Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ktos mi odpowie na pytanie dotyczace witamin w ciazy

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie, w 6 tygodniu lekarz zapisal mi witaminy ale koszt oscylował w granicy 60 złotych to opduściłam, poprosiłam w aptece zeby dali jakis zamiennik z tym samym skladem i dostałam LadeeVit . I mam pytanie obecnie jestem w 17 tygodniu, ale czy muszę oprocz tego przyjmowac jeszcze osobno sklad foliowy ? niby ladeevit ma go w swoim skladzie, ale czy to wystarczajaco ? Ktos mi powie ?

Gość miła jak zawsze
A jaka ma zawartosć kwasu foliowego ten zestaw witamin które łykasz? Jak 0,4 mg to nie musisz;)

Gość gość
Kochana ja brałam takie drogie witaminy i znałam o dietę w ciąży . Pytałam lekarza czy takie wystarczą a on ze tak. Później się okazało że mam anemia :-( polecam femibion nadal 2 Plus i magnez musisz brać no i oczywiście folik - JA folik brałam do 4 miesiąca.

Gość gość
Ja w 17 tyg nie brałam żadnych witamin już, a co najwyżej jedną tabl na kilka dni. Dzieci od witamin są większe przy urodzeniu. Moje dziecko ważyło 3200, a koleżanki z pokoju, ktòra brała regularnie wit dziecko ważyło prawie 3700.

Gość gość
Ja w ogóle nie brałam zestawu witamin tylko kwas foliowy.

Gość gość
Autorko, jestem chemiczką, ja brałam Pharmaton Matruelle i Mumomega... to są najlepsze i najdroższe witaminy, mają najbogatszy skład, za jakość się płaci, te tańsze nie wchłaniają się tak dobrze. Ladeevit to badziew. A do tej co pisała, że dzieci od witamin są większe: zarąbiste wnioski wyciagnęłaś na podstawie plotek i swojej koleżanki, mogę podać wiecej przykładów, ze witaminy nie mają wpływu na wagę noworodka. Ja np brałam 2 tabl witamin dziennie, a córka miała 3300.

Gość gość
Lekarze w szpitalu mòwili, że widać od razu, ktòre dzieci są duże od witamin, to nie moje spostrzeżenia, a lekarzy droga chemiczko.

Gość gość
ilu lekarzy opinię poznałaś ?? ja mam do czynienia z wieloma lekarzami około 20-toma i żaden tak nie twierdzi :)

Gość gość
Tu autorka, 400mcg kwasu foliowego . Tez spotkałam sie z opinią, że dzieci większe, ale nie wiem czy to prawda. Chemiczko, tak wiem, ze za jakosc się płaci, jednakże gdy skład ten sam to wybrałam te tańsze, niestety do lekarza też chodzę prywatnie, badania prywatnie i jeszcze za witaminy tyle kasy ? Zaraz ktos napisze pewnie, ze po co robilam dziecko jak mnie nie stać, ale nie w tym rzecz. Po prostu póki co ja też jeszcze z mężem zyjemy, swoją drogą nie wiem dlaczego tyle lat płacimy na NFZ a leczyc muszę sie prywatnie bo rzekomo nigdzie nie ma miejsc. Smiechu warte. Ale to nic, to nie jest majątek, tylko nie jesteśmy az tak sytuowani żeby kasę rozwalać na witaminy tak drogie bo w skali roku to naprawdę spora suma .

Gość gość
Ty chemiczka, a wiesz, że suplementów diety nikt nie bada i w tych twoich mega drogich witaminach może być zmielony gips? :D Zdrowa dieta to podstawa, do tego kwas foliowy ale zarejestrowany jako LEK, a nie suplement diety, żelazo w razie anemii, ale przepisane przez lekarza jako lek i magnez w formie leku przy skurczach.

Gość gość
Skład "ten sam", ale chodzi o przyswajalność i wchłanialność... nie bede sie tu rozpisywac. Co do suplementów... teraz sa takie przepisy, ze łatwiej jest coś zarejestrować jako suplement niż jako lek, więc producenci korzystają. Jednak istnieją produkty, które kiedyś miały status leku, a obecnie suplementu... te, które wymieniłam i np Falvit, też kiedyś był zarejestrowany jako lek, gdy były inne przepisy. Do takich produktów, dostępnych od lat, mozna mieć większe zaufanie niż do jakiś wynalazków klepanych w PL. W Pharmatonie gipsu nie znajdziesz, bo jest produkowany w Szwajcarii. Czego nie mozna powiedzieć o polskich "tańszych zamiennikach".

Gość gość
Łatwiej coś zarejestrować jako suplement bo NIE PRZECHODZI ABSOLUTNIE ŻADNYCH BADAŃ, więc producent może wrzucić do kapsułki ziemię z piachem i dopóki coś się nie stanie nikt tego nie sprawdzi. Ale wierzcie dalej w "witaminki" dla kobiet w ciąży...

Gość gość
13:09 czy ty rozumiesz cokolwiek z tego co napisałam, piszę, żeby wybierać preparaty funkcjonujące od lat, których status został niedawno zmieniony (bo badania przeszły jako leki) niż takie, które były od nowości rejestrowane jako suplement i nigdy nie badane... poza tym, jeżeli coś jest produkowane np w Szwajcarii, jak Symnatal czy Pharmaton, to nie będzie zawierało ziemi czy piachu, bo tam jest zarejestrowane jako lek i tam odpowiednio badane!

