Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile potrzebujecie kasy, żeby żyć normalnie?

Polecane posty

Gość gość
cozakraj dziś Patrząc na ceny w dużych miastach w Polsce, wydaje mi się, że da się normalnie żyć za 2 500 zł (licząc mieszkanie, jedzenie, rozrywka, czasem posiłek na mieście). Chyba sobie jaja robisz. Poznań: wynajem TANIUTKIEJ kawalerki z opłatami: 1200zł, samochód 500zł, jedzenie gotowane w domu, skromne, kiedy dość niewiele się je 500zł - to już 2200zł. A do normalnego życia wlicza się też właśnie ubrania, chemię, kosmetyki, rozrywkę, lekarza - czasem prywatnego i leki, jadanie na mieście ze 2 razy w miesiącu, kino raz w miesiącu i odkładanie z 500zł miesięcznie na czarną godzinę albo emeryturę. Niektórzy mają dzieci i zwierzęta na utrzymaniu.

Gość gość
Albo muszą raz na 5-10 lat kupić pralkę, lodówkę, pomalować ściany czy pojechać na wakacje choćby na polską wieś i nie spać pod płotem.

Gość cozakraj
Nie robię se jaj, nawiązałam tylko do pytania autorki ;) Może Ty potrzebujesz więcej, ja nie mam dzieci, zwierząt, auta więc nawet nie pomyślałam o takich wydatkach, na emeryturę też na razie nie odkładam bo nie mam z czego. Gdybym miała 3000 zł, to bym rozdysponowała część na oszczędności, część na kredyt i bym powiedziała, że tyle to absolutne minimum. Dlatego pisałam- trudno jest odpowiedzieć, co dla kogo jest przeciętnym życiem

Gość Libera
oby do 16stej i WEEKEND:) tylko czekałam kiedy jakiś ,,magik,, rozpocznie swoją filozofie życia -psując ten temat! Z moich obliczeń wychodzi ,że w granicach 2.5 tyś na osobę /miesięcznie jest wystarczająco jeśli się ma swój dom jakieś swoje lokum

Gość cozakraj
Kogo masz na myśli pisząc "magik"?

Gość gość
500 zł na samo jedzenie. Plus od czasu do czasu jakaś nowa koszulka (15 zł), spodnie (40 zł) i buty (55 zł). No i rachunki (gaz, woda, prąd, czynsz). Jeżeli ktoś nie szaleje, to 1300 zł miesięcznie powinno wystarczyć (jeżeli mieszkasz sam / sama). Gorzej jeżeli zrobisz sobie dziecko. Dostaniesz 500 zł dodatku, ale na osobę będzie wypadało już tylko 900 zł i zacznie się typowa patologia społeczna.

Gość gość
Ja zeby zyc normalnie. -1000 zl kredyt na mieszkanie ktore bym sobie kupila - 300-500 zl paliwo i naprawy czesci do samochodu - hmm 700 zl jedzenie lacznie z jadaniem na miescie ( mowie o miescie w ktorym mieszkam) jest dosc tanio - 1000 zl ubrania, kosmetyki chemia, rozne rzeczy do domu, okladanie pienedzy na przyjemnosci, nieprzewidziane wydatki, wesela, chrzciny, komunie, zepsuta pralka - 300 zl minimum chcialabym miesiecznie odkladac na emeryture Czyli 3-4 tys. Jesli bym nie miala dzieci. Nie ma sie co oszukiwac. Moze jak ktos ma wlasne mieszkanie to potrzebuje mniej. ALe chcialabym ubierac sie w sklepach firmowych a nie w lumpeksach i chinskich marketach tudziez na tagowicy. Chcialabym mies pieniadze na koncerty, jadanie w knajpach i wycieczke dwa razy w roku. Zyjemy w Europie. Nie wiem czemu wielu polakow uwaza ze powinnismy sie cieszyc z tego co mamy. To niewolnictwo, wegetacja kiedy ja cale zycie licze grosz do krosza i odmawiam sobie wszystkiego bo musze sie dorobic chociaz dachu nad glowa.

Gość gość
,,magikiem,, nazywa te osoby co wyskakują nie na temat a jeszcze jak z wulgaryzmu zaczynają to już mnie całkiem rozbraja.PS. sorry ze tak późno odpisuję ,ale jestem w pracy:p

Gość gość
i k***a zyj tu za 1300 zl w tym popiertolo,ym kraju :-)

Gość gość
Na normalne zycie z 3000-4000 funtow (sam czynsz/kredyt to 1500-2000) ale musze sie pocieszyc zarabianiem 900-1000 funtow mc

Gość gość
Ja zarabiam 2 tys..tą kase wydaje na siebie. Mąż natomiast zarabia jako lekarz ok 14 tys z czego 3 tys kredyt. Zostaje mu 11 i z tego płacimy rachunki kupujemy żarcie, czesto wyjezdzamy w gory. Od nasyepnego roku mąż bedzie pracowal w norwegii..tam bedzie na polskie zarabial ok 27 tys.

Gość gość
Do przedmowczyni: chwalisz sie jak mala dziewczynka w piaskownicy. Torche jestes smieszna. Zwlaszcza ze nie piszesz na temat, czyli ile z tego potrzeba ci na normalne zycie? ooo W Norwegii bedziesz potrzebowala minimum 15-20 tys miesiecznie, wiec wiele wam nie zostanie. Tam McDonald dla jednej osoby kosztuje 100 zl. Lekarzom w Polsce zyje lepiej niz w Norwegii, bo u nas sa ogromne dysproporcjie w zarobkach.

