Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co sądzicie o jodze

Polecane posty

Gość gość

Cześć wszystkim We wtorek idę na swoje pierwsze zajęcia z Vinyasa jogi i chcę zapytac o waszą opinię. Czy ktoś tu uprawia jogę? Jaki styl? Czy odczuwacie pozytywne skutki ćwiczeń? Czy jako facet nie będę czuł się głupio na zajęciach? Pozdrawiam wszystkich, którzy nie chcą spędzić życia na kanapie

Gość gość
z******ta jest joga. jestem facetem, mam 41 lat i 2 miesiące temu zapisałem się na jogę. nie wiem na jaką "odmianę", nie wiem czym one się różnią. ćwiczenia są super, świetnie robią na sprawność ciała, zwłaszcza w wieku takim jak mój, gdy już się oczuwa to że się nie ma 20 lat i tu i ówdzie pojawiają się różne "usztywnienia", szczególnie gdy prowadzi się siedzący tryb życia. jestem zachwycony.

Gość gość
Czyli nie miałeś problemów z wykonywaniem ćwiczeń? Nie jestem zbyt wysportowany, moja jedyna aktywność fizyczna wiąże się z pracą i trochę obawiam się czy dam radę, bo niektóre asany wyglądają na bardzo trudne. Jak to wygląda na początku? Dzieki za pozytywny komentarz, fajnie usłyszeć że dokonałem dobrego wyboru

Gość gość
nie ma znaczenia jak jesteś wysportowany, to nie o to chodzi w ogóle. jogi nie ćwiczysz po to żeby z kimkolwiek konkurować a po to żeby się rozwijać. ćwiczenia wykonujesz tak jak potrafisz, chodzi o rozwój i postęp a nie o natychmiastowe, perfekcyjne wykonanie. dobrego argumentu użył facet na stronie joga-joga.pl. ci którzy wymawiają się od ćwiczeń twierdząc że są "za mało rozciągnięci" przypominają ludzi którzy by mówili że są "zbyt brudni zeby się umyć". ja mam naprawdę dużo sztywności. np nie jestem w ogóle w stanie "zapleść" rąk tak jak w pozycji "orła": https://www.youtube.com/watch?v=6-qW88EYp1E i jeszcze długo jej nie zrobię bo nie jestem w stanie nawet zetknąć ze sobą łokci z przodu (rzecz którą większość ludzi spokojnie robi). no ale ćwiczę tak jak potrafię po prostu i nie przejmuję się tym bo tak jak pisałem - nie chodzi o to na jakim jesteś etapie tylko o to żeby za tydzień czy za miesiąc być o ten krok dalej.

Ja ćwiczę od niedawna, za namową koleżanki i muszę przyznać, że naprawdę się wciągnęłam. Moim zdaniem warto wybrać się na zajęcia testowe prowadzone przez instruktora, żeby wiedzieć co i jak, a później można też samodzielnie próbować w domu. Myślę, że facet na takich zajęciach to nic nadzwyczajnego, w końcu nie są to zajęcia tylko dla kobiet. Jeśli potrzebujesz akcesoriów, to tutaj znajdziesz m.in. świetne kostki do jogi: http://profireh.pl/70-kostki-do-jogi/ Mają też sporo innych fajnych dodatków w atrakcyjnych cenach, więc warto zaglądnąć. :)