Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Masaya

Mamy na Kwiecień 2017!

Polecane posty

Gość Kasiek339
Jestem Kaska koncze 24lata w styczniu, mam juz hedna coreczke Maje ktora ma3latka i dodam , ze moja tesciowa jest super tak dla pocieszenia ;) pozdrawiam wszystkie mamusie i maluszki

Gość gośćAnia27lat
Moja teściowa zatkało jak powiedziałam że jak syn to będzie Michał :-) biedna zdebiala :-) zadzwoniła dziś ale o mojego męża pytała a synka swojego bo on wraca już wreszcie do domu o corke zapytała a o mnie i Maluszka to już nie Powiedziała też żeby nie przasadzala z tym unikaniem ich przez półpasiec nic mi nie będzie to nie jest takie groźne i kogo ja mam słuchać

Gość Mama po raz czwarty
GośćAnia27lat Teściowej się nie słucha ☺ haha To nie ona będzie się męczyć z chorobą później. Ja panikarą nie jestem, ale nie poszła bym do chorej osoby. To nie katar ekonomia tylko choroba zakaźna. Kasiek339 Witaj☺ Który tydzień u Ciebie?

Gość gość
ten temat powinien zmienić nazwę na "obgadaj swoją teściową". same prostaczki i plotkary tu piszą. zamiast dzielić się ciążowymi sprawami to wciąz obrabiają duupy rodzinie.:o:o:o

Gość gość
Trollu, po pierwsze teściowa to nie rodzina, po drugie jeśli cie temat nie dotyczy, to nie wchodź, nie czytaj, nie komentuj, po trzecie sytuacja w ciąży nie jest tak dynamiczna, by codziennie o niej pisać, a życie toczy się dalej.

Gość gość
stare plotkary

Gość gość
"teściowa to nie rodzina" współczuję światopogladu.

Gość gość
Ja tu nikogo starego nie widzę. Pewnie jakaś teściowa się wypowiada. Hahaha

Gość gość
Do teściowej mi baaaaaaaaardzo daleko plotkaro.!

Gość gośćAnia27lat
Czyli jakaś smarkula z dzimnazjum :-) możesz sobie pisać my się posmiejemy Do was kobitki mąż mój wrócił wreszcie corka w niebo wzięta :-) oboje już śpią :-) Jesteśmy szczęśliwy od dziś mamy święta :-)

Gość mama_last_minute
My też prawie święta :) Co prawda mąż jeszcze na 2 dni wyjeżdża, ale to drobiazg. Dzisiaj choinkę ubraliśmy, kupiłam z synkiem już w piątek, jest piękna i pachnąca. Zawsze bardziej cieszy przed świętami, dlatego mamy tak wcześnie. W tym roku się zcwaniłam i zakupy świąteczne robię w tesco z dowozem. Jak o kolejkach pomyślę, to słabo mi się robi. A napoje, owoce, słodycze i brakujące produkty do pieczenia mi przywiozą. Z reszta mam plan na takie robienie większych zakupów do porodu i potem z maluszkiem, trzeba sobie ułatwiac zycie. Kurde, wieczorem mam tak ogromny brzuch, że w 8miesiącu to wybuchnę! Po całym dniu już nic mi się nie chce.

Gość Mama po raz czwarty
GośćAnia27lat Doczekałas się w końcu meza☺ I jak zareagował? Poznał Cie? Mama_last_minute Jesteśmy okraglutkie na święta jak banieczki choinkowe ☺

Gość gośćmakak
mama_last_minute - podobno lidl ma wprowadzić taki rodzaj zakupów do swojej oferty. Ja nie przepadam za tesco, u nas w mieście są jakieś brudne i stare... Dziewczyny a pytanie o biustonosz do karmienia? Obecnie zmieniłam z uwagi na rozm., na usztywniany ze sztywną miseczką, ale zastanawiam się nad tymi, które zabrać ze sobą do szpitala. Wpadło mi w oko coś takiego: https://www.zalando.pl/anita-nursing-biustonosz-z-trojkatna-miseczka-silver-grey-a4989a008-d11.html Co będzie wygodniejsze? Przecież te materiałowe też ładne robią i zdobione i nie trzeba wyglądać jak dojarka ;p

