Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pytanie o dochod w 500 plus

Polecane posty

Gość gość

Zlozylosmy z mezem wniosek. Dochody itp chcieli za 2014 r. Wtedy nie przekraczalismy 800zl. Mamy jedno Dziecko. Od lutego 2016 maz distal podwyżkę i przekraczamy niedużo ja jestem na wychowawczym do wrzesnia. Poczta przyszla pozytywna decyzja. Czekamy na pieniadze-tylko czy oni tego nie zabiorą?? Ja niw wiem jak oni to sprawdzają. Zlozylismy bo pani w gminie poradzila zeby złożyć maz tlumaczyl jej jaka mamy sytuację wiem tylko ze ona nie dplaczyla umowy z podwyzka. Tylko dokumenty za 2014. Ktos moze wie co dalej??

Gość gość
Dziwne. W moim mieście najpierw kasa jest na koncie potem dochodzi decyzja pocztą. Przynajmniej ja tak miałam. Tak jak pani w mops powiedziała, jak tylko w systemie pojawi się pozytywna decyzja pieniądze lądują na koncie i wysyłają decyzję.

Gość gość
Dochód dotyczy 2014 r.a nie 2016 więc nic nie musisz zmieniać.

Gość gość
my skladalismy tez na dwoje w 2014 roku nie przekraczalismy w 2016 maz podjal prace i chcieli jego dochod z drugiej wyplaty jaka dostal z ta wyplata juz przekraczamy dochod na osobe takze nie wiem jak to u nas bedzie bo dalej czekam na decyzje :)

Gość gość
Lepiej się dobrze dopytaj, żeby czasem nie skończyło się tak, ze musisz oddawać kasę.

Gość gość
Jak przekraczacie dozwolony dochód to będziecie musieli zwrócić dodatek +odsetki. Liczy się dochód w/g deklaracji podatkowej.

Gość gość
Jak przekraczacie dozwolony dochód to będziecie musieli zwrócić dodatek +odsetki. Liczy się dochód w/g deklaracji podatkowej.

Gość gość
My musielismy dostarczyć zaświadczenie o zarobkach z czerwca 2015 , bo maz zmienil prace i aktualna umowe z lutego 2016, bo maz dostal podwyżkę. Podpisywaliśmy tez oswiadczenie, ze wszystko jest zgodne i niczego nie ukrywamy. Ja tez musialam dostarczyć umowe z 2015 roku i zaświadczenie.

Gość gość
My do wiosku musieliśmy dołączyć zaświadczenie z pracy o dochodzie uzyskanym za miesiąc marzec 2016r. Dostaliśmy decyzję negatywną. Za dużo zarabiamy w tym roku by dostać 500zl na dziecko.

Gość gość
Ale dlaczego sprawdzają za rokb2015 ,2016skoro wyraźnie jest powiedziane że dochody za 2014,?ja mam za 2014rok liche dochody i dostanę na dwóch a już za 2015mam większe i co?też powinnam zanieść?to wtedy nie dostanę bo przekraczam.I co?

Gość gość
To nie zanos ale pozniej nie dziw sie jesli za jakis czas przyjdzie c***ismo, ze musisz oddawać. Przy drugim nie trzeba ale jak składasz tez na pierwsze to jest wymagane.

Gość gość
Dlaczego pytasz.Poczytaj ustawę.Dochód uzyskany/dochód utracony...mówi Ci to coś.

Gość gość
Mi chodzi tylko o to,dlaczego żądają jakiś dochodów za inne lata skoro wyraźnie jest powiedziane że dochód za 2014jest potrzebny. A ja w przyszłym roku złoże podanie tylko o drugie bo wiem że na pierwsze nie dostanę bo mam większy dochód niż w 2014

Gość gość
W tym roku tez nie dostaniesz na pierwsze, bo sprawdza wszystko u us

Gość gość
będziecie musieli zwrócic. Takie jaja pewnie zrobił nie jeden polak i pewnie będą ściągać od nich tą kase. Tak samo jak z becikowym, jesli masz podwyzke to tak jakbyś zataiła dochód. Oni zakładaja ze składaja ci których sytuacja materialna sie nie zmieniła w w ciągu tych dwóch lat. Panstwa nie bedzie obchodzic, że jakaś pani Ela nie dołączyła informacji o podwyzce do dokumentacji:-) odpowiadacie za to wy. Swoją drogą, skoro przekracza wam dochód to po cholere skłądacie na 500+?

Gość gość
dochod z 2014 roku jest potrzebny bo dopiero skonczylismy składać za 2015!

Gość gość
Jak dlaczego :D ponieważ mogła Ci się zmienić sytuacja finansowa.Każdą zmianę dochodu należy zgłosić,żadna nowość.W ustawie jest wyraźnie napisane.

Rokiem bazowym jest 2014, tak jak w świadczeniach rodzinnych. Ale liczy sie też dochód uzyskany lub utracony. Także uważajcie. Nienależnie pobrane świadczenia będą w wielu przypadkach.

Gość gość
Modliszka dziękuję. czyli jak w 2014 miałam niski dochód i przysługuje mi na dwoje dzieci,ale w 2015miałam już sporo wyższy to co?nie składać teraz na dwójkę mimo,ze z dokumentów wynika że się należy?

