Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wierzę w Boga, ale argumenty ateistów wydają mi się racjonalne.

Polecane posty

Gość gość

Jak to pogodzić?

Gość gość
Skad sie wzial wielki wybuch i tym samym prawa fizyki i ewolucji? No skad? OD BOGA!

Gość gość
Tak samo mówią lewacy! W Polsce jest demokracja i bezrobocie oraz bieda-gdzie tutaj logika? Lewacy niestety nie myślą logicznie to emocjonalne kaleki życiowe! Ty wierzysz w Boga tak jak ja w Świętego Mikołaja który przynosi prezenty moim dzieciom! Bujaj się!

Gość gość
Bóg może i stworzył świat, ale dla pojedynczego człowieka jest wcieleniem zła i niesprawiedliwości.

Gość gość
Ludzie opisują i badają świat stworzony przez Boga. Nauka nie stoi w sprzeczności z wiarą. Pamiętasz jak kiedyś uważano, że człowiek używa tylko 10% mózgu? Teraz się od tego odchodzi bo uznano, że to pomyłka.

Gość gość
jestem wierząca - mój mąż ateista. uważa że boga nie ma, że skoro jest czemu pozwala na zło itd? ja uważam że Bóg jest. a że dał ludziom wolną wole to jak może sprawić aby było tylko dobro skoro ludzie mają rozumy i co uważają to robią? to ludzie niszczą ten świat. a jak jest faktycznie przekonamy się gdy umrzemy. takie moje zdanie

Gość gość
Tu autorka: nic nie zmieni mojego przrkonania o tym, że jest Stwórca. Pyły i gazy do Bing Bangu nie wzięły się znikąd. Racjonalne wydają mnie się za to wypowiedzi krytykujące naiwną wiarę. Pytam - co z hindusami, islamistami, protestantami, Żydami - nie będą zbawieni???

Gość gość
Jak to pogodzić: nie umiem nie być ateistką, choć tak bardzo, bardzo, bardzo chciałabym wierzyć w Boga! :D (Okresowo mi się trochę udaje ale nigdy na dłużej i na poważnie.)

Gość gość
To na ludziach spoczywa obowiązek urządzenia ziemi. Podniecacie się piłkarzami, a później narzekacie na to, że macie za mało kasy. Nie możecie mieć jej wystarczająco skoro istnieją ludzie obrzydliwie bogaci. Gdyby nie ludzka chciwość to starczyłoby dla wszystkich. Gdyby nie 1, 2 wojna światowa i lata komuny to też żyłoby się nam lepiej. Życie na ziemi jest krótkie i to jest dowodem na miłosierdzie Boga. Tu możesz cierpieć, ale to przeminie i nadejdzie idealna wieczność.

Gość gość
To jest wlasnie od wpajania wiedzy/religi od malego. Czuje sie ten strach. I wlasnie o to chodzilo tysiace lat temu aby kontrolowac. Tak samo jak gdy dzieci zaczynaja edukacje wczesnie, niszcza sie wiezy rodzinne.

Gość gość
23:49 zapraszam do rozmowy z księdzem Pierzchalskim. Jeśli jest coś co Cię blokuje to warto o tym porozmawiać. Na blogu PRZEMIANA znajdziesz listy ludzi, którzy również mieli wątpliwości.

Gość gość
Ja się Boga nie boję. Zależy mi na Nim, a to uczucie dalekie od strachu.

Gość gość
Bóg jest wrogiem i największym zagrożeniem dla dobrego, niewinnego człowieka.

Gość gość
wg tego co pisze z Hildegarda z Bingen świat materialny został stworzony na pewnym etapie swego istnienia a przedtem swe początki miał w przedwiedzy Boga . Poza tym w raju za Adama i Ewy czas płynął wolniej niż obecnie i jeden dzień trwał tyle co 365 dni takich jak obecnie. Więc poranek w raju trwał tyle co obecnie wiosna , a dzień cały tyle co obecnie lato. Opisała to w swych wizjach biblijnych Katarzyna Emmernich ...

