Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy rodzina z 3 ka dzieci to rodzina wielodzietna?

Polecane posty

Gość gość

Ja tak uwazalam, kiedys, sama mam 3 dzieci i dopiero teraz czuje, ze dla mnie to rodzina pelna. Gdy widze rodzine z 2 wiekszych juz dzieci to troche mi ich szkoda, przypominam sobie jak brakowalo mi najmlodszego maluszka. Zaraz posypia sie na mnie gromy, ale ja doskonale rozumiem, ze nie kazdy chce miec 3 czy nawet 2 dzieci, dla mnie jednak 3 dzieci to jest norma, a 4ka to byloby chyba super,-)

Gość gość
Czemu gromy?jesli kogos stac na trojke dzieci i chce je miec, to czemu mialby sie przejmowac opinia otoczenia?ludziom i tak nie dogodzisz, a zyje sie dla siebie i swojej rodziny, nie dla bab z.kafeterii, ktore wszedzie wesza patologie.

Gość gość
Mam 2 dzieci , rodzina z 3 dla mnie nie jest wielodzietna, ze mna lezala kobieta ktora urodzila osme dziecko

Gość gość
kiedyś rodzina z trójką dzieci była uważana za wielodzietną, teraz to raczej standard...nie wiem skąd te dane, że mało dzieci się rodzi...

Gość gość
to już patologia

Gość gość
do gość dziś - i kiedyś sami rodzice pracowali na te dzieci, a teraz za to mają emeryturę jałmużnę, bo trzeba teraz dać za darmo rozmnażającym się próżniakom 500+

Gość gość
Dla mnie tak.

Gość gość
Dla glupich Polakow juz jedno dziecko to patologia

Gość gość
Formalnie - tak, wielodzietna, ale mozna miec wiecej dziec. Bogaci ludzie na Zachodzie maja CO NAJMNIEJ troje dzieci, ale czesto nawet pięcioro. Stac ich, a dzieci daja duzo radosci, zycie ma sens. Oczywiscie, o ile kogos na tyle stać.

Gość gość
Myślę, że od 4 zaczyna się wielodzietna. A ósemka jak ktoś pisał to dla mnie abstrakcja haha. Jeśli kogoś stać, to niech ma i dziesiątkę, jego sprawa, ale jeśli nie, to powinien mieć tyle, ile zdoła wychować, a nie żyć ciągle na zasiłkach, dzieci brudne, jak podrosną to zaczynają kraść, bo rodziców na nic nie stać, a koledzy mają... Ja osobiście ma 1 dziecko, 9-letnie. Urodziłam w młodym wieku, jak miałam 21 lat, do wszystkiego dochodzimy z mężem sami, najpierw wynajmowaliśmy, później rodzice i teściowie kupili nam działkę w prezencie ślubnym i mąż wyjechał zagranicę, żeby zarobić na budowę domu. Teraz już mieszkamy na swoim, ale jeszcze nie wszystko jest zrobione, na razie parter, a jeszcze poddasze do wykończenia, kostka na działce,ogrodzenie nowe, bo jest takie żeby tylko było, z siatki. Ja poszłam do pracy jak syn miał 3 lata, mam licencjat zrobiony, na magistra już brakło czasu i kasy. Teraz powoli wychodzimy na swoje, ale jeszcze kredyt mamy hipoteczny, zostało niecałe 11 lat, dziecku na przyszłość trzeba odkładać,żeby z gołym tyłkiem nie wszedł w dorosłość. A też mi już nie chce się w pieluchy bawić, siedzieć znowu w domu 3 lata. Mam 30 lat, pracę niezłą, kokosów nie zarabiam, ale to praca biurowa, od 8-16, weekendy wolne. Po 3 latach pewnie byłby już ktoś na moje miejsce, a pracę nie łatwo znaleźć. I mąż też niedługo mógłby wrócić i coś na miejscu poszukać, a przy następnym dziecku znowu trzeba byłoby oszczędzać.

Gość gość
no i proszę, baby nie do zapieprzenia przez chłopów, kuźwa rodzą dziecko za dzieckiem, dla nich urodzenie dziecka to jak zjedzenie kanapki, ja pierzę, ale wytrzymałe to cholerstwo, i się nie dziwię, że co niektóre chłopy to je leją.

Gość gość
I każde z innym, patologia.

Gość gość
gość dziś do gość dziś - i kiedyś sami rodzice pracowali na te dzieci, a teraz za to mają emeryturę jałmużnę, bo trzeba teraz dać za darmo rozmnażającym się próżniakom 500+ xx No popatrz jaka to w PL patoligia sie szerzy :) Na zgnilym zachodzie sa dodatki na dziecko slynne benefity w Uk czy kinder cos tam w Niemczech, ale tylko w PL dodatek na dziecko to okradanie innych i najgorsze swinstwo :D xx Autorko 3 dzieci to optymalna jak dla mnie liczba :) Dla zastepowalnosci pokolen rowniez :P Mieszkam w kraju gdzie 4 jest standartem, jedynakow nie uwidzisz zbyt duzo, sa rzadkoscia, a macierzynstwo kolo 40 jest normalne :) I to jest normalnosci wlasnie :) W PL nic nie jest normalne i dlugo nie bedzie..

Gość gość
fajny kraj, a gdzie tak jest?

