Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy opłaca się studiować PRAWO? pomocy, poradźcie

Polecane posty

Gość gość

pytam osób które znają kogoś po prawie albo same skończyły. Osobom niemającym nic do powiedzenia nie mogę powiedzieć: komentujcie...bo zależy mi na poważnych opiniach.

Co wg Ciebie znaczy opłaca sie? Bo jeśli pieniądze;, jakie sie zarabia, to trudno powiedzieć Wiele zależy od szczęścia, osobowości, ambicji i samozaparcia. Poza tym to trzeba lubić. Dodatkowo sama praca diametralnie różni sie od tego, jakie sie ma wyobrażenia będąc na studiach prawniczych.Gdybym patrzyła na opłacalność finansowa, byłabym teraz lekarzem. A tak jestem radcą prawnym w instytucji państwowej i uwielbiam swoją pracę, chociaż finansowo jest tylko lekko powyżej średniej krajowej ☺

Gość gość
W jakim wieku jesteś? Masz dzieci?

Gość gość
Ja dopiero wybieram kierunek studiów...jestem po maturze.

Gość gość
Jak masz rodzinną kancelarię to tak jak nie masz rodziny co się wkreci to nie ma to sensu. Za dużo absolwentów prawa jest wpuszczanych na rynek co roku.

Gość gość
Nie mam nikogo po prawie w rodzinie. Tzn. mam kuzyna, ale on skończył prawo a potem zajmował się zupełnie czymś innym.

Gość gość
Powiedz co to jest dla Ciebie opłacalność przede wszystkim, jaką maturę zdawałaś, gdzie chcesz pracować, jakie masz znajomości/siłę przebicia. x Aczkolwiek takim osobom jak Ty z reguły radzę albo poczekać z wyborem (studiowanie bez przekonania nie jest dobre), albo wybrać coś co najbardziej Ci pasuje i jeszcze w trakcie się zastanawiać. Jest naprawdę dużo osób, które gdyby mogły wybrałyby inny kierunek, inną uczelnie, inne miasto itp.

Gość gość
opłaca, nie opłaca....trzeba wziąć pod uwagę fakt, że po studiach trzeba będzie pracować w zawodzie i jeśli ktoś się decyduje tylko dla kasy na ten kierunek to moim zdaniem to jest bez sensu. Trzeba to czuć, interesować się tym, bez sensu się męczyć niepotrzebnie tylko po to żeby potem albo dużo zarabiać albo nie. Tego tez nikt nie gwarantuje. Ja wole studiować to co mnie interesuje, czyt. turystyka i rekreacja na Wyższej Szkole Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej, podróżować uwielbiam i ppo studiach z chęcią będę pracować w zawodzie