Gość gość
Witaminy od drugiego trymestru, wczesniej tylko kwas foliowy.

Gość gość
No własnie sęk w tym ,ze lekarz zapisał mi witaminy od szostego tygodnia ciązy, tylko był bardzo drogi więc wzięłam inny o takim sammy skladzie pani w aptece powiedziała, ze to to samo, tylko firma inna.. Ale pytanie do tematu brzmiało czy musze brac osobno kwas foliowy a tu sie rozpoczęła dyskusja o jakichś sumplementach i lekach . Mam jeszcze pytanie, czy to , ze zaczęłam brac te witaminy stosunkowo późno praktycznie jak sie tylko dowiedzialam o ciazy to cos szkodzi ? Chodzi o to, że czytałam tu ze niektore kobiety kwas foliowy brały juz przed ciążą. ..

Gość gość
Mi ginekolog powiedział wprost - zdrowa dieta to podstawa, a te wszystkie zestawy witamin to nabijanie kabzy koncernom farmaceutycznym. Jedyne co ma sens to kwas foliowy, a w razie anemii żelazo.

Gość gość
Mi ginekolog powiedział wprost - zdrowa dieta to podstawa, a te wszystkie zestawy witamin to nabijanie kabzy koncernom farmaceutycznym. xxx nie chce, abyś nabijała im kabzę bo się boi, że dla niego ci nie wystarczy :D a swoją drogą, zdrowa dieta w dzisiejszych czasach kosztuje więcej, niż witaminy w tabletkach

Gość gość
pytanie do tematu brzmiało czy musze brac osobno kwas foliowy a tu sie rozpoczęła dyskusja o jakichś sumplementach i lekach . xx już ci napisała pierwsza osoba, że jak ten twój suplement zawiera 0,4 kw. foliowego to nie muszisz, sprawdziłaś że zawiera więc ok, tylko czemu nie zapytałaś o to "pani w aptece" która jest farmaceutką tylko anonimowe osoby z neta???

Gość gość
Bo uwazam ze forum jest od tego by właśnie sie zapytać. To po pierwsze. Po drugie skąd wiesz, że nie pytałam, pytałam ale pytam jeszcze raz tu na forum doświadczonych w temacie kobiet. To zbrodnia jakaś ?

Gość gość
doświadczenie kobiet na forum a wiedza fachowa farmaceuty to 2 różne sprawy i nie da sie tego porównać to po pierwsze, a po drugie-z twoich wypowiedzi jasno wynika, że nie pytałaś, bo NIC nie wiesz w tym temacie :P

Gość gość
15:02 zbrodnia nie, ale dowód głupoty już tak :)

Gość gość
czy muszę oprocz tego przyjmowac jeszcze osobno sklad foliowy ? x w twoim przypadku raczej skład budowlany pustaku

Gość gość
autoreczka głupia pipa, twierdzi, że pytała w aptece, możliwe ale pewnie nic nie zrozumiała z odpowiedzi pani mgr, wiec pyta tu drugi raz, też nie potrafi przecvzytać ze zrozumieniem bo już I-wsza osoba dała jej odp., niech jeszcze 3-ci raz zapyta gina o to samo, boże co za pustak, ewidentnie widać, że ta ciąża to wpadka!!! Ponieważ gdyby była planowana to autorka brałaby kw foliowy odpowiednio wcześniej a nie teraz budzi się z ręką w nocniku i zadaje denne pytania!

Gość gość
W pierwszym trymestrze nie przyjmuje się witamin, tylko kwas foliowy. Witaminy od drugiego trymestru. I raczej nie oszczędza się na dziecku.

Gość gość
kw foliowy sie bierze już przed ciażą ale autorka wpadła więc nie brała, jej dziecko będzie głupsze od matki, żal

Gość gość
Ja biore witaminy od poczatku. Femibion i nie strasza mnie teksty o zmielonym gipsie i duzym dziecku.W diecie nie zawsze dostarcze dziecku to czego trzeba tym bardziej ze w ciazy odrzuca mnie od wielu rzeczy a nie bede sie zmuszac kiedy mam odruch wymiotny. Uwazam ze zawsze cos sie wchlonie i zawsze to wiecej skladnikow odzywczych dla dziecka. Nie wierze w zmielony gips w tabletkach i to ze dziecko rosnie duze od witamin bo niby dlaczego?

Gość gość
teksty o gipsie w tabletkach i dużym dziecku puszczają dziadówy oszczędzające na witaminach, bo chcą sie usprawiedliwić dlaczego nie biorą :)

Autorko, kwas foliowy bierze sie przed ciaza i ewentualnie na poczatku. Teraz nie musisz. Mozesz jesc witaminy ktore masz. Po to robi sie morfologie aby sprawdzic czy wszystko ok. Jesli morfologia jest w porzadku to wogole nie musisz brac witamin. Ps. to samo tyczy sie magnezu. Jesli wszystko w porzadku, nie masz skurczy, problemow i lekarz nie zlecil, nie musisz brac.

Gość ulejka
kwas foliowy to podstawa zwłaszcza w ciąży, ja brałam praktycznie całą ciążę folik bo zawiera niezbędną ilość kwasu foliowego no i jest obecny na rynku od wielu lat więc sprawdzony.