Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Klipa

Bóg jest z tobą. Czy naprawdę?

Polecane posty

Gość gość
,,W buddyzmie istnieje cała grupa demonów, najważniejszym z nich jest Mahakala, który jest jakby głównodowodzącym demonów, do niego codziennie odprawia się modły, aby był na posługi mistrzów. Jego zadaniem jest chronić naukę i mistrzów; są też demony, które mają odcinać człowieka od pewnych rzeczy, do których jest przywiązany. Demony są jakby ochraniarzami bóstw. Znam dziewczynę, która wyszła z sekty, ale po jej opuszczeniu miała taką tendencje do zła, że uczestniczyła w czarnych mszach, że do tej pory stosuje czarną magie, ma na głowie wytatuowane trzy szóstki; demonizm wyniesiony z sekty tkwi w niej. Gdy ją obraziłem któregoś wieczoru, bo miałem już dość tego wszystkiego, co ona robiła, nagle nie mogłem przespać nocy, zaczęły się takie rzeczy ze mną dziać, że nie mogłem zasnąć. Jak Lama, który daje człowiekowi schronienie, pobiera jego włosy potrzebne do rytuału, do magii, która dobru nie służy, tak ona zrobiła coś podobnego, a wyniosła to z sekty. Magia jest bronią bardziej niebezpieczną niż się nam wydaje. W sekcie przerażającą była ciągła kontrola. Kiedyś odebrałem telefon; dzwoni jeden ze współwyznawców, i pyta: czemu ty nie medytujesz? Nagle zrozumiałem, że to jest tak, jakbym się podłączył do kontaktu, którym płynie obca duchowość. Zostałem podłączony i jestem jednym z nich, a oni doskonale wiedzą, co robię, ja też wiedziałem, co robią inni. Doskonale wiedziałem, co myślą, wiedziałem, od kogo jest telefon, list, kto na mnie czeka w domu. Czułem się jak małpa w cyrku. Zgubiłem gdzieś radość i miłość, którą miałem. Do tej pory jest mi ciężko, choć one wracają.,, http://www.opoka.org.pl/varia/sekty/bylembuddysta.html

Gość fffffffff
Niestety w kraju gdzie jestem film nie dziala. Znam swiadectwo Ani Goledzinowskiej. Nie wiem co o tym myslec czy to prawda , te objawienia.

W naszym kraju dzieją się obecnie wielkie historyczne sprawy Nabożeństwo intronixacyjne juz sie rozpoczelo. Potrwa 6dni. Kroluj nam C.h.r.y.s.t.e !!!

Merkaba - ty jesteś jak dziecko w swoim umyśle: diabełki, aniołki, boje się. "Bo któż może przeciwstawić się Jego woli?" Widzisz gdybyś była mądra wiedziałabyś że bożek jahwe nie jest jedynym bożkiem którego woli człowiek nie może podważyć. Identyczne były bóstwa choćby Rzymian i Greków, całych cywilizacji to żadna nowość. Jedyna nowość jaką dopisała książką biblijna jest wola człowieka - to właśnie ona może przeciwstawić się boli bożka. Więc jednak jest coś takiego co może. Zatem po raz kolejny wasza książka okazuje się nielogiczna.

Gość Klpa
Martyna33 Bóg który stwarza świat wyłącznie po to by jego chwała była w pełni objawiona a ludzie we wszystkim ulegli to mizantrop i narcyz nieznoszacy sprzeciwu. Typowo ludzkie przywary. Nie boskie. Bóg byłby ponadto. Mądry władca świata nie skupialby się na takich rzeczach. To ludzie lubią prestiz i za nim dążą, to ludzie lubią mieć poddanych i wreszcie to ludzie lubią decydować za innych przy użyciu tegoż prestizu wywyzszeni nad innych. Im to imponuje, a jakze coś podobnego mogłoby zaimponowac Bo.gu? Musiałby być pełen ludzkich przywar, bo na podobieństwo swoje go ludzie wymyślili. Nic boskiego w tych założeniach nie ma. I nie ja nie jestem zła na Bo.ga biblijnego, bo nie można być złym na kogoś kto jest postacią fikcyjna, wyobrażeniem ludzi, legendą do której każdy coś dodaje ...

"Bóg który stwarza świat wyłącznie po to by jego chwała była w pełni objawiona a ludzie we wszystkim ulegli to mizantrop i narcyz nieznoszacy sprzeciwu." x Bo człowiek od zawsze lepił boga na swoje podobieństwo. Ludzie boją się boga ponieważ widzą go na wzór człowieka. Każdy powinien mieć swojego boga/boginie czy patrona z tego Matrixa i jego/jej się bać i go/jej słuchać. Bogowie z wierzeń nie panują nad ludźmi, to ludzie zapanowali nad ludźmi ich bogami.