Gość gość
Bog jest wytworem czlowieka. Ludzie z natury tak maja ze zawsze musza sobie szukac jakiegos przywodcy. Swiat i zycie sa tak bardzo skomplikowane, ze nasze malenkie ludzkie mozdzki nie sa w stanie ich pojac przez co nam prosciej wszystko przypisac jakiemus bogu..

Hmm, a ja sie nie wypowiem, bo nie rzozumiecie, a mnie dopadnie zle myslenie. :( kto je widzi jak nie akasha, ona widzi, nawet wie, o sobie. moze niw wie, albo jest cicha. ona cos wie, jak myslicie? :p

Gość gość
to chcesz wierzyć czy podchodzić do tematu racjonalnie ? :P

Gość gość
Może odwróćmy tezę:To ,że w coś/kogoś nie wierzymy nie znaczy że to coś/ktoś nie istnieje

Wyjasnic boga srednio uda sie nie oswieconym satori to powrot do swiadomosci bycia w brahmim, tak go nazwalem,, qw akrocie nielokalne pole świadomości i samoswiadomosci. wiecie, i tak juest. w swiecie.

zle mi z ta prawda bo jako katolik zburzylo moj swiatopoglad, i pewne archetypów kolektywnej waszej nieswiadomosci nie boli, a na tym osadzone przedewszystkim demony, wiecie. i kosmici, akasha, wy, no i wy przedewszystkim. wy, ale zgramy w swiecie,, to jest mysl, warta uwagi. albo czarownik, albo nas praowadzi . no sami wiecie,mhm. :)

Gość gość
Co to ta akasha? Jakis poganski skrzat czy cos takiego?? :D

Gość gość
won ty szmato do kościoła a boga pisze sie z małej litery gnojówo !!!!

A to tylko kolejny etap czucia swiadomosci, przy koncowej smierci czlowieka odczuwamy podobny byt, wielkosci innej jaka jest Akasha ona jesdyna wydaje nam sie pojmowac, wg mnie jedynie, wam nie musi sie kojarzyc z niczym bo , to pole waszej wybiorczej nieswiadomosci, albo moje.?. pole dalekie. i ona jest. hmm

a moze to jest moja fantazja jako kosmity, ablo gorzej sen kosmity. mnie i miliardy bogow, takich jak ja, innych nad swiatami, wiecie o nich i nie wiecie,..

To gra o znalezienie zrodla, w bogu lub poza nim, da rade sie w tej grze otrzymac wybawienie, rowne wszystkim troskom i nawet wiecej. a i tyle. fajnie nie? sprostac temu moze tylko wierzacy i myslacy podobnie jak ja, albo inny swir, albo katolik, rowniez ale malo prawdopodobne tam jest zla aura. zlych demonow, one lubia ich za to jak sie prowadza, z jakimi radami, ale co z tego? no co to zmienia. To nie jest zle, zle czemu, nie ma takiej opcji, znow wygralem z bogiem w gre, a wy nie. ;)

Gość gość neuro
A u mnie odwrotnie :D Nie wierzę, ale argumenty wierzących, lub szerzej kulturowy, społeczny wymiar religijności, przekonują mnie.

Gość gość
Bóg jest kochającym ojcem. Bez Boga nic nie możecie. Bóg jest miłością. Bóg jest miłosierny, sprawiedliwy. Po owocach ich poznacie - dobro daje zawsze dobre owoce, a zlo złe lub fałszywe. Dowodem na istnienie Boga jest zdolnosc czlowieka do poświęceń, heroizmu, walki przeciw przeciwnością losu. Czy ateiści są zdolni do poświęceń, wyrzeczenia się samych siebie dla miłości? Popatrzcie na zachowanie krajów zachodniej europy na imigrantów/uchodzców oni stracili rozum bo odwrócili się od Boga. Oni nie mają już przyszłości nie ma w nich miłości, są obojetni, są cywilizacją śmierci, zabijaja nienarodzone dzieci, te które są najniewinniejsze w świecie. Jezeli umieraja niewinne dzieci to czy mozemy czuc sie bezpieczni? Wolą Bożą jest czynienie dobra. Jeżeli ktoś przynosi złe owoce lub fałszywe ten realizuje swoją wole lub szatana(grzech), a nie Boga Kto nie praktykuje ten nie wierzy prawdziwie. Bóg jest drogą, prawdą i życiem.