Gość Mama po raz czwarty
Goscmakak Ten biustonosz wygląda wygodnie. Ja jak początkowo karmilam to nawet spalam staniku bo było mi wygodniej. Ważne jest też żeby ci się nic nie wżynało w cyca. Dobrze mieć taką wyższa miseczke żeby nic nie wypływają góra. Ja zazwyczaj chodziłam w normalnych biustonoszach tylko tak dobranych żeby były wygodne. Do karmienia też miałam. Bardzo wygodny też był taki biustonosz w formie takiej bluzeczki sportowej. Obcisły i nic nie latalo, ani się nie wzynało. Jeszcze jeden minus biustonosza bez usztywnionej miseczki, że widać przez niego wkładki laktacyjne. Przy obcisłej bluzce widać kółka przez material☺ U mnie na szczęście pokarm sam nie leciał przy drugim i trzecim dziecku. Tylko jak karmilam jednym cycem to przy napływie pokarmu leciało z drugiego. Miałam fajny patent bo nie raz szczególnie w nocy zapomniałam którym cycem karmilam poprzednio. Mój patent polegał na tym, że jak karmilam jednym cycem to do drugiego wkładalam wkladke bo mleko leciało i zawsze miałam tylko jedna wkładkę w staniku i zawsze wiedziałam którym cycem mam karmic☺ tam gdzie wkładka tym cycem karmie następnym razem i wkładkę przekładamy do drugiego. U mnie było to dobre rozwiązanie na skleroze☺ haha

Gość Mama po raz czwarty
Gośćmakak Jeszcze co do stanika dobrze żeby miał szersze ramiączka bo mleczne cyce są ciężkie i przy cienkich ramiączkach przesuwa się ta szlufka do regulacji i non stop trzeba poprawiać ramiączka.

Gość gość
Co to sa mleczne cyce? Stracilyscie juz resztke kobiecosci?

Gość gośćmakak
Mama po raz czwarty - to mówisz że przy entym karmieniu w nocy już się można zapomnieć , który cycek był uprzednio hehe A to nie jest tak, że karmi się 15min jednym i przekłada na 15 min drugiego? Oki czyli szerokie ramiona to podstawa będę pamiętać. Tych sportowych nie lubię wolę zapinane z tyłu :)

Gość MamaMM
Cześć. Spodziewam się drugiego dziecka tym razem będzie synek (Michał). Będę rodzić jako 33- latka, ale będę miała 34 urodziny tuż przed urodzeniem dzidziusia . Szczerze mówiąc to odliczam już dni do porodu, a właściwie do końca 37 tyg kiedy wiem, że dzidzia będzie bezpieczna. W pierwszej ciąży miałam problem z niewydolnością szyjki i nie ukrywam, że teraz też się obawiam. Na szczęście już za 2 dni kontrola. Trzymajcie kciuki bo boję się powtórki z pierwszej ciąży. Dziś udało mi się przejść test obciążenia glukozą 75g. Myślałam, że będzie gorzej. W pierwszej ciąży miałam problem z wypiciem i utrzymaniem roztworu, ale tym razem nie było tragedii. Wyniki sprawdzę w necie po południu. Technika jednak poszła do przodu ☺ Któraś z was jest już po glukozie? Jak wyniki? Co do wyprawki chyba większość już mam. Sporo rzeczy zostało po córce. Sporo gadżetów dokupilam, ale muszę jeszcze wszystko przejrzeć, ubrać i uprasować. Planuję się w to bawić w styczniu. Jak wyprawki u was? Z tego co czytam niektóre z was mają już prawie wszystko przygotowane. Kto kupował jakieś fajne gadżety? Polecacie coś? Chętnie poczytam co się komu sprawdziło i co planujecie kupić. Zaopatrzyłam się już nawet w kosmetyki. Generalnie duża uwagę zwracam na składy i w moich i dziecięcych kosmetykach, więc zdecydowałam się w większości na Momme, Babydream, Hipp i Sylveco. Gorąco polecam blog sroka. pl jeśli ktoś interesuje się tym co ładowane jest do kosmetyków. PS. Wg mnie teściowa to nie rodzina. ☺

Gość MamaMM
Co do gadżetów, na które się zdecydowałam to : Whisbear, wiaderko Tummy Tub, otulacz Mother Care, gniazdko (u mnie no name, ale takie same są w SuperMami), poduchy do karmienia-kura babci dany z LA Millou, poduszka ciążowa z SuperMami i pieluchy bambusowe. Więcej grzechów nie pamiętam. ☺ Zastanawiam się jeszcze nad kupnem Mr. B,żyrafy Sophie, maty piankowej ze Skip hop, karuzeli nad łóżeczko z projektorem i huśtawki hybrydowej z Bright Stars. Ktoś ma? Jakieś opinie. Dodam, że przy pierwszym dziecku ograniczyłam się raczej do minimum szczególnie, że wtedy trzeba było kupić te droższe części wyprawki czyli np. wózek, fotelik, łóżeczko. Teraz już to mam więc pozwalam sobie na rzeczy, które w tym minimum się nie mieszczą, a na które było szkoda kasy 4 lata temu.