Bo gdyby każdy z osobna człowiek miał swojego boga wtedy stalibyśmy się tak mądrzy że wznieślibyśmy się na szczyty, a ludzki czas choć przemija nie musi być czasem przemijania, a spełniania, to nie my urządziliśmy ten świat lecz Matrix ale Matrix mówi też: gdyby nie głupota - nie błyszczałaby mądrość, gdyby nie zło - nie ceniłoby się dobroci, poznajcie ciemność i światłość. Unikajmy ludzi na najniższych poziomach, najważniejsze by odnaleźć swoje miejsce na ziemi wtedy cały świat jest nasz.

Gość Klpa
A może proste ćwiczenie dla każdego. Odpowiedź sobie sam/sama na takie pytanie: Gdybym była Bogiem jaki świat bym stworzyła, jakimi prawami by się kierował, czego oczekiwalabym od istot stworzonych przez siebie, w co bym na tym stworzonym przez siebie świecie ingerowala a w co nie, czy chciałabym dac coś moim stworzeniom, czy oczekiwałabym ich ofiar, która część stworzenia byłaby podstawa i warunkiem rozwoju istoty. Ciekawa jestem jak wygladalby świat i istoty stworzone przez was od początku, po wszystkie detale cielesne i duchowe. Aż po kres...

klipa - jak na kogoś fikcyjnego to Bóg zajmuje dużo twojej uwagi :) i bez ironii czy szyderstwa zapytam - czy nie uważasz ,że twój problem ze zrozumieniem poczynań Boga wynika z tego ,że ciągle nie dopuszczasz do siebie myśli że Bóg nie myśli tak jak człowiek ? Czytając twoje posty odnoszę wrażenie ,ze uważasz , że to Bóg powinien dostosować swoje czyny i myśli do ciebie , że powinien zachowywać się jak " dobry człowiek " to wtedy uznasz Jego istnienie .

Gość gość
Ja tam lubię Jezusa, nie rozumiem tylko jednego. Jak można było dać się torturować i ukrzyżować tylko po to, żeby popisać się przed kumplami, ale co kto lubi.

Gość Klpa
Allium Ja właśnie uważam że B.og biblijny myśli wyłącznie jak człowiek, dlatego przez ludzi został wymyślony i ich cechami obdarzony.

Gdybym była Bogiem jaki świat bym stworzyła, jakimi prawami by się kierował, cze xxx i tu pojawia się właściwie jedyna trudność . Nikt nie może "wyobrazić sobie jakby to było gdybym była Bogiem " bo jest to podobna skala wyobrażeń jak ta dotyczące pytania " w którym miejscu kończy sie wszechświat " . Bóg stworzył człowieka więc go zna .Nie na odwrót .

a co do cech Boga - jedną z nich jest miłosierdzie i poświęcenie . Jak wielu ludzi pośród całej masy jaka nas otacza wykazuje te cechy aż tak bardzo ,żeby " przypisać je Bogu " ?

Gość Klpa
Bóg jest miłosierny i msciwy. jednych ratuje innych wprowadza w zasadzke. Faworyzuje jednych, potępia innych. I można tak mnożyć, ale brak czasu mi nie pozwoli. Wszystko to zalety i ulomnosci ludzkie. Nic boskiego, nic duchowo odnawiajacego.

ciągle odnosisz się do ST . czy w Nowym też odnajdujesz te cechy Boga ? mściwość , faworyzowanie jednym kosztem drugich , brak miłosierdzia ?

Znam swiadectwo Ani Goledzinowskiej. Nie wiem co o tym myslec czy to prawda , te objawienia. ten fim opowiada nie objawieniach ale ze poznała miłosc Boza Bóg obdazyj ja miłoscia

Gość barramek
w ST Bóg stworzył człowieka na swój obraz i podobieństwo - ten Bóg rzeczywiście nie jest 'doskonałym absolutem " , tylko czasami ulega pewnym podobnym ludziom wątpliwościom np. gdy rozmawia z Abrahamem , żądając przykładu choćby 10 sprawiedliwych , aby ocalić te miasta - tam się Abraham targuje z Bogiem , a On opuszcza cenę , aby ich jednak nie zgładzić ...Bóg po potopie także jednak w jakiś sposób żałuje , że to uczynił i obiecuje , ze więcej tego nie uczyni , aczkolwiek musiał to uczynić , ratując w czasie wojny z siłami buntowników anielsko-diabelskich , to co uczynił

