Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Na którym centylu wzrostu i wagi są Wasze dzieci?

Polecane posty

Gość gość

W jakim są wieku? Czy zdarzyło się którejś z Was, że dziecko w wieku dwóch lat było np. na 10 centylu wzrostu, a później wskoczyło na 50 centyl?

Gość gość
Córka ma 2,5 roku. Waga ok 50centyla, a wzrost 75-90 c. Waga jest cały czas na tym samym poziomie,ale wzrost skoczył z 50 centyla w górę. Mogłaby troche więcej ważyć do swojego wzrostu.

Gość gość
córka waga i wzrost 3 centyl i czasami poniżej nawet (przebadana jest wszystko ok) pewnie będzie drobna - ma 8 lat syn wzrost i waga 25-50 centyl od zawsze - ma 10 lat

Gość gość
Moje dziecko w wieku 2l było na 3 centylu. Obecnie 5l później jest na 50. Problem z wagą okazał się być wrodzonym zaburzeniem wykrytym w wieku 5lat.

Gość gość
do gościa wyżej - co było tym problemem ? moja córka od zawsze jest drobna, urodziła się ważąc ledwo 3 kg waga i wzrost od zawsze na ok 3 centylu byłyśmy u gastroenterologa, kardiologa i lekarza od tarczycy - zapomniałam jak się nazywa miała przeróżne badania i wszystko ok lekarz od tarczycy powiedział że córka będzie zawsze drobna i niska - że w wieku dorosłym daje jej 157 cm wzrostu co najwyżej (ja mam 170....)

Gość gość
Mój syn jest jest juz teraz na 50 ale jak był mniejszy to był na 10. Do ok 2,5roku był raczej drobny, nie przybierał zbyt szybko na wadze ale urodził się też z wagą 3kg. Teraz ma 3lata. Waży 15kg.ubranka 104.

Gość gość
Moja corka ma 10 miesiecy i zawsze w 50 centylu

Gość gość
Mam dwóch synów i niestety ze wzrostem u nich bardzo kiepsko. Starszy ur. się mając 52cm.. od początku rósł bardzo, bardzo słabo. Ubranka 0-3m, 56 były dobre na koniec 3 miesiąca. Na pół roku nosił 62. Na rok miał 73cm. Z waga bywało u niego różnie. Po urodzeniu ważył 2800, tę wagę, po spadku, odzyskał późno.. 3kg ważył dopiero jakoś po 3 tygodniach. Na przełomie 7-9 miesiąca sporo przybrał, nawet za dużo, bo taki pulpet się zrobił. Potem przystopował, waga zaczęła współgrać ze wzrostem. Na rok ważył 9,5kg. Teraz nadal jest nisko jeśli chodzi o centyle. Ma 3,5 roku i 94cm (tyle miał ostatnio), waży troszkę ponad 13kg. Robiliśmy badania na pasożyty, 2 razy na TSH, wszystko ok. Ma powiększony migdał (laryngolog), a po gastroskopii wyszedł helicibakter i jakieś tam inne kłopoty. Poczekamy do bilansu 4 latka, jeśli ten jego wzrost nadal będzie taki kiepski, to myślę, że wykonamy badanie wieku kostnego (rtg nadgarstka), może lekarka coś jeszcze wymyśli. Drugi syn ma 14 miesięcy i tylko 74cm (10kg). Urodził się większy od brata, bo miał 54cm, ważył też więcej, bo niemal 3,5kg. Lekarka mówiła, że mógłby być wyższy.. i jeśli nie zacznie rosnąć, to trzeba by jakieś badania porobić. Na szczęście ta lekarka tak nie bagatelizuje problemu. Pierwsza (starszy syn chodził do niej 1,5 roku) całkiem olewała sprawę. Druga, naciskana przeze mnie właśnie zleciła tsh i pasożyty, ale nic więcej. Teraz myślę, że w kwestii wzrostu dzieci będziemy bardziej poważnie traktowani.

Gość gość
Syn jest obecnie wzrostem między 25 a 50 centylem, ale jak miał rok, to był między 3 a 10. Wagowo jest od urodzenia ledwie na 3 centylu. Badania nic nie wykazały. Ma 2,5 roku.

Gość gość
up

Gość gość
Syn 4,5 roku waga na 25 centylu, wzrost 75 centyl. Drugi syn 7 miesięcy waga nieco poniżej 50 centyla, wzrost troszkę powyżej 50. Starszy od okolo roku mocno zaczął się obnizac z waga na siatce, nie wiem czemu, je w miare ok.

Gość gość
u mnie syn ma 2.5roku, wzrost 99centyl, a waga 75. Tak jest od urodzenia.