Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

koleżanka z pracy

Polecane posty

Gość gość

moja koleżanka z pracy, w zasadzie z nowej pracy ciągle wypytuje jak dostałam tę pracę, gdzie mieszkam, a po zdawkowych odpowiedziach drąży temat i prosi o dokładniejsze informacje. jak w końcu ją skutecznie zgasić tak, aby przestała się najlepiej do mnie w ogole odzywac, bo wieje od niej fałsz?

Gość gość
To dalej odpowiadaj jej zdawkowo, w pracy macie na pewno dużo roboty, więc jej unikaj. Jak będziecie na jednej zmianie, to staraj się w ogóle do niej nie zbliżać i nie dyskutować. Może boi się, że ma przed sobą konkurencję- stąd pytania o przebieg Twojej rekrutacji do pracy? A o to gdzie mieszkasz- aby jechać z Tobą autem, może liczy na podwózkę w formie darmowego taxi? Nie mów jej nic o sobie, nie spoufalaj się.

Gość gość
Dzikusie schowaj się podczas przerwy do szafki z jedzeniem. Na pewno cie nie znajdzie i nie będzie o nic pytała. To są normalne pytania. Czego się boisz? Przez łóżko posadę dostałaś i stąd strach przed jej pytaniami?

Gość gość
nie chodzi mi o to, że pyta. chodzi o to jak pyta. w ciągu kilku dni pyta o to samo. ja nie poszłam tam aby szukać/znaleźć przyjaciół, tylko żeby mieć pieniądze. nie mówię o tym, aby nie odzywać się do nikogo przez cały dzień, czy nie pożartować, ale ile można słuchać wiecznie tego samego? z komentarza wyżej- podejrzewam, że właśnie ona myśli, że może ją wygryzę. szkoda tylko, że jestem na sezon, haha. z jej pytań i głupich odzywek wynika, że zazdrości, tylko nie wiem czego. rozumiem, że ktoś się spyta skąd dojeżdżam, ale pytania skąd dokładniej, może jej jeszcze dokładny adres przedstawić. oczywiście ona nic o sobie nie mówi, także raczej poznać się nie chce.

Gość gość
Jak zapyta wprost o podwózkę (o ile jeździsz samochodem) to jej stanowczo odmów i tyle.

Gość gość
a co tak najezdzacie, w cholere ludzi dostaje prace po znajomosci. to co, laska ma sie z tego spowiadac? ja bym odszczeknela, ze masz duzo pracy itd.

Gość gość
nie dostałam pracy po znajomości, dostałam ją w normalnym trybie rekrutacji, to chyba raczej tamta się czegoś obawia? nie wiem o co jej kompletnie chodzi. może chodzi o podwózkę, fakt, bo jeżdżę samochodem. nawet za kasę bym jej nie zabrała, bo mówię, bije od niej fałszem, widać że jest zakłamana i plotkara, zbiera informacje aby je potem wykorzystać w jakiś głupi sposób.

Gość gość
Ja bym radziła Ci uważać na nią, bo tacy osobnicy zazwyczaj zbierają informacje o pracowniku, udają koleżankę, śmieją się i rozmawiają, a są zwykłymi donosicielami. W Tobie ewidentnie wyczuła zagrożenie, może boi się, że ją wygryziesz i nie dociera do niej fakt, że jesteś tam tylko czasowo. Ona dalej uważa Cię za konkurencję i może robić wszystko aby uprzykrzyć Ci pracę tam. W pracy nie rozmawia się o życiu prywatnym, mówisz tyle ile chcesz aby o Tobie wiedzieli. Nie masz obowiązku zwierzania się z adresu, zainteresowań i innych rzeczy. Mówisz: mieszkam na obrzeżach, mieszkam w centrum. Jak będzie wyjątkowo męcząca, to powiedz jej aby zajęła się pracą i swoim życiem. Póki co ignoruj, nie zwierzaj się i nie spoufalaj, bo po co Ci to. Nie obdarzaj zaufaniem każdego pracownika w nowej pracy, najpierw wybadaj grunt. Nie bądź zbyt ufna, bo obrobią Ci tyłek, co już pewnie i tak zrobili. Przyjrzyj się relacjom panującym w pracy, kto się z kim lubi, kto z kim rozmawia, żartuje, aby np nie strzelić gafy. Moim zdaniem skoro jesteś tylko na sezon, to trzymaj dystans. Ktoś kto tylko wypytuje, a nie mówi nic o sobie to nie jest skory do zwierzeń, więc nie mów też nic o sobie. Po co? Określ granice prywatności, bo jest fajnie dopóki jest miło i przyjaźnie, a potem cokolwiek się stanie i co, myślisz, że zachowa dla siebie wszystko co jej powiesz? A jak chce podwózki, to powiedz jej, że załatwiasz inne sprawy na mieście lub, że jedziesz w innym kierunku ( oczywiście jeżeli wiesz gdzie ona jedzie).