Gość gość
Bóg np. zechciał się zmierzyć z Jakubem przyoblekając się w jego ciało i walczyli w rzece , gdzie ten prawdziwy Jakub - człowiek Go jednak pokonał , a Bóg zapewnił go , że będzie darzył go dalszymi łaskami , co świadczy o jakiejś w dużej części o dobrej naturze ludzkiej , tych bardziej świetych objawionej w tym uczynku Boga może to jest śmieszne , albo świadczące o jakichś wpływach obcych religii na te opowieść , ale ja np. w to wierzę ...naprawdę Bóg potrafił się jednak dość mocno irytować i obrażać na swój lud wybrany , gdy ten jednak po tylu faktach pomocy i łaski , odwracał się od Niego - pojawiały się wtedy kary ...i w zasadzie to było w jakiejś mierze logiczne , boskie i ludzkie zarazem

Gość Klpa
Allium Odnoszę się do ST ponieważ to wciąż ten sam B.og. Mam mu ratować opinie Nowym Testamentem? Nie, bo posłanie niewinnego syna na pewną śmierć jest równie nikczemne dla mnie jak mordowanie narodów niewybranych i oczekiwanie ofiar że zwierząt i ludzi. W NT ofiara jest syn. To chore i zdania nie zmienię...Ale każdy wierzy w co chce. Już tu tyle na ten temat napisałam że nie chce się powtarzać.

Gość gość
ST był pisany przez ileś tam dziesiątek setek lat przed Jezusem , natomiast te zapisane cytaty w tych starych księgach sprawdziły się poprzez przyjście tego Mesjasza -Jezusa co potwierdzają fakty historyczne oraz przekazy nowożytnych ksiąg , czyli NT. w tym linku jest potwierdzenie tego , co było zapowiadane , z tym co się naprawdę stało http://www.fronda.pl/blogi/dlaczego-jezus-apologetyka/wypelnione-proroctwa-starego-testamentu-przez-jezusa,32169.html

"czy w Nowym też odnajdujesz te cechy Boga ? mściwość , faworyzowanie jednym kosztem drugich , brak miłosierdzia ?" x Nie zasłaniaj się dobrocią Jezusa bo to inny bóg. Żydzi są bardziej szczerzy od katolików bo katolicy zasłaniają się dobrocią Jezusa i przyklaskują jednocześnie zbrodniom jahwe więc są dwulicowi, a żydzi nie uznają Jezusa więc dla nich ich bóg jest dobrem i złem w jednym.

"Piotruś Pan" też jest natchnione przez boga. I lepiej stylistycznie i literacko napisane, a to tylko książka dla dzieci.

Skoro wszechwiedzący, niezbadanie mądry i inteligentny bóg napisał biblie jako list do nas to świadczy tylko o tym jak zacofanym i średniowiecznym prymitywnym bucem on jest. Wszechmądry bóg używa prymitywnego, prostackiego słownictwa - mało tego - wiele motywów z biblii jest pożyczone żeby nie rzec ukradzione od innych ludów, w tym od pogan co jest dla boga żydowskiego kompromitacją bo walczył z poganami. Bóg żydowski jest niczym innym niż kolejnym tytanowym bogiem z Olimpu, a nabrało się na niego tylu ludzi bo jest przedstawiony sprytnie i cwaniacko.

Gość Klpa
Syn fubu napisał to co i ja bym napisała i pisałam tu nie raz. Martyna żaden list Boga, tylko ludzka manipulacja. A wystarczy samodzielnie pomyśleć by to zrozumieć. Niestety kajdany wiary sa zbyt ciężkie dla ciała przez co i rozum nie ma lotnosci.

Gość gość
synek - prymitywnego słownictwa używasz niestety ty , co oznacza że jesteś niestety pod władzą złego

Gość Klpa
Martyna Uważam się za przecietnie inteligentna osobę, ani sobie nie ujmuje ani nie dodaje. Co do moralności, to niestety jak zaobserwowac można nie ma ona nic wspólnego z wiara w Boga. Zarówno wierzący jak i niewierzący bywają niemoralni. Przypisywanie mandatu na moralność ludziom wylacznie poddanym Bogu to obłuda. Ci którzy podobno najbardziej Boga się boją najczesciej się spowiadaja ;-)

sory klipa ale masz się za osobę przeciętnie inteligentną bo .... itd ,itd a na końcu bo odrzucasz Boga . Twoim zdaniem ja jestem ...ograniczona ?, mniej inteligentna ? bo świadomie wiarę w tego Boga wybrałam? coż to jest za argument ?