Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Śląski gen otyłości?

Polecane posty

Gość gość
Przeciez na Śląsku zawsze było lepiej, górnicy byli grupą uprzywilejowaną. Gdy w czasach mojego dzieciństwa były pustki w sklepach, moja ciotka ze Ślaska kupowała mi ciuchy u siebie i przysyłała, bo tam zaopatrzenie mieli super. Full kasy płyneło na Śląsk i tak jest do dzisiaj. Przykład? Mój kuzyn, zona i dorosły syn wszyscy pracują na jednej kopalni, bynajmniej nie na dole. Chałupa nowa wystawiona, auto co rok zmieniaja, wakacje w egzotycznych krajach. Wszystko to za pensje górniczą plus dodatki. A i tak ciagle narzekają...

Gość gość
Chyba na jakimś innym świecie żyjecie. Ja byłam na co najmniej kilku śląskich weselach, bo mam męża Ślązaka, a przeprowadziłam się tutaj z Pomorza. Nie zauważyłam żeby ludzie byli otyli, wręcz przeciwnie. Jakość życia jest tu dużo wyższa niż np. u mnie nad morzem. Ludzi na więcej stać i więcej też w siebie inwestują. Co więcej dużo łatwiej mi było znaleźć pracę w zawodzie tutaj, niż u siebie w Trójmieście (jestem analitykiem finansowym). Więc dla mnie, osoby, która ma porównanie między Śląskiem i Pomorzem, gadacie jakieś bzdury.

Gość gość
a widziałyście te tłuste mordy z poznańskiego?

Gość gość
Mieszkam na pomorzu tez zauwazylam, ze coraz wiecej otyłych ludzi, tez się przeraziłam. Ta ilość az bije po oczach.

Gość gość
A kto niby kopalniom pomaga? Rząd? Wszyscy mają w d***e górników i górnictwo. I ja nie pisze o tych co grzeją d**y na stołkach u góry i zalosnych zwiazkowcach. Górników szanuję i cenie za to co robią. Za odwagę. Za to tych na górze to powinni wszystkich pozwalniac! Bo to co nawyrabiali to w głowie się nie mieści żeby jakaś żałosna planistka miała odprawę jak górnicy, trzynastki, czternastki. Wszystkie przywileje co górnicy tyrajacy na dole :o i tak zostały pogrążone finansowo kopalnie...przez jakichś pucybutow którzy nie wiadomo skąd przybyli, ale jedyne co chcieli to sie nachapac. Tak samo Warszawka ze Śląska ciagnie ile można. Z resztą skąd Warszawa nie ciągnie? Wczoraj zaplacilam 300 zl więcej za OC za ten sam samochód. Tak do góry poszło OC :o

Gość gość
NIE KARMCIE TROLLA. Dziewczyny, serio po co się rozpisujecie w takim durnym temacie. Przecież ten temat jest założony i karmiony przez jakiegoś trolla, który ma uciechę z tego, że plujemy na siebie ze względu na region pochodzenia. W sporej części wypowiedzi widać, że to typowa chamska pyskówka i wyzwiska, po co dajecie się wciągać w tą daremną, niemerytoryczną pseudo-dyskusję? Już po pierwszych wypowiedziach widać, że temat ten miał na celu poobrażanie innych (grubasy, wieśniaki, prymitywy i oblechy), i wyrzucenie z siebie jak największej liczby wrednych epitetów. x x x PODSUMOWUJĄC: ZAKOŃCZMY WĄTEK. po co karmić trolla?

Gość gość
Bo wiekszosc zon gornikow nie pracuje dlatego takie grubsze.Ja tez nie lubie tego regionu no i górników ktorzy uwazaja ze wszystko im sie nalezy.

Gość gość
Slazaczki to takie berty a ujadaja ze ho ho Slazaczki sa chamskie i malokobiece , byla kiedys taka chamska berta w piekielnej kuchni , jak ona wk.....a japolila ta morda i japolila idarla sie na wszystkich ( az ja w**********i) to wlasnie byla typowa slazaczka

Gość gość
Slazaczki nie pracują? Wyjdź już z PRLu moja droga. Te czasy kiedy slazaczki mogły nie pracować już dawno przeminely z wiatrem.

