Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

BRak pracy brak ubezpieczenia

Polecane posty

Gość gość

zaznaczam ze nie cche sie rejestrowac z up. pracy nie mam. wiec skad ubezpiecznie zdrowotner

Gość gość
Sprzedaj coś i sobie wykup.

Gość gość
dzierzawka i masz krus

Można sobie opłacić osobiście ale koszt to ok 500 zł... Up ubezpiecza, trzeba zgłosić się co 3m na wizytę nie rozumiem czemu nie chcesz. Wyczuwam pracę na lewo

Gość gość
ja nie mam ubezpieczenia juz chyba z 7 lat... z poczatku bylo ciezko ale teraz juz nawet o tym nie mysle. Pomysl sobie, ze ludzie choruja na raka, mają ubezpieczenie a i tak umierają bo lekarze mają ich gdzies albo nie potrafią leczyć. Dla mnie jedyną nadzieją jest chyba wyjscie za mąż ale to nie wiem kiedy... ogolnie chory jest ten system, że wystarczy miec męża, żeby miec ubezpieczenie. A wiec nie trzeba nawet placic skladki a ubzpieczenie sie ma! a tacy ludzie co pracują na umowe o dzielo są poza systemem... CHORE

Gość gość
chore to jest nie mieć ubezpieczenia. Skrajna głupota. Idz do UP choćby po to bo jakby cokolwiek się stało to co? Rodzina będzie spłacać kilkaset tysięcy długu za twoje leczenie? trochę odpowiedzialności!

Gość gość
nie mozna isc do up jak sie pracuje na umowe o dzielo; dlatego pisze ze chory jest ten system.

Umowa o dzieło to g****o ale warto dogadać się z szefem, żeby ubezpieczenie opłacał, chociażby zdrowotne, no a nie mieć pracy, ubezpiecenia i nie chcieć się zarejestrować w up to już głupota

Gość gość
Ja jestem juz 3miesiące bez ubezpieczenia. Wykup sobie abonament w przychodni.

Gość Lilmapl
Jest kilka możliwości, może ubezpieczyć Cię mąż/żona, rodzice jeżeli studiujesz/uczysz się i masz mniej niż 26 lat. Możesz wykupić dobrowolne ubezpieczenia, ale jeśli nie masz pracy to koniecznie udaj się do Urzędu. Możesz zajść w ciążę - wtedy masz darmowe ubezpieczenie (do 6 tygodni po porodzie) Więcej porad - www.lilma.pl :)

Gość gość
Aha to jeszcze spytam -mam w Pl znajomą ponad 2 lata bez pracy , Ona coś najpierw dorywczo robiła ale teraz depresja totalna, schizy nie ma ubezpieczenia (nawet do psychologa/psychiatry matka nie może zaprowadzić ..) co z nią zrobić jak pomóc ? Czy UP da ubezpieczenie jak wspominany czas nie pracowała ?

Gość Lilmapl
Tak, musi się zarejestrować do UP, i bedzie mogła korzystać z opieki lekarskiej, w UP jak będą pytać dlaczego się nie przyszła wczesniej może zawsze powiedzieć ze nie wiedziała, szukała pracy na własna reke, itd. Nie bedzie miała prawa do zasiłku dla bezrobotnych, ale ubezpieczenie dostanie :) wiecej porad w cyklu "O prawie przy kawie" www.Lilma.pl

Gość gość
Jestem samotna matka, pracuje na czarno - z up mnie wypisali bo przez robotę się nie stawialam na terminy, mogę zarejestrować dziecko w up? Czy jak?

Gość gość
Ciekawy temat .A taka sytuacja -dziewczyna pracowała 3 lata w Pl na legalu, poznała kolorowego z dnia na dzień spakowała manele i pojechała na zachód . Podobno najpierw sie im wiodło potem wylądowała z nim w jakimś etnicznym getcie :(:( robiła tam w końcu na czarno teraz wróciła do Polski (cos kręci ale na 99% uciekła od niego jego rodzinki /otoczenia ewidentnie nie chce wracać boi sie ich ) .Problem -prawa do zasiłku w Polsce chyba nie ma a co z ubezpieczeniem ? Ktoś jej tu powiedział że nic jej nie przysługuje -czy to prawda ?

Gość Lilmapl
Do gościa z 13:23 - Twoje dziecko do 18 roku życia, ma ubezpieczenie bez względu na Twoje ubezpieczenie. Nie musisz nigdzie zgłaszać. Możesz chodzić do wszystkich lekarzy i specjalistów.

Gość Lilmapl
Do gościa z 13:51 - Koleżanka może zarejestrować się jako bezrobotna i dostanie ubezpieczenie. Nie otrzyma zasiłku w Polsce ponieważ pracę rzuciła 3 lata temu, a żeby nabyć prawo do zasiłku musiałaby opłacać składki przez co najmniej rok, w ciągu ostatnich 18 miesięcy (od dnia złożenia wniosku). Jeżeli pracowała w kraju UE mogłaby tam wnioskować o zasiłek, i byłby on wypłacany w Polsce, jednak pracowała na czarno, więc też nic z tego. Więcej porad na - www.lilma.pl :)

Gość gość
Dziecko samo zglosic do ubezpieczenia w urzedzie pracy... Czy ty masz zdolnosc racjonalnego myslenia? Ubezpieczenie z PUP nalezy sie osobie bezrobotnej, czyli m.in. pelnoletniej zdolnej i gotowej do podjecia pracy. Robisz na czarno, podatkow nie placisz, skladek na zdrowotne tez nie i do tego nie myslisz. Jak napisano wyzej: dziecko ma prawo do opieki zdrowotnej bez wzgledu na niezaradnosc zyciowa, cwaniactwo czy lenistwo rodzicow...