Gość gość
Właśnie, gdzie tak jest? Dobrze znać nazwę kraju, gdzie jest normalnie :-)

Gość gość
Jak była w Szwecji to właśnie rzuciło mi się to w oczy- fakt że często są tam rodziny patchworkowe, albo adoptowane czy wzięte w pieczę zastępczą dzieci, ale jednak powszechnie się widzi rodzinę z trójką, czwórką dzieci, bardzo często rok po roku- w podwójnych wózkach, albo niemowlę w wózku i mama z brzuchem ciążowym, zdarzają się i takie gdzie jest pięcioro dzieci (mówię o tych które poznałam). Żadna patologia, tyle że tam nie widać że są dzieci z bogatych rodzin które jeżdżą wypasionymi wózkami, w markowych ciuszkach, i te z biednych w byle czym, nikt (poza "biednymi" imigrantami w metkach, złocie i ajfonami w rękach) się nie wyróżnia. A co do pytania autorki- polskie prawo definiuje rodzinę wielodzietną jako tą z trojgiem i więcej dzieci. Chociaż mnie, pochodzącą z takiej "wielodzietnej" rodziny też to dziwiło. Fakt, teraz mało kto decyduje się na więcej niż jedno czy dwoje dzieciaków. Sama mam dwoje, trzecie w planach i mam nadzieję że jeszcze się uda z czwartym.

Gość gość
I sama znam dobrze dwie rodziny z pięciorgiem dzieci- w jednym wprawdzie piąte to nieplanowane, po latach kiedy pani myślała że już po menopauzie jest, w drugiej, mocno katolickiej, dzieci w bardzo zbliżonym wieku. Drugą widuję na co dzień, można sobie życzyć tylko żeby wszystkie dzieci były tak zadbane, zżyte i dobrze wychowane, a widać że radosne. Ile się widzi rodzin zaniedbujących to jedno czy dwoje, trudno zliczyć...

Gość gość
dla mnie 3 jest ok, ale 4 to by byla juz rodzina wielodzietna

Gość gość
niby się tak utarło ale dla mnie to żadna wielodzietność. Trójka to normalna liczba, dziś pełno takich rodzin, mieszkam w dużym mieście i coraz więcej ludzi decyduje się na trójkę. Nawet gwiazdy, Kukulska tez w trzeciej ciąży.

Gość Jakie to żenujące
W naszym kraju nie da rady mieć gromadkę dzieci.Słaby socjal.Jeżeli jest rodzina z ośmiorgiem dzieci, to już maja duży problem.Zaraz zgłaszają się do mediów że nie mają z czego żyć.Nawet te 500+ To własnie jest patologia!

Gość gość
do gość dziś - po pierwsze jak nie mieszkasz w polsce to się nie wypowiadaj, bo u nas za prace się dostaje 1200 zł a za pieprzenie się nawet po 3-5 tysięcy. Po drugie, jeżeli mieszkasz w kraju gdzie minimum 4 dzieci no to kuźwa te babska wytrzymałe, winny je chłopy zaprzęgać do pługa i orać pole, po cholerę kupować ciągnik.

Gość gość
Według prawa troje dzieci i więcej to rodzina wielodzietna. Ot, definicja i tyle. Nie wiem dlaczego słowo "wielodzietna" komuś się kojarzy negatywnie.

Gość gość
patrzymy negatywnie na wielodzietne z tego powodu, bo normalni rodzice jak nie mają możliwości dania godnych warunków do mieszkania i wyżywienia oraz ubrania to się nie decydują na dzieci, bo ja jakbym miała urodzić tylko p oto aby urodzić i dzieci klepałyby biedę to jako matka nie mogłabym chyba na to patrzeć, że je urodziłam i one cierpią z tego powodu, wołałabym je usunąć jako zarodki. Także normalni rodzice to są ci co mają tyle dzieci na ile je stać, a w naszym pieprzonym kraju przy wynagrodzeniu 1850 brutto - 1200 zł netto to nawet na jedno nie stać.

Gość gość
Mam troje dzieci. Z zajściem nie miałam najmniejszego problemu. Jednak każda z ciąż zagrożona i zakończona cc. Przy ostatniej cc miałam operację i lekarze zabronili mi zachodzić w kolejną ciążę. Zagraża to mojemu życiu w 80%. Gdyby tak nie było to miałabym 4 dzieci. Troje dzieci to sporo, ale jednak brakuje naszej rodzinie czwartego dziecka. Na razie myślę o adopcji. Nie wiem czy jestem wielodzietna, ale wiele ludzi dziwi się, że mam troje dzieci i twierdzi, że nie wyglądam na matkę trójki hmmm cóż nikt na czole sobie tego nie pisze ;)

Gość gość
gość dziś do gość dziś - po pierwsze jak nie mieszkasz w polsce to się nie wypowiadaj, bo u nas za prace się dostaje 1200 zł a za pieprzenie się nawet po 3-5 tysięcy. Po drugie, jeżeli mieszkasz w kraju gdzie minimum 4 dzieci no to kuźwa te babska wytrzymałe, winny je chłopy zaprzęgać do pługa i orać pole, po cholerę kupować ciągnik. xx Po prostu dla nich ciąza to nie choroba :P A motywuje je brak zwolnien lekarskich " na ciąze ' :D Cóz mam ci napisac.. kazdy jest kowalem swojego losu.. widocznie ty nie jestes zbyt dobrym fachowcem i jeszcze cudowna polityka PL.. A mieszkam w IE :)