Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Sikanie do piaskownicy

Polecane posty

Gość gość

Córka jest na etapie pożegnania z pieluchą. W ciągu dnia w ogóle jej nie nosi. Na spacer jej zakładam bo zdarzają się wpadki. Teraz jest ciepło i chcę całkowicie pozbyć się pieluch. Boję się jednak jak to będzie wyglądać. Córka w czasie zabawy często się zapomina i boję się że nasika np w trakcie zabawy w piaskownicy. Boję się reakcji innych matek. Co Wy na to? Spotkałyście się z czymś takim?

Gość gość
Najpierw poćwicz trochę w domu, pamiętaj też żeby przed spacerem posadzić małą na nocnik. Po pewnym czasie zauważysz kiedy chce jej się siku- drepcze w miejscu, zaciska nogi czy łapie się za krocze, wtedy ekspresowo gdzieś na bok. No i obowiązkowo na zmianę drugie spodenki. A mojemu takie zapominanie się zdarza się i teraz, chociaż ma ponad 4 lata. Kiedyś właśnie na placu zabaw, drewnianym na dodatek... co miałam zrobić, przeprosiłam innych rodziców i zabrałam go. Nie wierzę że jakiemuś dziecku nigdy się to nie zdarzyło i każdy chyba rozumie że to może być wszędzie. Co innego jak rodzic olewa komunikaty "muszę siusiu" bo i takie widziałam, w tym jednego biednego malucha, chyba świeżo wyrośniętego z pieluch który zsikał się w kolejce w sklepie, mama przecież nie mogła wózka zostawić i z nim wyjść...

Gość gość
Mała trochę się buntuje i często mnie nie słucha więc dodatkowo obawiam się scen. Często jest tak że ją o coś proszę a ona nagle wpada w złość i płacz. Boję się że będzie tak i w tej sytuacji że poproszę by poszła ze mną i zrobiła siku a ona zrobi mi akcje na cały plac zabaw. Wstydzę się tego. I nie potrafię sobie z tym poradzić.

Gość gość
Pracowałam kiedyś w sklepie. Przyszła mamuśka z berbeciem i ogląda jakieś drogie kremy na twarz (chciałoby się powiedzieć na ryj). Dziecko do niej co chwilę mówi "siusiu", a ona dalej gapi się w te kremy jak cielę i nic sobie nie robi z wołania dziecka. W końcu mały nasikał w majty, zrobił nam gigantyczną kałużę na środku sklepu. Matka nagle się ocknęła i z pretensjami do biednego brzdąca. Kremu nie kupiła, siki zostawiła i zwiała że sklepu z zasikanym dzieciakiem. Ja nie miałam pretensji do dziecka, bo miało prawo nie wytrzymać i puścić zwieracze, ale matka mogła uniknąć wpadki i przede wszystkim stresu dziecka. Jeśli masz trochę więcej oleju w głowie niż ta tępe dzida, z którą ja miałam do czynienia i potrafisz reagować na sygnały dziecka, to nie powinno być źle. Ja jako mana nie miałabym pretensji, gdyby inne dziecko nie wytrzymało i zsikało się na trawę czy nawet chodnik, ale do piaskownicy trochę by mnie wkurzyło, bo to już tam zostanie.

Gość gość
To krótka piłka- robi sceny, koniec zabawy na placu zabaw i wraca do domu. Tylko nie na zasadzie straszenia "jak się nie uspokoisz to wracamy", tylko jednen komunikat, najlepiej nie w formie groźby tylko pytania "uspokoisz się/wysiusiasz ładnie czy wracamy do domu?" a potem dziecko ponosi konsekwencje. Możesz przypomnieć że przecież ostrzegałaś, i dodać że następnym razem na pewno się ładnie uspokoi. Prędzej czy później załapie. Nikt z politowaniem nie będzie patrzył jak tylko nie dasz się wytrącić z równowagi ani nie pozwolisz małej rządzić.

Gość gość
mój późno pożegnał się z pielucha-miał 2,5 roku i dzięki temu uniknelam takich sytuacji. mały był świadomy i nie zapomniał się w zabawie... no raz było małe niefortunne wydarzenie w parku w Zelazowej Woli jak miał 3 lata...wyprzedził nas i poszedł z drugiej strony krzewu, zdjął spodenki i nasikal na trawnik, pech chciał ze akurat obok przechodziły 3 zakonnice w podeszłym wieku-ich miny bezcenne :D autorko pamietaj-to tylko małe dziecko.

Gość gość
Nie brakuje wśród nas matek które czekają tylko jak komuś dowalić. Wystarczy poczytać to forum. Dlatego łatwiej mi założyć pieluche na spacer niż wyjść i zmierzyć się z komentarzami na temat mnie i córki. Nie radzę sobie w takich sytuacjach. Do tego bunt dziecka też mocno daje mi się we znaki.

Gość gość
Zakładaj pielucha na spacer i tyle

Gość gość
Córka od września idzie do przedszkola więc i od tej pieluchy na spacerze muszę ją odzwyczaić.

Gość gość
Kup pieluchomajtki. Tłumacz ze siku tu się nie robi i wysadzaj... Ja bym nie chciała by moje dziecko bawiło się w piasku na, który sikają dzieci. U mnie w mieście place zabaw są zadbane, piasek wymieniany , większość jest ogrodzona bramą. Jakby się zdarzyło i matka przeprosiła to trudno- zdarzyło się małemu dziecku. Gorzej jakby matka całkowicie olewała takie sytuacje.

Gość gość96358
Najpierw naucz się panować nad dzieckiem bo tak piszesz jakby rządziła tobą a potem oduczaj pieluch.