Gość gość
Tu autorka. Maz w marcu tego roku dostal pensje po podwyzce- na umowie 2430. To nasz jedyny udokumentowany dochod. Za styczen i luty 2150. I co jak w kwietniu przekraczalam 10zl na osobę to juz nie dostane?? Kpina. W 2016 nie przekroczyliśmy biorąc pod uwagę okres od stycznia do kwietnia/maja. Nie rozumiem tego. A jakby w czerwcu stracił prace?? To nie liczy sie kwiecien i maj tylko czerwiec?? A moze licza dochód roczny?? Nie kapuje tego programu. Zwłaszcza ze ta babka nie chciała dokumentów za 2015 ani 2016r.a maz mowil ze dokladnie od marca ma wyższą pensje nie 2150 a 2430

Gość gość
Tu autorka. Maz jutro idzie pogadać z tą babką co wydala mu decyzje. Bo jesli potem mamy zwracać. Wy nie rozumiecie. Ja nigdy nie brałam żadnego zasiłku. Traf chcial ze akurat od 2014 roku jestem na wychowawczym robilam sobie zlecenia na czarno. I sie poprostu nie znam na zasilkach. Dawali 500- policzyliśmy dochód do marca 2016 nie przekraczaliśmy. Wyniósł on za 2014 rok mniej jak 600 za osobę w 2015 to samo i 16 to samo. Az do marca. Myślałam ze w gminie pracują kompetentne panie maz tez bo robi piętro niżej w wydziale budownictwa, skoro koleżanka 45 letnia pracujaca kilkanaście lat tam pomaga wypełnić wnioski i złożyć dokumenty to jakim cudem go by na minę wpuscila??

Gość gość
Nam tłumaczyła pani przyjmująca, że podwyżki się nie liczą, jeżeli nie nastąpiła zmiana pracy. Liczy się, jeżeli ma się nową umowę, zmienia się miejsce pracy itp. Ale zawsze warto zgłosić wszelkie zmiany, by potem w razie co nie trzeba było na raz oddać większej sumy :P

Gość gość
Te babki co pracuja przy programie 500+ to jakies pociotki. Sama jak bylam w zusie dostawalam sprzeczne informacje, wiec wiem jakie te kobiety stanowa rzetelne zrodlo informacji. Wy bedziecie odpowiadac za pobranie nienaleznego swiadczenia i podejrzewam ze po tym roku beda to weryfikowac

Gość gość
To to juz w ogóle jakiś żart. Podwyżki sie nie liczą??

Gość gość
wlasnie ja tez w 2014 mialam bardzo niskie dochody wlasciwie tyko zasiłek a od tego stycznia pracuję na umowe,pensje mam rozne bo np raz jest to 700 zł raz 400 i teraz tez nieweiem co bedzie dalej? narazie skladałam tylko dochod za luty chyba 2016 oczywiscie wszystkie papiery z 2014 no ale skoro teraz oni maja jakos to połączyc? jak to rok 2014 z 16? przecxiez w 2014 mielismy inną sytuacje,ja musialam brac pozycki zeby przetrwac a teraz to wszystko splacam ale oni pewnie stierwdza ze teraz skoro pracunje to jestem bogata? a jak rzuce prace? i znowu bede tylko na zasilkach> to co dostanę wetedy te 1000? bo na 2 dzieci. powinno byc tak ze liczy się tylko dochod z 2014 a z tego roku niech rozliczają za 2 lata.

Gość gość
nie powinni laczyc r 2014 i 16 bo wtweyd faktycznie ktos mogłby przekroczyc prog a wcale nie oznacza to ze jest bogaty bo to dochody z 2 lat.

Gość gość
My składaliśmy dowody naszych zarobków od 2013 do maja 2016 :D Ja ciągle na umowach zlecenie, teraz w maju bezrobotna i każda zmiana pracy musiała byś udokumentowana i dodatkowo zaświadczenia o zarobkach z pierwszego pełnego przepracowanego miesiąca w 2016. Mąż też, bo też ma dodatkowe zlecenia. Urzędniczka się za głowę łapała, jak to wszystko kserowała, bo miejsca w rubrykach brakowało :O Beznadziejnie ta ustawa wymyślona, bo przez tyle lat to sytuacja materialna rodziny mogła się zmienić kilka razy :O

Weźcie pod uwagę to, że często urzędnicy się mylą, a osoby też celowo zatajają swoje dochody i potem często przez przypadek, po jakimś czasie wychodzi, że ktoś pobrał nienależne świadczenie i jest lament, jak trzeba zwracać wszystko z odsetkami. W urzędach mają programy, które same liczą dochody, oni tylko wprowadzają dane. Poza tym chyba logiczne jest, że najważniejsza jest obecna sytuacja majątkowa, rok 2014 jest tylko BAZOWY, do którego i tak dolicza się wszelkie uzyski i utraty. Poza tym przecież wylicza się średnią i nie jest tak, że naraz wszystko sumują i wychodzi ileś tam ponad próg dochodowy. Zawsze dzieli się zsumowaną kwotę przez liczbę miesięcy, w jakich dochód był uzyskiwany.