂a艣ciwie usi艂owany. A 偶e ka偶da pr贸ba wywarcia na mnie presji ju偶 od dzieci艅stwa przynosi艂a dok艂adnie odwrotny od oczekiwanego skutek ( np. ko艣ci贸艂 :-) ), to zniech臋ci艂em si臋 do jedzonka i tak mi ju偶 pozosta艂o :-) Do trzydziestki zachowywa艂em sta艂膮 wag臋 76 kg (niestety z czasem przyby艂o +10), co przy wzro艣cie 186 cm ( tu zagadka, bo pomi臋dzy dwudziestk膮 a trzydziestk膮 uros艂em ca艂y centymetr co daje 187),za du偶o raczej nie jest. Nawet nie by艂em przy tym przera藕liwie chudy, bo ko艣ci mam do艣膰 cienkie, ale elastyczne. Zaliczaj膮c seri臋 upadk贸w z r贸偶nych wysoko艣ci osta艂y si臋 ca艂e. My艣l臋, 偶e jako nastolatek w swojej diecie mia艂em sporo wapnia, st膮d moja wcze艣niejsza uwaga co do od偶ywiania Kicia Twojej c贸rki. Nie chwal膮c si臋, bo nie ma si臋 czym chwali膰, najd艂u偶szy m贸j lot trwa艂 przez trzydzie艣ci metr贸w, zako艅czy艂 l膮dowaniem w pryzmie 艣niegu bez z艂amania, skr臋cenia czy innego poturbowania. Oczywi艣cie 偶e w g贸rach :-) Ten wap艅 jest bardzo wa偶ny w diecie m艂odego cz艂owieka i inwestycja na przysz艂o艣膰. Brak贸w ju偶 tak 艂atwo si臋 p贸藕niej nie uzupe艂ni. x A co ja tak o sobie si臋 rozpisa艂em?! :-D Jeszcze introwertykiem mi odbije! :-D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ojj stara modelka bez zwi膮zku
Jeszcze introwertykiem mi odbije! x Raczej Ci to nie grozi... ;)

Udost臋pnij ten post

To ja od kota wczoraj "po herbacie mietowej nie czuje sie dobrze" x Mo偶e to by膰 efekt wych艂odzenia organizmu, 偶e nie czujesz si臋 dobrze po herbacie mi臋towej poniewa偶 mi臋ta jako zi贸艂ko jest wych艂adzaj膮ca. Przy (dzi臋ki Bogu ju偶 przesz艂ych :) ) objawach alergicznych mia艂am tak, 偶e ju偶 sam zapach mi臋ty powodowa艂 u mnie zaciskanie krtani i duszno艣ci. Teraz po uzdrowieniu ju偶 sobie normalnie popijam w mocne upa艂y herbatk臋 z mi臋ty z doniczki. I delektuj臋 si臋 jej smakiem i aromatem. Tak偶e to jest wszystko do uleczenia :)

Udost臋pnij ten post

To ja od kota wczoraj "nie moge tez owocowych pic bo nie cierpie herbat owocowych" x To, 偶e Ci臋 odrzuca od herbat owocowych to mo偶e by膰 sygna艂em albo tego, 偶e 贸w herbatki s膮 sztucznie aromatyzowane (szczeg贸lnie badziewek w saszetkach) albo, 偶e organizm wych艂odzony organizm nie chce kolejnych wyci膮g贸w owocowych... No bo ile tych owoc贸w mo偶e przyj膮膰? ;) Na og贸艂 herbatki owocowe s膮 lekko kwaskowe a owoce g艂贸wnie s艂odkie - szczeg贸lnie, 偶e to by艂o g艂贸wne po偶ywienie w tylu kg (nie rozumiem tego bo po p贸艂 kg truskawek dostaje czkawki - efekt wych艂odzenia przewodu pokarmowego a po 1 kg truskawek w sumie jedz膮c w ci膮gu dnia to my艣la艂am, 偶e urodz臋;) ) to i smak te偶 Tw贸j jest nastawiony g艂贸wnie na s艂odkie. Gdzie艣 tam kiedy艣 czyta艂am, 偶e owocowe herbatki r贸wnie偶 s膮 wych艂adzaj膮ce raczej. Opr贸cz wyj膮tk贸w np. herbatki malinowej, kt贸ra spo偶ywana na gor膮co ma efekt napotny (co sprawdza si臋 przy przezi臋bieniach) czy np. herbatki z cynamonem czy imbirem, kt贸ra 艂adnie rozgrzewa.