Gość mama_last_minute
gośćmakak, jak lidl wprowadzi takie zakupy, to chętnie skorzystam w tesco wybrałam takie pakowane rzeczy, typu słodycze, napoje, mleko, produkty do pieczenia, nawet mandarynki w skrzyneczkach. Nie odważyłabym sie upić w ten sposób mięsa, ale ta fura zakupów to duże ułatwienie. Drobiazgi dokupię zawsze w małym sklepie, albo w lidlu nawet. Na razie jestem zadowolona. Pan przywiózł o czasie, wniósł do domu, do tego był naprawdę sympatyczny i nawet całkiem przystojny :) Staniki kupuje najzwyklejsze, białe, bawełniane, miękkie z canpolu bodajże. "Mleczny cyc" jest bardzo obolały i wrażliwy, do tego ciagle trzeba je prać i szybko wygladają jak szmatki, conajmniej 3 będą potrzebne. Poprzednio kupiłam jeden ładny, miał usztywniane lekko, gabkowe miseczki i przed karmieniem czyłam, jakbym kamienie ze szpilkami w nim miała. W stanikach też będę spać, z wkładkami w środku. MamaMM z gadżetów, które mymieniłaś mam jakis otulaczek z MC i poduszke dla ciężarnych. Reszty właściwie nie znam nawet :) Nie chce za dużo wydawać, do tego muszę sie pilnowac, by nie zagracic mieszkania, bo mój 4latek musi mieć przestrzeń. A itak dojdzie wózek,kojec, łóżeczko, krzesełko do karmienia, leżaczek itd, więc sporo. Jeśli chodzi o teściową, to dla mnie też nie rodzina, tylko powinowactwo. Glukozy jeszcze nie miałam, bedę robić z początkiem roku. Ale biorę ze sobą cytrynę i wode gazowaną do popicia.

Gość MamaMM
Mama_last_minute U mnie niestety Tesco nie dowozimy. Nad czym ubolewam. Niestety trzeba będzie się wysłać w kolejce. Co do niechęci do zawracania zupełnie rozumiem. My się przeprowadziliśmy więc teraz czuję przestrzeń i szaleję z zakupami. ☺ Co do stanikow mi się sprawdziły takie niby sportowe z pepco za 7 czy 8 zł. Nie są typowo do karmienia, ale i tak dobrze mi służyły.

Gość gość
Jesteście nienormalne z tymi zakupami wyprawkowymi w 20 tyg. ciązy

Gość druga ciaza32
Ja nie jestem gadzetowa, z wymienionych rzeczy nie mam nic. Moze jak bym miala wiecej kasy, to na cos bym sie skusila. Moja corka ma 8 lat, w zasadzie miala byc jedynaczka i juz nic po niej nie mam, wiec musze wszystko kupic. Ciuszki mam, brakuje mi bodow i polspiochow. Ostatnio kupilam koszule do szpitala. Za reszte wezme sie w styczniu. Dostalam teraz skierowanie na glukoze. Mozecie napisac, jak to dokladnie wyglada? Juz nie pamietam, zreszta przejde sie do przychodni zapytac, bo od kolezanek i z netu sa sprzeczne dane. No my bedziemy miec na 90 % dziewczynke, bedzie Emilia. I kamien spadl mi z serca z porodem, bedzie cc, ide jeszcze w styczniu dolo okulisty. Brzuch juz mam dosc spory, obce osoby kwituja moj widok "juz niedlugo", tymczasem jeszcze dobre 3 miesiace...

Gość druga ciaza32
A kiedy robic wyprawke? W pierwszej ciazy wszystko mialam na styk, wlasnie przez jakis glupi strach..A bylo mi ciezko, brzuch mialam jak na bliznieta, ruchy jak mucha w smole ☺ Zreszta ja teraz zaczelam 26tc, wiec uwazam, ze styczen, luty to juz ostatni dzwonek.

Gość gośćmakak
Otulacz a rożek jaka różnica? Mam rożek ale to tak kupiłam co mi się kojarzyło z dostępnych rzeczy. Nam w sumie z większych rzeczy zostało do kupienia łóżeczko i materacyk no i kosmetyki. Ciuszki przestałam kupować takie postanowienie noworoczne hehe Teraz tylko poprać i poprasować wszystko, ale to po nowym roku, bo będę miała sporo urlopu. CZekać nie będę bo już się meczę a co dopiero będzie w lutym/marcu. Wczoraj mąż złożył leżaczek/bujak/krzesełko tiny love. Jest świetne i mam nadzieje że nie tylko mnie się będzie podobało ;p Mamy jeszcze projektor dzień/noc, poduszkę do karmienia, poduszkę rogal na której śpię, wózek jedzie, fotelik też zamówiony.

