Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

czarujacy_idiota

Rana szarpana, szwy, proces gojenia

Polecane posty

Witam, kilka dni temu miałem niemiły wypadek, przygotowywałem się do biegu "survivalowego", kilka dni przed biegiem poczułem się już sportowcem... nie znając topografii terenu biegłem gdzie popadnie. Niestety, nie wiedziałem, że za krzakami które przeskakiwałem, co kilka metrów w ziemię wbite są metalowe pręty... skończyło się w szpitalu, rana szarpana uda, szycie warstwowe, szwów zewnętrznych naliczyłem 14. Naczytałem się trochę "internetów" (tak, mam teraz sporo wolnego czasu), straszą, że takie rany trudno się goją itp, itd. Chciałbym jak najszybciej wrócić do sportu, może ktoś z Was miał podobny przypadek i jest mi w stanie opisać, jak w praktyce wygląda proces gojenia ran takich jak moja? Czy opuchlizna powyżej rany i mocne zaczerwienienie jest normalne? Biorę leki przeciwzapalne + antybiotyk i probiotyk.

Gość samanta44

dobrze mieć na takie przypadki odpowiednie środki na gojenie się ran. mi bardzo pomógł ostatnio żel Help4Skin, którym smarowałam skaleczone kolano. dzięki temu o wiele lepiej się zagoiło i nie było śladu po ranie. 

Gość Karol

Oby był dostępny bez recepty, bo patrząc na to, jak wygląda moja skór po dzisiejszych wydarzeniach, przyda się coś do opatrywania ran. 

Gość Baśka

Trudnogojące się rany najlepiej skonsultować ze specjalistą. W ubiegłym roku korzystałam z porad i zabiegów w przychodni Centrum Stopy. Rany zostały zaopatrzone specjalnymi opatrunkami, już po kilku pierwszych dniach nastąpiła zdecydowana poprawa. Polecam!