Udost臋pnij ten post

Kicia Dobrym rozwi膮zaniem rozgrzania owoc贸w s膮 babcine kompoty :) Mo偶esz sobie zrobi膰 na teraz i na zim臋. Bardzo dobrze kompoty nawadniaj膮 ale nie tylko bo jedzone owoce z kompotu pi臋knie nawil偶aj膮 cer臋 :) I 偶eby dany kompocik by艂 smaczny - bez cukru bia艂ego - dodaj s艂odkie gruszki w wi臋kszych ilo艣ciach - to taki m贸j sprawdzony spos贸b albo daktyle / figi w zimie. A 偶eby by艂 kompocik rozgrzewaj膮cy dodaj ziele angielskie, kardamon, imbir (suszony albo 艣wie偶y) cynamon czy gwo偶dziki ;) Wg w艂asnych preferencji smakowych.

Udost臋pnij ten post

A i w tamtym roku odkry艂am, 偶e z owoc贸w z kompotu mo偶na robi膰 cudowne musy :) Miksujesz owocki i masz pyszny syc膮cy mus. Wg dr Kempisty bardzo nawil偶aj膮cy sk贸r臋 od wewn膮trz. A kompozycje owocowe mo偶esz robi膰 jakie chcesz. I masz owoce i masz na ciep艂o :) A z przyprawami kompocik nawet jest rozgrzewaj膮cy co przyspiesza trawienie :)

Udost臋pnij ten post

Hehgo艣膰 wczoraj "Jako dzieciak by艂em przekarmiany, w艂a艣ciwie usi艂owany" x oj tam, oj tam... rozpuszczony dzieciak :p wida膰, 偶e dobrze Ci臋 prowadzili skoro masz 艂adnie mocne ko艣ci na staro艣膰 ;) bo jest tak jak sam piszesz: "wap艅 jest bardzo wa偶ny w diecie m艂odego cz艂owieka i inwestycja na przysz艂o艣膰"

Udost臋pnij ten post

No i jeszcze napisze, 偶e wczoraj nastawi艂am kiszenie og贸reczk贸w, og贸runi贸w ;) Ustawiaj膮c w s艂oju pionowo uda艂o mi si臋 upcha膰 2,5 kg og贸rk贸w w jednym s艂oju :) Co ostatnim razem kiedy je uk艂ada艂am na poziomo nie by艂o mo偶liwe. Zacz臋艂am w贸wczas od kamionki - k艂adzione og贸rki na p艂ask z 2,5kg zosta艂o mi jeszcze ich w贸wczas na 2/3 tego s艂oja. A teraz zaczynaj膮c od s艂oja zmie艣ci艂y si臋 wszystkie og贸rki ca艂e 2,5kg :) Magia poziom贸w ;) Lepiej jak co艣 stoi ni偶 le偶y ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Modelka My艣lenie r贸wnoleg艂e :-D Ja w swojej kamionce ustawi艂em dzi艣 na baczno艣膰 3 kg og贸rk贸w :-) H-g

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Witajcie kochane czlowieczki , ale sie ciesze ,bo mam duzo czytania hehe, bedzie co robic.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MuszkaOwoc贸wka
Wszystko o mnie pieknie napisaliscie , wszystko sie zgadza. Racja z ta herbata owocowa - jest kwasna a ja jestem slodka dziurka ;) ( tak sie mowi na tych co lubia s艂odko艣c) ale uwaga - herbaty kawy nie slodze :) Mietowa herbata - dziwnie mi w brzuchu, takie mul膮ce uczucie i rowniez chrzan mi szkodzi a kiedys moglam duzo jesc do bialej kie艂baski a teraz nie. Kawa rozpuszczalna - tez muli az do gardla. I jeszcze zauwazylam ze nie moge pic sok贸w owocowych np tymbark- tez muli. Owoce lubie tylko w calosci i nic mi po nich nie jest , moge jesc do woli. Hg mam nadzieje ze nie spadles z gory centralnie 30 metrow tylko jakos bokiem ;) poziomo hahaha , napiszesz jak to bylo ? bo kot ciekawy ;) Modelko dziekuje za dobre rady i teraz juz drugi dzien pilnuje sie by pic ciepla herbate do jedzenia :) Bardzo jestem wam wdzieczna za mile slowa i zawsze cos fajnego i po偶ytecznego mozna przeczytac :) Hg do twojego wzrostu to waga dobra, dla mezczyzny kazda waga dobra , no moze ponad 100 kilo to juz za duzo troche bo dla zdrowia i kondycji niedobrze ale 86 kg dla mezczyzny to piekna waga. Milego dnia zyczy wam muszka owocowka ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MuszkaOwoc贸wka
Mialam kiedys kolezanke ktora bardzo zmuszala dziecko do jedzenia . To byl straszny widok . Dziecko z duza nadwaga, poliki az sie blyszczaly bo takie wype艂nione t艂uszczem. Wpychala jej na sile danonek a ta uciekala glowka przed lyzeczka i sie krzywila. Widac bylo, ze ja przekarmia i zmusza. Dziecko mialo pol roku, moze niecale i juz wtedy wpychanie tego danonka wydawa艂o mi sie niezdrowe, po pierwsze, ze ma艂ej nie smakowalo a po drugie ze danonki sa okropne podobno, sam cukier i samo dziadostwo.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MuszkaOwocowka
Zjadlam przed chwila pol duzego arbuza :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MuszkaOwoc贸wka
Ratunku ! :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Kiciomuszka Je偶eli zjad艂a艣 go razem z pestkami, to samo zdrowie ;-) Masz poza tym pewnie zarwan膮 noc Chodzonym do toalety x Mia艂em dzisiaj pe艂ne r臋ce nicnierobienia :-) Jestem wyko艅czony tym na maksa i zaraz poczo艂gam si臋 w kierunku sypialni x Pozdrawiam i 偶ycz臋 DobrejNocki H-g