Gość Winon
w wielu firmach i w oczach wielu Pracodawców pojawił się strach , nie ma pracowników , nie ma ludzi , nie ma fachowców , nie ma specjalistów , zaczynają brać z 'ulicznej łapanki' i to nie jest żart , brakuje spawaczy , nie ma tokarzy , ślusarzy , budowlańców , cieśli , murarzy , tynkarzy , mechaników samochodowych , elektryków , automatyków , elektroników itd. można wymieniać te zawody w nieskończoność , gdy mnie pytają , jak trafiłem do firmy to odpowiadam , że były zwolnienia grupowe , wyrzucono ponad 800 pracowników na bruk , różnych specjalistów , pracowałem kilka miesięcy w Niemczech , w UK ale My Polacy tęsknimy za Polską , więc wracamy do Polski , po wysłaniu ok. 300 mail z moim CV w końcu zostałem zatrudniony w Polsce w polskiej firmie , polskiej spółce , która działa bardzo dynamicznie w Polsce i nadal szuka fachowców i specjalistów a ludzi do pracy brak nawet za 3000 PLN netto miesięcznie i tak odpowiedz koleżance , że firma w której pracujesz nadal poszukuje fachowców !

Gość gość
Trochę za bardzo się przejmujesz nią to po pierwsze, a po drugie możesz ją też zacząć podpytywać niech się tłumaczy :D Ja też jestem w nowej pracy, to taka jedna sucz u nas jest wścibska i zaborcza, gwiazda, wszędzie jej pełno, zarozumiała strasznie i muszę z nią się jakoś dogadywać. Ciężko jest. Wypytywała mnie czy dzieci planuję, czy w ciąży jestem, gdy coś wspomniałam, że po pracy mąż mnie odwozi do domu. Kilka razy ten temat wałkowałą jak i wiele innych osobistych spraw, ale jakoś dotąd nigdy mi nie przyszło do głowy się tym przejmować. Odpowiem jej zwykle coś co uważam za poprawne i tyle. Staram się być miła, pomocna, ale też coś odpowiem jak za bardzo się czepia. Nie można też z siebie robić ofiary, bo takie lafiryndy potem wszystkie przewinienia zrzucają na nową osobę. Ogólnie to ludzie są tacy wredni, bez sensu to jest. Ja mam bardzo łagodną i bezkonfliktową naturę, jestem spokojna, wesoła i z podobnymi ludźmi bym chciała pracować. Chcieć a mieć to różnica, zawsze się jakaś harpia trafi... Trzeba sobie radzić :)

Gość gość
Odpowiadaj jej tyle, na ile chcesz aby wchodziła z butami do Twojego życia. Pamiętaj tylko, że im więcej wie, tym więcej będzie drążyła i szukała punktu zaczepienia. Skoro boi się Ciebie pod względem tego, że ''będziesz chciała'' ją wygryźć, to będzie rzucała Ci kłody pod nogi i może mieć miejsce donosicielstwo. Uważaj na to co mówisz, a resztą się nie przejmuj.

Gość gość
To sie zapytaj po co jej te informacje ? Pracuje dla jakiegos wywiadu ??

Gość gość
uwazajcie dziewczyny bo to moze byc pejsata.oni wyszukuja kobiety do prostytucji i dlatego robia Taki wywiad.ani slowa do obcych osob o prywatnym zyciu.

Gość gość
Widocznie dziewczyna ma kompleksy, boi się że zwiniesz jej etat? Na jakiej podstawie? Pewnie chce Ci tyłek obrobić. Nowym zawsze obrabia się dupę.