Gość gość
Górnikom się bardziej należy niż urzędnikom i pielęgniarkom

Gość gość
,,- zrobić wesele na 220 osób - polecieć w podróż poślubną na Malediwy - zrobić sobie dwójkę dzieci w ciągu 2 lat - wyremontować od zera calusieńkie 4-pokojowe mieszkanie i to wszystko z pensji jednego męża-górnika, bo ona od 6 lat z własnej woli nie pracuje, podobnie jak jej matka? Na fb widzę co tydzień zdjęcia "nowych pazurków" - całkiem nieźle, jak na śląską bidę.' no i właśnie a wam żal d**e ściska ;) mamy sie na Śląsku świetnie wysokie zarobki,czternastki, barbórki górnicze. Ryzyko zawodowe jest ale górnictwo ma sie u nas we krwi.Wysokie emerytury pozwalają na spokojną starość. Jemy sobie rolady, kluski i inne dobrocie w domach lub restauracjach bo nas stać. U nas nie je się tanich pierogów z serem okraszanych jakimś gównem ;)

Gość gość
Nic się im k***a nie należy, już dawno powinny w tym kraju funkcjonować inne formy energetyki, a nie wiecznie ten cholerny węgiel. Nie dość że truje to środowisko to jeszcze wiecznie trzeba do tego dopłacać.

Gość gość
Tak tak a fabryki np. na prąd będą tańsze w utrzymaniu niż na ten węgiel. Hahaha idiotka :D

Gość gość
Jakie k***a fabryki na węgiel? Era maszyny parowej skończyła się już dawno temu, cały świat odchodzi od paliw kopalnych, bo zatruwają atmosferę. Czas się z tym pogodzić węglotłuku!

Gość gość
I od tych dobroci wygladacie jak swinie ha ha ha to ja dziekuje woje moje rybki i bidne sledziki

Gość gość
Znam kilka koboet z slaska i zadna nie pracuje. Maja mezow gornikow i żadna ksiezniczka za1500 zl pracowac nie będzie. Slazaczki to leniwe baby .

Gość gość
Znam na Śląsku kilkaset kobiet. Ze szkół studiów, klientki w sklepie itd itp. Może 10 procent z nich jest przy sobie. Ja sama waze 50 kilo przy 160 cm wzrostu i chciałabym przytyć bo wyglądam jak nastolatka. Cóż takie te moje śląskie geny, ze wszystkie w rodzinie wygadamy jak patyczaki :) Faktycznie otyłość jak diabli :D

Gość gość
Moja droga ci górnicy co to ich żony na d***e siedzą w domu to z********ac muszą również w niedzielę. Dzięki temu ze moja matka też pracuje ojciec mógł miec czas dla rodziny nie musiał zasuwac jak osioł. A takie baby co w domu siedzą to nie tylko na Śląsku mieszkają a w całym kraju sa takie przypadki. Znam dwie siostry z Podkarpacia. Mężowie ich pracują w tej samej firmie. Mąż starszej przyjechal tu znalazl prace i ściągnął tutaj ja i dziecko. A potem męża tej młodszej a on już swoją ciężarną żonę. I obie siedza w domu jedna od 10 lat druga od 6. Nie chciałabyś zobaczyc ich mężów jak sa styrani życiem młodzi faceci wyglądają jakby mieli 15 lat więcej niż mają... :o no, ale taka jest ich wiejska mentalność. Najważniejsze żeby mieć wylizane mieszkanie to jedyne co robia. A jeszcze latają po mopsach :o ja chce żeby mój mąż był zdrowy i nie rozlecial się za 10 lat na kawałki więc zasuwam również. I tak samo wszystkie moje koleżanki w zbliżonym wieku. Świat idzie do przodu. A Śląsk nie zostaje z tyłu niech to do was dotrze wreszcie, ze Śląsk to nie Wieś i my nie jesteśmy jakieś zacofance. I na kopalniach młodzi wcale nie chcą pracować bo za 1800 zl to żaden facet nie chce pracować bo nie wyzywilby za to rodziny nawet z pracująca żona u boku. Guzik wiecie a się wypowiadacie. Kopalnie leżą i kwicza. A rak do pracy zaczyna brakować. Wszystko obcinaja. Weźcie się obudzcie. Osoby urodzone w latach 80 90 z tych które znam nikt na kopalni nie pracuje...i tsk samo kobiety z tych roczników nie siedza tu na d***e.

