Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Corny

Czy genetyka ma wpływ na naszą otyłość?

Polecane posty

Ludzie gadają, że genetyka nie ma na to wpływu, ale ja się nie zgodzę. Przecież to oczywiste, że jeden je masę słodyczy i nie tyle, a drugi musi się pilnować, bo może łatwo przybrać. Co Wy o tym sądzicie? Bo mnie to już trochę wkurza.

Gość gość
Ogólnie predyspozycje do tycia są zależne od genetyki. Moim zdaniem to prawda, ale sprawa nie jest tak oczywista i nie da się powiedzieć czarno na białym że ten jest taki a ten taki. Różne produkty działają różnie na różnych ludzi (ale zamieszane :) ). Tak jeden powinien unikać pieczywa, inny warzyw strączkowych, a jeszcze inny konkretnych produktów. Najważniejsza zasada to trzymanie bilansu kalorycznego i zróżnicowana dieta. Jak tego będziesz przestrzegać i będziesz odchudzać się pomału, to nie ma mowy, żeby się nie udało. Warto się wspomagać psychicznie, bo zazwyczaj najsłabszy punkt to nasza psychika, stąd polecam rozmowy z trenerami, coachami, albo akcje takie jak na przykład gotowe pakiety produktów wspomagających odchudzanie (tutaj był poruszany jeden temat: http://f.kafeteria.pl/temat/f1/hipnosencja-mp3-na-odchudzanie-hipnoza-na-odchudzanie-opinie-p_6203911 )

Gość gość
Tak. Geny mają wpływ na szybkość przemiany materii. Jednak nie są one jedynym determinantem tycia. Przemianę materii można bardzo łatwo zarówno rozlegulować jak i podkręcić. Co więcej, wiele ludzi obarcza swoją otyłość 'genami', podczas gdy głównym winowajcą moga być równie dobrze złe nawyki żywieniowe zaczerpnięte z domu.

Gość gość
wielu ludzi usprawiedliwia swoje tycie genami* miało byc

Gość gość
Racja kolega powyżej. Nic bym nie dodała do tego. Podkręcać metabolizm można między innymi ćwiczeniami, regularne bieganie.

taaa... teraz nagle wszyscy są grubi, bo mają słabe geny, a nie dlatego, że po prostu niezdrowo i za dużo jedzą! Denerwuje mnie to juz. Geny odpowiadają za tycie może u 10 % tylko, reszta to niewłasciwy tryub zycia...

Gość gość
Ja odżywiam się niezdrowo, często kolacje po 22h. Jem czasami na mieście w sieciówkach, do tego niezdrowe przekąski typu czekoladki. Jem również nieregularnie, zdarza mi się nie jeść obiadu w ciągu dnia. Nie dbam o to. Na dokładkę mam siedzący tryb życia- praca w biurze. Po pracy do domu, a efekt jest taki że przy 182 cm ważę 88 kg. Kilka kg mi przybyło jakoś ostatnio bo tak od wielu lat było około 85 kg. Maksymalnie ważyłem 90kg, ale wystarczyło trochę spacerów w weekendy i już. Także genetyka ma znaczenie jednak.

Gość gość
Zazdroszczę Ci gościu powyżej :)

Gość gość
Jakie to niesprawiedliwe :(

Gość gość
Ja mam tak, że jak biegam itd to mi się poprawia metabolizm, ale jak zaczynam osiadac na laurach, to wszystko staje. Genetyka ma wpływ na naszą otyłość, dlatego trzeba z nią walczyć.

Gość gość
Naprawdę trzeba sobie to poukładać ostro w głowie, bo bez tego nie ma co zaczynać odchudzania.

Gość gość
Genetyka ma wpływ na odchudzanie, bo moja siostra i ja jadamy podobnie, zaś ona cholera tak fajnie wygląda, a ja tyję, a mamy podobny tryb zycia!

Gość gość
Jak najbardziej ma wpływ. Ale to nie jedyny czynnik decydujący.