Gość gość
Jesli chodzi o wynajem, to w Warszawie ceny BARDZO mocno spadly w ciagu ostatnich 15 lat., bo wielu warszawiako sie dorobilo i wkladali pieniadze w mieszkania na wynajem i zrobila sie ostra konkurencja. Kiedys najemcy sie bili o mieszkania, trzeba sie bylo spieszyc i brac bez gadania. Teraz cena wynajmu kawalerki jest taka sama jak 15 lat temu i jest duzy wybor, a mieszkania coraz czesciej juz nie przypominaja nor, chyba ze sie szuka najtanszych, ale za to wtedy placi sie znacznie MNIEJ niz 15 lat temu! Kiedys wlasciciel po trzech latach wynajmowania praktycznie mial na nowe, teraz na nowe zbiera 15 lat, wiec widzicie, ze ceny najmu bardzo mocno spadly, a juz w porownaniu do zarobkow to roznica jest jeszcze wieksza.

Gość gość
200zł na dzień by wystarczyło :)

Gość gość
2500 netto na zycie bez szalenstw, ale w malym miescie.

Gość gość
Dla rodziny z 1 dzieckiem np. w Trojmiescie 8 tys to minimum. Nie chce sie spinac i miec na styk czy odmawiac sobie kupienia nastepnej ksiazki.. Odlozyc tez trzeba, na rozne rzeczy w przyszlosci.. Polska jest tsk kur/ewsko droga, ze szkok ! Sila nabywcza pieniadza jest bliska zeru.. W lipcu za 2 bilety do kina na BFG zaplacilam 52 zl ! Bez popcornu.. 52 jednostki.. u siebie place za 2 bilety 12 .. Potem bylismy w FKC.. Za kubelek dalam 50 jednostek.. u mnie za to samo place 20.. Idziesz do spozywczaka wydajesz stówe i go/wno masz w siatce.. Jagodziana 3,60 ?! Kupilam 10 , szlam do kolezanki a u niej 2 synow sportowcow z dziewczynami, ona z mezem i ja z dziecmi.. Tak po 1 na glowe, ani to pojesc ani polizac.. a 36 zl poszlo z wiatrem.. Chcialam kupic dla syna gacie, zwykle, bawelniane takie w 6 paku , co u mnie sa po jakies 3-4 jednostki.. W pepco czy jakos tak dostalam w koncu.. za 3 ! pary zaplacilam 39,99 ! Szok ! Dla mnie szok.. Jest drogo a zarobki w Pl sa niskie.

Gość gość
To ciekawe jak żyją ludzie zarabiający najniższą krajową bez odziedziczonego mieszkania i zdolności kredytowej? Całe życie na kupie ze studentami czy rodzicami? Współmałżonek utrzymuje?Nie mam pojęcia.

Gość gość
650 zl :)

Gość gość
" gość dziś 650 zl usmiech.gif " życzę Ci abyś tyle miał na dzień ( jeżeli tylko zechcesz)

Gość gość
Miasto: Gdańsk Żona zarabia 2300 zł na rękę, ja 21000 zł, co daje nam razem: 23300 netto. Wynajmujemy komuś mieszkanie (kawalerka)- 800 złotych. W sumie 24100. Wydatki: Mieszkanie ( opłaty) : czynsz z wodą + prąd + TV z Internetem: 700 + 100 + 100 = 900 złotych Samochód : jeden służbowy, więc nic za paliwo, drugi Żony: 600 złotych ( W tym ubezpieczenie, paliwo, naprawy) Jedzenie: 1500 zł Rozrywka: Kino/Teatr 200 zł Ubrania: nie mam swojej ulubionej firmy, więc kupuje nawet koszulki w Hipermarkecie: 600 złotych Kosmetyki : 300 złotych RAZEM: 4100 złotych. Nie wliczyłem w to wakacji, ale na dwa tygodnie za granicą ( dwa razy w roku) około 8000/10000 zł.

Gość gość
potrzebuje dokladnie tyle ile mam 2100 euro ( razem z mezem mamy okolo 5000 euro) miesiecznie

Gość gość
Warszawa Dom: 900 Jedzenie i przedszkole 3500 Samochody 2: 1000 Imprezy: 500 Własne wydatki: 1700 (3400) Razem 9400.

Gość gość
Nie mam pojęcia ale wydaje mi sie ze wszystko razem ogarniam w jakichś 5 tys złotych a moze lekko więcej bo wiecznie muszę spłacać kartę kredytowa. Zawsze sobie obiecuje ze nic nie będę szaleć i w dwa miesiące spłacę ale wiecznie cos :-(

Gość gość
Chciałabym zarabiać tyle, aby odejść od męża i nie żądać od niego nic, czyli przeciąć tę nić raz na zawsze.

Gość gość
Oj wiele kobiet nie może wyzwoli się z toksycznych związków ze względów materialnych. Jakie to niesprawiedliwe jest w Polsce.

Gość gość
Tyle, że czasami udaje mi się wyjść i zjeść w mojej ulubionej restauracji na Zwycięzców w Warszawie sushiwesola.pl.