Gość MamaMM
Gośćmakak Rożek to jak dla mnie taki kwadrat z rzepem a otulacz mam taki worek z zapinaną górą. Poprzednio rożek nie sprawdził mi się bo ciągle mała wykonywała dół. A jaką masz karuzelę z projektorem i czy polecasz? Druga ciaza32 U mnie badanie wyglądało w ten sposób. 1. Pobranie na czczo. 2. Wypicie 75 g glukozy z wodą. 3. Pobranie po godz. 4. Pobranie po dwóch godz. Koszt 24 zł. Jeśli chodzi o wyprawkę, to nie uważam żeby 6 mies to było za wcześnie. Ja poprzednio leżałam od 30 tyg, więc gdybym nie zrobiła wyprawki wcześniej to nie miała bym w czym dziecka do domu przywieźć i w co ubrać. Na męża w tej kwestii raczej nie liczyłam.

Moja wysypka nie boli, ale bardzo swędziala. Na szczęscie troche juz zmalała :) Co do testu na obciążenie glukozą to bylam w zeszłym tygodniu. Pani kazała mi być na 8, bo powiedziała, że po godzinie 11:30-12:00 wchodzi się w "spalanie cukru w porze obiadowej" i najpozniej do 11:30 dobrze jest zakończyć badanie, bo pozniej wynik moze byc falszywy. 12 h wcześniej nic nie jadłam, piłam tylko wode. Rano na czczo pobrana krew, rozrobiona glukoza w kubeczku i 2-3 minuty na wypicie. Ja musialam glukoze kupic sama, wiem że wiele osob dostaje w przychodni. Pielegniarka zalecała wypić mniejszymi łykami, bo mowila, ze jak za szybko wypije to moge zwrócic. Smakuje troche jak cukierniczka cukru z odrobiną wody i kwasku. Na poczatku bardzo slodkie, pozniej gryzło mnie w gardlo przy koncówce picia. Pani nie pozwoliła mi przez 2 h niczego sie napic (jeść nie wolno-wiadomo:)). Po okolo 40 minutach zaczely mi sie pocic ręce i dwa razy zrobilo mi sie słabo. Wyszlam na dwor i przeszlo. Po 2 h pobrana ponownie krew i do domu. Wyniki wyszly prawidlowe :) Na początku stycznia mam w planach kupic łóżeczko, komode i fotelik. Później wezme sie powoli za pranie i prasowanie. Na 56/62 mam raczej komplet. Pozostało mi na 68 dokupic ze 2-3 śpiochy no i może jakies sukieneczki, ale z tym sie nie śpiesze, bo dalej boje sie, ze córka nam może psikusa zrobic. Czujecie atmosfere świat? U nas dzisiaj mgliście i zero sniegu. Mogloby chociaz troche przypruszyc :)

Gość Mama po raz czwarty
Goscmakak Ja zawsze karmilam jedna piersią na jedno karmienie. Jeśli dziecku mało to możesz dać wtedy druga, ale u mnie to się nie zdarzało przy żadnym dziecku. Jak karmisz jedna piersią to druga ma czas dobrze się napełnić ☺ Nie wiem jak inne mamy, ale ja tak karmilam. Jeśli faktycznie braknie ci mleka i podasz drugiego cyca to następne karmienie zaczynasz właśnie od niego. MamaMM Witaj ☺ Trzymam kciuki, na pewno będzie wszystko w porządku. Ja jeszcze nie robiłam glukozy. Mam wizytę na koniec miesiąca i lekarz nie zlecił mi tym razem żadnych badań, więc pewnie czeka mnie to dopiero w styczniu. Ja też nie lubię glukozy, ale nie mam aż takich problemów z wypiciem. Gorsze chyba jest to czekanie zanim pobioraz drugi raz krew. W laboratorium gdzie chodzę akurat przy większości podstawowych badan są podane normy to nie trzeba szukać w internecie. Co do kosmetyków to masz rację warto czytać etykiety bo pełno chemi w nich. Już nie wspomnę o kosmetykach czy mydlach dla dorosłych. Zerklam na to wiaderko. Planujesz noworodka kąpać w nim od razu? Bo tam to chyba na siedzący trzeba, a noworodka nie poradzisz. Chyba,że masz inny patent na kapiel☺ Co do huśtawki hybrydowe miałam z tej firmy i byłam zadowolona. Jedna bateria wystarczyła mi dla obu córek! Duże ułatwienie, że huśtawka sama huśta. Polecam jak najbardziej. Moje córki jak były już duże to nawet siadaly w niej i się huśtaly ☺ Poduszkę do karmienia zamierzam kupić, ale tego małego rogala bo jest wygodniejszy do karmienia niż ten duży miękki. Karuzele mam taką i do tej pory dziewczynki mają w pokoju bo się na lampkę przerabia https://m.youtube.com/watch?v=3Mt5O2tu8jY