Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MYCHA895

L4 na chorą mamę

Polecane posty

Witam, proszę o radę. Z tego co wiem, przysługuje mi 14 dni opieki nad chorym czlonkiem rodziny. Mam chorą mamę, która wychodzi nie długo ze szpitala i będzie wymagała opieki. Jak załatwić takie L4? Czy mama musi być obecna czy wystarczą jej dane? Co powiedzieć lekarzowi? Czy potrzebny będzie np wypis ze szpitala?

Gość gość
zapytaj lekarza

Gość gość
Skąd wiesz, że Ci się należy? To nie jest dziecko. Rozliczać to będzie księgowa z zakładu pracy, więc to jej zapytaj o potrzebne "kwity".

wiem - bo kiedys o tym i słyszałam i czytałam... ale nie doczytałam jak dokładne to załatwic - i to nic ze to nie dziecko tylko dorosa osoba. Kazdemu pracownikowi nalezy sie 14dni na chorych dziadków, rodziców czy dziecko...aby sprawowac nad nimi opieke jesli jest to uzasadnione.

ps. ok fakt dopytam jeszcze kadrowej u nas...ale tak czy tak to bez lekarza sie nie obedzie...tylko jak zagadac do lekarza - nie kazdy jest taki "miły" i trzeba sie nacudowac. A naprawde moja mama mial wylew, nie jest w stanie chodzic poki co..a poszukanie opieki z dnia na dzien tez nierealne

Gość gość
jest takie l4, to jest opieka jak na zasadzie jak się bierze na dziecko tylko w twoim przypadku na mamę, płacą 80%, jest takie coś na pewno bo moja mama brała na bacie (swoją mamę) bo miała operacje i miała tą opiekę od dnia jak wyszła ze szpitala, nie pamiętam jak długo

Gość gość
po prostu idż do lekarza rodzinnego z wypisem ze szpitala i musi ci dać zwolnienie, tylko nie pamiętam czy to nie musi być wspólne zamieszkanie

Gość gość
tą opieke wypisał lekarz który prowadził leczenie w szpitalu i moja mama dostała w dniu wyjścia babci ze szpital, lekarz rodzinny też wypisuje taką opieke

Gość gość
Lekarz rodzinny da bez problemu. Zanieś wypis ze szpitala, mama nie musi być wystarcza jej dane. Albo umów wizytę domową.

ok dziekuje wam bardzo :) Co do adresu zamieszkania to mieszkamy razem wiec bez problemu...ale i podobno nawet jak sie nie mieszka razem to mozna to załatwic...ze niby na czas opieki sie przeprowadzam czy cos. A co do wizyty domowej...to myslałam nad tym juz nawet jak mama nie była tak chora - ale niestety jej sie nie należy (taka informacje kiljukrotnie otrzymałam) - ze wzgledu na wiek i brak grupy itp...a np moja babcia mimo ze jest o wiele zdrowsza i zamawia wizyty domowe bo jej pryszcz wyskoczył na policzku - to jej sie takie wizyty należą... i taka jest sprawiedliwosc. No ale pofatyguje sie do lekarza - ale wazne ze wiem od czego zacząc...