Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olaola00

Ciaza i zwolnienie..

Polecane posty

Gość olaola00

Mam do Was pytanie odnosnie zwolnienia. Jestem w 2 miesiacu ciazy i chcialabym isc na zwolnienie z tego tytulu, powiedzcie mi prosze czy idac na zwolnienie dostane 100% mojego wynagrodzenia? Czy jakis procent?

Gość gość
Ciążowe jest płatne 100 %

Gość olaola00
Dziekuje za odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie - bo w mojej sytuacji pracowalam w 2 roznych miejscach na 2 etaty to dostane po 100% z kazdego miejsca pracy czy oni jakos to dodadza moje wynagrodzenie i wyciagna srednia z tych 2 miejsc pracy?

Gość gość
Dwie rozne firmy, dwie umowy, i tam i tu po 100% wynagrodzenia na okres cuąży, masymalnie na zwolnieniu do 270 dni kalend. Pamietaj tylko aby lekarz wpisal kod B, bo na tej podstawie beda liczyc 100% zamiast jak przy standardowym zwol.80%. Uwazaj natomiast bo zus robi wyrywkowo kontrole, nie tylko na prosbe pracodawcy, aby spraedzic czy kobieta faktycznie nie pracuje i czy nie wykonuje innej pracy na czarno. Odwiedzaja cie w domu, i jesli cie nie ma wysylaja pismo z prosba o uzasadnienie nieobecnosci, jrsli tego dnia mialas badania, wizyte lek.to ok, bierzesz zaswiadczenie dla zusu, jesli nie to np zaswiadczenie od ginekologa ze zalecil ci delikatne spacery i to bylo powodem nieobecnosci. Czasem zus zleca badania na komisji lek. Gorzej jak lekarz faktyxznie kaze ci lezec, i na druku zus zla wpisuje "1" - czyli ze chory ma lezec, i tu juz umarl w butach jesli cie nie bylo w domu i nie bylas tego dnia u zadnego lekarza lub na badaniach.

Gość olaola00
Dziekuje Ci bardzo za konkretna odpowiedz i cenne rady! Zastanawiam sie jak to bedzie bo w moim przypadku wyglada to tak: W jednym z tych miejsc pracy od dluzszego czasu pracowalam na 1/4 etatu zarabiajac ok 400zl na umowe o prace. Od 2 miesiecy przeszlam na pelen etat. Jaki zasilek otrzymam? Czy bedzie to 100% pensji jaka otrzymalam w ostatnim miesiacu czy z jakiegos danego okresu czy wyciagana srednia?

Gość gość
Z tego co pamietam, to 100% ze sredniej z ostatnich 12 miesiecy, a jesli jest mniej miesiecy to z tylu ile jestes u nich zatrudniona i to bez wzgledu na wymiar etatu, po prostu policzą kwotę, gdy bylas na 1/4 i z 1/1, ale tu juz nie dam sobie glowy uciąć.

Gość gość
Weź się zdziro do roboty a nie kombinuj. Życzę Ci kontroli z ZUS

Gość gość
13.37. O widze ze ktos du.po.scisk i zazdrosci L4, a sam zapewne z**********la po L4 z glupim katarkiem i kaszelkiem, tacy to dopiero są darmozjadami i leniami.

Gość gość
Już zagrożona?

Gość gość
"Zwolnienie z tego tytułu" to kradzież po prostu.

Gość gość
To znowu ty? W poprzednim temacie twierdziłaś ze jeszcze nie jesteś w ciąży a tu juz 2 miesiąc.

Gość gość
Nie rozumiem tych ataków na kobiety, które idą w pierwszych tyg ciąży na zwolnienie. Czy wy nie rozumiecie, że nie każda kobieta z małym brzuchem sie dobrze czuje? Co z kobietami, które męczą się całymi dniami z mdłościami i wymiotami? Pierwsze tygodnie są najważniejsze dla rozwoju zarodka, więc chyba warto o siebie wtedy zadbać i unikać stresów czy zarazków. Niektóre kobiety wracają do pracy w II trymestrze, bo wtedy czują sie lepiej niż w I. I wtedy jest mniejsze ryzyko poronienia.

a z jakiego powodu idziesz na zwolnienie jeśli moge wiedziec?? i na jak długo? ja rozumiem że początek ciąży różne są dolegliwosci i jak najbardziej popieram krótkie 2-3 tygodniowe odpoczynki.