Jeśli ktoś pisze że górny slask jest lepszy id Pomorza to kłamie. Jak można zamienić Sopot np na Swietochlowice czy Tychy?? Proszę was :D

Gość gość
Ale nikt nie mówi, ze jest lepszy. Ale też nie jest taki tragiczny jak tutaj probuja wmówić osoby, które o Śląsku wiedzą tyle ile prezes Kaczor o małżeństwie :P

Gość gość
gość dziś Jakie k***a fabryki na węgiel? Era maszyny parowej skończyła się już dawno temu, cały świat odchodzi od paliw kopalnych, bo zatruwają atmosferę. Czas się z tym pogodzić węglotłuku! x Przypominam, że prąd który zasila twój internet w dużej mierze jest z węgla. I świat nie odchodzi od węgla, czeskie kopalnie mają się świetnie, zmienia się tylko technologia wydobycia. A w planach sa w budowie 4 kopalnie. Mało tego, nawet na ten temat nie powinnaś się odzywać, bo energia odnawialna tj wiatraki stoją na pomorzu, a z Pomorza nie jesteś ha ha. Poza tym na śląsku jest jeszcze inny przemysł, nie tylko wydobywczy.

Gość gość
Marina, jeśli myślisz, że Śląsk to same kopalnie, to czas wziąć dupę w troki i przyjechać pooglądać. Okolice Tychów jest bardziej zalesione niż okolice trójmiasta.

Gość gość
Jeśli chodzi o zarobki, to owszem wolałabym Śląsk niż biedne Pomorze. Jeśli chodzi o bliskość gór również, morza nie lubię bo jest nudne. A mieszkam po środku Polski bo w Łodzi.

Gość gość
Czesi są tak samo zacofani jak Polacy, do tej pory odbija się na nas ZSRR, cały cywilizowany świat odchodzi od paliw kopalnych, bo jak tego nie zrobi, to za kilka pokoleń klimat się tak zmieni, że ta planeta będzie niezdatna do życia. Węgiel to przeżytek.

Gość gość
Mieszkam od urodzenia na Śląsku (Ruda Śląska) i szczerze? znam może 2-3 niepracujące kobiety w wieku mojej mamy, bo moje pokolenie to pracuje niemal w 100%. Jak tak słucham koleżanek, które zostały mamami, to większość wraca po macierzyńskim do pracy, a dzieci do żłobka, bo babcie też pracują. Także nie wiem skąd Wy wzięłyście takie rewelacje, że kobiety na Śląsku nie pracują:) Może ze 20 lat temu tak było, ale na pewno nie teraz. A co do otyłości, to mnie naprawdę rozbawiło, bo na ulicach widuję normalne osoby (szczupłe i grube, z przewagą szczupłych). W klasie mojej córki jest 1 gruby chłopak. Widać, że większość wypowiadających się nigdy na Śląsku nie była, tylko rzuca jakimiś stereotypami

Gość gość
Większość wypowiadających się ma mózgi wyprane przez telewizję. Powtarzają brednie i jakieś historie sprzed pół wieku conajmniej. I na pewno w życiu nie były na Śląsku.

Gość gość
Co do kopalni, to jedne zamykają, ale chcą budować nowe. Np. w moim mieście chcą budować kopalnię od zera, mieszkańcy protestują, ale zobaczymy jak to się skończy. W moim otoczeniu bardzo dużo młodych osób pracuje na kopalni, głównie z powodu zarobków. Większość z nich ukończyło studia wyższe, np. Górnictwo i Geologię, albo Ratownictwo Medyczne. I powiem Wam, że żyją sobie naprawdę na wysokim poziomie.

Sory ale jeśli myślisz że perspektywy w Tychach a w Sopocie są lepsze to jesteś pomylona

Gość gość
Czy ja wiem czy tak sporo młodych idzie pracować na kopalnię? Wśród moich znajomych jednak większość pracuje gdzie indziej. Dużo jest teraz tych centrów outsourcingowych (usługi księgowe, finansowe, konsultingowe, informatyczne itd) i chyba w nich pracuje większość "młodych" jakich ja znam.