Udost臋pnij ten post

MuszkaOwoc贸wka ;) A co mo偶e robi膰 MuszkaOwoc贸wka jak nie kr臋ci膰 si臋 tylko wok贸艂 owoc贸w? Nawet kosztem swojego zdrowia ;) x Arbuz obni偶a ci艣nienie to wi臋c i w toalecie b臋dzie wi臋cej ci艣nienia ;) Pesteczki te偶 polecam z tym, 偶e dobrze trzeba je gry藕膰 aby w ca艂o艣ci nie opu艣ci艂y przewodu pokarmowego i w贸wczas nie by艂oby z nich dobrodziejstw dla zdrowia. x Pozdrowka i dobranoc wszystkim :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MuszkaOwoc贸wka
Hehe ;) arbuz wyszedl juz ze mnie ;) skonczyl wychodzic o 5:30 Najpierw wychodzi艂 silnym parciem co 15 minut a pozniej co godzine ;) mam nadzieje ze juz skonczyl znecac sie nade mna ;) pestki byly super pyszne po zmiksowaniu zabkami ;) wszystkich sie nie dalo bo z lakomstwa szybko bieg艂y do udreczonego brzuszka ;) Brzuch mialam jak arbuz i bylo bardzo ciezko ;) Teraz juz jest ok ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Modelko uwielbiam kompot z gruszek z gwozdziami ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dzie艅Dobry :-) x Skoro Kiciomuszka ciekawa, to opisz臋 w kilku zdaniach Jak kamie艅 :-) By艂o to w Taterkach od strony po艂udniowych s膮siad贸w. Wypatrzy艂em pikny lodospad, dok艂adnie pionowy. Z uzyskanych informacji wiedzia艂em, 偶e ma ok 35 m. Mia艂em link臋 tzw. podci膮g 2 x 40 m, wi臋c wystarcza艂a. Na jego szczycie wygodna p贸艂ka skalna, na kt贸rej mo偶na by艂o stanowisko do zjazdu za艂o偶y膰, pogapi膰 si臋 i odpocz膮膰. By艂 ju偶 marzec, w nocy mr贸z, w dzie艅 ciepe艂ko. Postanowi艂em wcze艣nie wsta膰 i wdrapa膰 si臋 na ten lodowiec. Oko艂o po艂udnia mog艂o ju偶 by膰 niebezpiecznie, bo z wy偶szych partii tej g贸rki schodzi艂y lawinki py艂owe a czasem co艣 ci臋偶szego. Wstaj臋 rano a tu 艣nie偶yca, 艣wiata nie wida膰. Jedna kawa, druga kawa, dlalej 艣niegiem sypie a czas leci. Tak gdzie艣 oko艂o dziesi膮tej niebo si臋 przetar艂o i podszed艂em pod ten lodowiec. Godzina podej艣cia, zrobi艂a si臋 jedenasta. Na niebie 偶adnej chmurki, s艂o艅ce grzeje jak latem. Machn膮艂em r臋k膮 na te py艂贸wki, w ko艅cu wyprawa najwy偶ej na godzink臋. Za艂o偶y艂em stanowisko asekuracyjne i polaz艂em w g贸r臋. Tak pi臋膰-dziesi臋膰 metr贸w jeszcze w miar臋 spokojnie, ale ju偶 rozgl膮dam si臋 wok贸艂, gdzie by tu jaki przelot wrazi膰. Po pi臋tnastu metrach uda艂o si臋 w ko艅cu wkr臋ci膰 艣rub臋 lodow膮 w jaki艣 lodowy nawis. Asekuracja nabra艂a sensu. Polaz艂em wy偶ej, s艂o艅ce grzeje, pi臋kne widoczki, stado kozic skacze sobie po s膮siednim urwisku, bajka. Podszed艂em kolejne dziesi臋膰 metr贸w i sobie my艣l臋 - czas na jaki艣 hak, 艣rub臋, kostk臋, cokolwiek. Usi艂uj臋 wkr臋ci膰 艣rub臋. Nic z tego, za cienka warstwa lodu. Haka nie ma gdzie wrazi膰, wszystko przykryte lodem, szczelin pod nim nie wida膰. Podchodz臋 nast臋pne pi臋膰 metr贸w i zn贸w si臋 rozgl膮dam. Taka sama sytuacja. Mo偶na zapomnie膰 o kolejnych punktach asekuracyjnych. Co gorsza zauwa偶am, 偶e l贸d po kt贸rym si臋 poruszam ma ju偶 grubo艣膰 szyby okiennej i doskonale przez niego wida膰 p艂yn膮c膮 pod spodem wod臋. Kurcze, no s艂o艅ce stopi艂o mi lodospad! :-D Szybka kalkulacja, w d贸艂 czy w g贸r臋. W d贸艂 mam trzydzie艣ci metr贸w, w g贸r臋 pi臋膰. Wszystko si臋 wok贸艂 topi, wi臋c nie ma czasu. Od stanowiska asekuracyjnego do przelotu mam pi臋tna艣cie metr贸w. Od przelotu do mojej pozycji kolejnie pi臋tna艣cie, wi臋c po odpadni臋ciu asekuracja nie ma najmniejszej szansy zadzia艂a膰. P贸艂ka skalna praktycznie w zasi臋gu, wi臋c rw臋 do niej i w pewnym momencie trac臋 wszystkie punkty podparcia, odpycham si臋 od 艣ciany i lec臋 pionowo jak kamie艅. Je偶eli kto艣 pomy艣li, 偶e taki lot trwa sekund臋, dwie, to jest w du偶ym b艂臋dzie. Dla obserwatora tak, dla aktora akrobacji ju偶 nie. M贸zg zaczyna dzia艂a膰 na najwy偶szych obrotach, wszystko wok贸艂 przypomina mocno zwolniony film. Subiektywnie trwa to dobre kilka minut, ci rzucaj膮cy si臋 z wysoko艣ci samob贸jcy nawet nie wiedz膮 na jakie doznania si臋 pisz膮. No wi臋c spadam sobie jak to g臋sie pi贸rko a 艣ciana przesuwa si臋 zwolna przed oczami. U jej podn贸偶a by艂o zaci臋cie taka rynna wydr膮偶ona przez spadaj膮c膮 letnim wodospadem wod臋. W to zaci臋cie nasypa艂o/nakurzy艂o 艣niegu. Ka偶da jego warstwa by艂a bardziej puszysta od poprzedniej. Natura wytworzy艂a w tym miejscu doskona艂y amortyzator, dodatkowo zrobi艂a si臋 z tego r贸wnia pochy艂a odbiegaj膮ca j臋zorem od 艣ciany na dobre kilkana艣cie metr贸w. Na co艣 takiego spadaj膮 skoczkowie narciarscy po swoich lotach. Wpad艂em wi臋c w co艣 takiego na ugi臋tych nogach, po艣lizn臋艂o mnie w bok, zrobi艂em kilka fiko艂k贸w, otrzepa艂em si臋 ze 艣niegu, pozbiera艂em sprz臋t i uda艂em w kierunku schroniska na szklan臋 rumu tunzemsky'ego :-) H-g

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Modelka "oj tam, oj tam... rozpuszczony dzieciak :-P wida膰, 偶e dobrze Ci臋 prowadzili ..." x Za dzieciaka by艂em 艂asuch na wszystkie przetwory mleczne, kiedy bywa艂em w wakacje na wsi nie mog艂em si臋 doczeka膰 wieczornego dojenia, 偶eby dopa艣膰 jeszcze ciep艂e mleko od krowy. W mie艣cie z kolei po偶era艂em ca艂e opakowania mleka w proszku, to by艂 m贸j przysmak, zast臋powa艂 cukierki, czekolad臋 i lody razem wzi臋te do kupy. Nawyki przetrwa艂y do nastu lat a potem organizm powiedzia艂 DO艢膯 i przysz艂o niestety uczulenie na mleko. Tak, 偶e to "prowadzenie" Modelko zawdzi臋czam chyba samemu sobie :-) H-g

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 KociaMuszkaOwoc贸wka
Wlasnie jestem po przygotowaniu wielkiego sloja z ogorami ;) nie chcialy sterczec , po艂o偶yly sie , moj sloik ma u gory w膮skie wejscie musza lezec bo nie jestem w stanie ich ustawi膰. Moje prawdziwe naczynie na og贸rki gdzies wsiaklo ;) znow wladowalam duzo chrzanu czosnku i kopru i soli ciut wiecej niz wy . Poprzedni wk艂ad przetrwa艂 tydzien ( 2,5 kilo) i sie nie zepsuly. Staly na podlodze w kuchni na kafelkach i dobrze im bylo. Upa艂贸w nie ma , siper pogoda wiec czuja sie dobrze. Wieczorem juz bedzie mozna je jesc. Modelko mysle, ze ociepla sie jedzenie w inny sposob niz herbatka ;) pisalas o ociepleniu owocow poprzez robienie kompotow i nawet potem zimny kompot jest cieply dla przewodu pokarmowego. Chodzi o przetworzenie owocow,np jablko pieczone a nie surowe. A teraz s艂yszy sie duzo o surowej diecie( same owoce i warzywa) surowe. Czyli zaprzeczenie cieplej diety. Jest tyle tych diet, ze mozg moze zwariowa膰 od tego wszystkiego. Jeszcze Wam powiem, ze np jak bra艂am gotowa surowke z surowych warzyw to nie czulam sie dobrze w pracy. To surowe danie mnie mulilo ale gdy zrobie bogata surowke ( salatke) z takich samych warzyw i dodam np ananas oliwki fete kukurydze i gdy zrobie slodko kwasny lekki sos lub czosnkowy to wtedy czuje sie dobrze. Powiem Wam jeszcze , ze podobno nie mozna 艂膮czy膰 pomidora i ogorka zielonego w salatkach , to polaczenie jest niezdrowe :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kociomuszka
Ooooo dopiero zobaczylam teraz ze pisaliscie dzisiaj . Teraz sobie poczytam ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kiciomuszka
Ale suuuper opowiadanie o gorach. Wyobrazilam sobie wszystko , co napisales, cala ta sytuacje i nawet Twoje spadanie wolne sobie wyobrazilam , upadek na zgietych nogach i wszystko :) piekny opis. Czulam sie jakbym ogladala film katastroficzny :) a lubie takie. Czekalam z niecierpliwo艣ci膮 co bedzie dalej. Dziekuje Hg , myslalam, ze zapomniales opisac dla mnie ta przygod臋, ale jednak opisales :) Tez uwielbialam mleko w proszku ;) i chyba sobie kupie ;) jakis czas bylo nawet w granulkach i wtedy mniejsze bylo nara偶enie na us艂yszenie ;) nieraz dusilam sie mlekiem w proszku ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
>>>>>

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kiciomuszka
Mialo byc: nara偶enie na uduszenie ( telefon zmienil s艂owo ;) )

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Zar贸wno og贸rki, jak i pomidory s膮 smaczne. A do tego zdrowe chcia艂oby si臋 powiedzie膰. I tak jest, jednak warto pami臋ta膰, 偶e lepiej je je艣膰 oddzielnie. A to dlatego, 偶e wsp贸lnie sporo trac膮 na warto艣ci, bowiem 艣wie偶e og贸rki niszcz膮 witamin臋 C. 艁y偶eczka soku z og贸rk贸w jest w stanie zneutralizowa膰 witamin臋 C zawart膮 w 3 litrach pomidorowego soku.

Udost臋pnij ten post

dobranoc wszystkim :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dobranoc ludzikom kochanym :) Modelko bylas moze w Krakowie na uroczysto艣ci ? :) Milej nocy Wam zycze :) kot

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dobranoc! :-) x Kiciomuszka Modelka nawet je艣li nie by艂a w Brzegach, zapewne 艣ledzi艂a to wydarzenie z zaanga偶owaniem. Jedno i drugie jest wyka艅czaj膮ce fizycznie, wi臋c niech dziewczyna odsapnie ;-) x DobrejNocy Modelko :-) H-g

Udost臋pnij ten post